Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Traditii si superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce nu ai voie sa faci!

taierea-Capului-Sfantului-Ioan-BotezatorulTaierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este celebrata in fiecare ani, pe 29 august, prin post.

Conform calendarului bisericesc aceasta este ultima mare sarbatoare din an. Incepand cu 1 septembrie incepe un nou an bisericesc.
Potrivit legendei, Ioan Botezatorul a fost intemnitat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare si tetrarh al unei parti din fostul regat herodian (Galileea si Pereia), deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o in casatorie pe cumnata Irodiada.Cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, sa ii danseze. Acesta i-a spus apoi tinerei sa ii ceara orice isi doreste, pana la jumatate din imparatie. La sfatul mamei sale, care il ura pe sfant, Salomeea i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.

Biserica Ortodoxa a randuit ca, in aceasta zi de sarbatoare sa se tina post, indiferent in ce zi a saptamanii cade.

Nu se foloseste cutitul

Conform traditiei, in aceasta zi este bine sa se consume o serie de alimente a caror forma amintesc de cea a capului, precum rosii, pepeni si alte fructe si sa nu se bea bauturi de culoare rosie.
O alta traditie spune ca nu trebuie folosit cutitul, iar toate alimentele de la masa sa fie rupte cu mana. Cei mai credinciosi consuma in aceasta zi doar struguri, sau tin post negru toata ziua, pentru a le fi iertate pacatele.

In aceasta zi nu sunt ingaduite casatoriile, petrecerile sau alte manifestari zgomotoase. Este o zi a meditatiei, in care oamenii trebuie sa-si indrepte greselile.

O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

Nu se consuma alimente rosii

In memoria sangelui varsat de catre Santion sau Santion de toamna (cum mai e numit, in popor, Sfantul Ioan Botezatorul), traditia cere sa nu se consume vin rosu, nici alimente si mancaruri gatite, care au aceeasi culoare (pepene rosu, ardei rosii, sos de tomate, carne rosie – nici atat, pentru ca e zi de post etc.).

Nici varza nu se mananca, pentru ca aceasta leguma are o conotatie negativa in aceasta zi: legendele spun ca Sfantului i s-a taiat capul pe varza de 7 ori si tot de atatea ori a inviat; asa se face ca sarbatoarea de azi mai este numita si “Sfantul Ioan taie capul pe curechi”.

http://www.ele.ro/social/stiri-social/traditii-si-superstitii-de-taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-ce-nu-ai-voie-sa-faci-50750

Lasati un raspuns