Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Calatorii fara carne: Destinatii special pentru vegetarieni

9AM a ales pentru voi destinatiile de calatorie perfecte, unde puteti servi mancare “fara fata”, dar si cateva destinatii pe care trebuie sa le evitati, daca sunteti vegetarieni.

Singapore: Rai

De la agitatele piete ale negustorilor ambulanti la sofisticatele restaurante de specialitate, statul aflat in sudul Asiei, gazduieste un numar uimitor de restaurante vegetariene, – peste 100, potrivit  www.happycow.net.

In Singapore va puteti infrupta din cele mai mari bucatarii asiatice, deoarece exista multiple influente, din cea din Malaysia, India de Sud sau cea plina de arome din China – si, nu in ultimul rand, extravagantul amestec de Nyonya (sau stilul de gatit din Peranakan), bogat in lemongrass (“citronela” sau “iarba lamaioasa”), tamarind, galangal (ghimbir albastru) si lapte de nuca de cocos.

Desi bucataria singaporeza nu este specific vegetariana, retetele fara carne sunt aproape imbatabile si nu le-a schimba pe o portie de cartofi prajiti si-un hamburger. Asa ca, daca esti in excursie, comanda o laksa lemak vegetariana (supa picanta de nuca de cocos cu taitei), daca vrei sa atingi Nyonya nirvana.

India: Rai

Daca va ganditi sa plecati intr-o excursie in India, avem doua cuvinte pentru dumneavoastra: thali (un fel de mancare extrem de variat ce-ti stimuleaza la maxim papilele gustative) si dosa (un soi de clatite de orez),  cadouri minunate daruite lumii de catre India de Sud.

Primul este un omniprezent in festinele de tipul “mananci cat poti”, iar o thali poate varia de la o simpla clatita ce contine curry, dhal (linte) si orez pe o frunza de banana, pana la o jumatate de duzina de ardei iute, in care poti intinge cu aceasta thali.

Dosa este gustarea regala in sudul Indiei si este constituita dintr-o clatita de orez, faina si linte, care vine in nenumarate varietati: subtire precum foaia de hartie si crocanta, dantelata cu ceapa, ambalata cu o multitudine de legume condimentate si inmuiata in supa de linte Sambar.

In India de Sud, carnivorii sunt considerati chiar ciudati.

San Francisco: Rai

Acesta este orasul care gazduieste Festivalul Lumea vegetariana, in fiecare an, de peste un deceniu, o destinatie fantastica, adaptata cerintelor tuturor vegetarienilor din lume.

Partial este rezultatul etosului contraculturii incorporat, care este aici, fiert la foc mic de ani de zile, iar restul tine de eforturile pionierilor intr-ale gastronomiei, cum ar fi Alice Waters, care promoveaza respectul pentru produsele proaspete.

Ceea ce inseamna ca toti vegetarienii se pot infrupta din toate bunatatile, de la un imens burrito Mission si pana la  un curs vegetarian de gatit la restaurantul stilat ‘Aphrodisiac Dinner’ , toate fara niciun damf de carne.

Maroc: Rai

Plimbati-va pe aleile inguste ale tuturor centrelor comerciale (souk), din Maroc si veti realiza ca doar uitandu-ve in vitrinele restaurantelor sau la tarabele cu alimente, veti incepe sa salivati: piramidele si gramajoarele de condimente, in culorile curcubeului va vor atrage privierile, cu siguranta.

Fiti, totusi, atenti! Nu toate felurile de mancare vegetariene sunt si neaparata fara carne, bucatarilor mai scapandu-le cateva arome carnivore. Insa daca vezi feluri de mancare faimoase, cum ar fi Tajine vegetariana (tocana de fructe indulcite, lent coapte intr-o oala de lut conic) sau cuscus, atunci poti declara cu mana pe…burta, ca ai ajuns in paradisul vegetarienilor.

Adauga supa harira picanta pentru a-ti obtine forta necesa pentru o intreaga zi, adauga ceva masline ca gustare si humus (naut) pentru a intinge in ceva si, punem pariu ca esti aproape satul.  Testul suprem in timpul unei calatorii este painea, iar in Maroc, painea khubz face legea.

Italia: Rai

Sigur, Italia este patria spirituala a pizzei si a pastelor cu tot soiul de carne, insa pentru a descoperi adevararul geniu al italianului, pune la cale un picnic.

Prima oara, alege painea, foccacia subtire, sau mai groasa, dupa cum iti este si obrazul. Daca nu poti opta pentru una crocanta din Sardinia (pane fresa). Pietele plasate la tot pasul, sunt pline de antipasto (Gustari inainte de masa): poti gasi masline, rosii uscate la soare, anghinare marinate si ardei.

Apoi, puteti adauga o bucata de branza pecorino, taleggio sau branza dolcelatte. La sfarsit, este indicat sa arunci in cosul de picnic si o sticla de vin rosu local, si sa pleci unde vezi cu ochii mai verde si mai la soare.

Unde gasesti cele mai bune gustari? Fiecare regiune are specialitatile sale locale divine – incercati trufele (negre in Umbria, albe in Piemont), sparanghel din Veneto si caperele siciliene.

Liban: Rai

De ce sa te limitezi la doar unul sau doua feluri de mancare, atunci cand poti incerca un intreg meniu? Aceasta filozofie admirabila ajunge la apoteoza in Liban. Sosuri, cereale, legume marinate si fierte, frunze umplute cu diverse amestecuri, produse de patiserie prajite si salate …asa ca pune mana pe o paine subtire si incepti sa intingi in diversele chestii pe care le gasesti pe masa. Toate sunt fenomenale.

Recomandarea noastra este baba ghanoush, un ameste de vinete prajite si miraculos transformate intr-o mancare de povesti, cu pasta de susan, ulei de masline si usturoi – voila!: rezultatul este un sos miraculos.

Tailanda: Rai

Ca si San Francisco, Thailanda are un festival vegetarian.  Totusi, spre deosebire de San Francisco, in timpul festivalului vegetarian din Phuket, denumit Kin Jay – religiosii fanatici isi infig tepi ascutiti prin obraji, in semn de autoflagelare.

Ce legatura exista intre acest obicei si vegetarianismul este discutabil, dar festivalul este, de asemenea, o sansa pentru etnicii chinezi Thais (si vizitatorii norocosi) sa se infrupte dintr-o gama ametitoare de mancaruri  fara carne.

In restul anului, precizati ca va doriti masa Jay (vegan) sau mangasawirat (vegetarian) si poti primi taiteii favoriti Thai, ametiti cu putin curry rosu sau curry picant asezonati cu salata de papaya fara alte ànimale`.

Asia Centrala: Iad

Aceasta regiune putin vizitata de catre turisti poate fi nadirul global al ierbivorilor (veegetarienii sunt o specie pe cale de disparitie). Ca o regula, mancarurile de prin stepele si munti asiatici au la baza carnea de oaie sau de cal.

S-ar putea intampla sa fii servit cu  Manti, in Kazahstan (galuste aburite umplute cu carne), barmak besh, in Kirgizstan (cal fiert cu taitei), Lagman (fidea fiarta in supa de carne) sau regionalul plov (pilaf de carne de cal, oaie sau vita prajita cu  morcovi, intr-o mare de grasimi).

Acum recunoaste, mai vrei sa vizitezi aceasta zona?

Argentina: Iad

Carnea gatita este la ea acasa in America de Sud, unde consumul depaseste orice limita legala, astfel incat, sa vizitezi Argentina si sa-ti pastrezi regimul tau de viata vegetarian, poate fi un pic cam dificil.

Argentinienii consuma exorbitanta cantitate de 70 de kilograme de carne/ cap de locuitor, in fiecare an. In Buenos Aires si orasele mai mari, puteti sa ocoliti omniprezentele parrillas (casele gratar- stake house) si puteti scotoci dupa cateva restaurante vegetariene excelente.

Insa, daca vreti sa incalcati, doar pe timpul vacantei regulile, aici este cel mai bun loc sa va infruptati cu o friptura adevarata. Daca nu aveti incredere in bucatarii loali, o puteti prepara chiar singuri. Alegeti o bucata de carne de vaca (vita), imbibati-o in chimichurri (ulei de masline cu patrunjel si usturoi) si uitati pentru o masa ca suteti dedicati fructelor si legumelor.

Germania: Iad

Sa fii vegetarian in Europa este foarte usor…in teorie. In practica, veti avea nevoie de multa documentare si va veti pierde pe strazile oraselor europene in cautarea unui restauranta fara carne. De asemenea va trebui sa fiti si cu ochii in patru, bucatarii tind sa considere ca puiul si sunca sunt menite sa intre in meniurile vegetariene (prin nu stiu ce logica bucatareasca). Iar daca vizitezi Germania, trebuie sa te inarmezi si cu nervi de otel.

Da, nu va mirati, Berlinul este iadul vegetarienilor. Capitala germana ofera o selectie larga de optiuni vegetariene excelente din bucataria internationala, dar de prea multe ori se intampla ca in supa de galuste sa gasesti…bacon.

In schimb, mancarea teutonica nu obtine aprecierea pe care o merita, cum si-ar dori germanii. Wurst nu e doar un carnat, sunt 1500 de carnati, o varietate aproape infinita pentru un vegetarian care nu se pricepe.

  • Fiecare calator vegetarian are o poveste de groaza pe care trebuie sa o impartaseasca, petrecuta in timpul calatoriilor sale. Care este povestea ta? Spune-ti intamplarea pe pagina Oficiala de Facebook a 9AM. Sau tu faci parte din calatorii experimentalisti, care cred ca tot ce misca se mananca si nu ratezi nicio ocazie sa mananci toate vietatile exotice din calaltoriile tale?

Lasati un raspuns