Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: familia, cel mai frumos lucru făcut de Dumnezeu

papa3-180Vizibil impresionat Papa Francisc a lăsat deoparte discursul pregătit și a vorbit liber miilor de familii strânse sâmbătă seară în Philadelphia, oferind o reflecție asupra frumuseții și importanței extraordinare a vieții de familie. „Cel mai frumos lucru făcut de Dumnezeu, spune Biblia, a fost familia”, a afirmat el pe 26 septembrie, la celebrarea pentru familii de pe bulevardul Benjamin Franklin.
Papa le-a mulțumim tuturor pentru prezență: „sunteți o mărturie reală că merită să fim o familie!” O societate „este puternică, solidă și edificată pe frumusețe, bunătate și adevăr”, a adăugat el. Pontiful a vorbit după mărturiile intense și multe emoționante susținute de familii din toată lumea, participante la Întâlnirea Mondială a Familiilor, eveniment găzduit de Arhidieceza de Philadelphia. Acum Sfântul Părinte este în al treilea și ultimul segment al vizitei pe care o face între 22 și 27 septembrie în Statele Unite ale Americii.

Evenimentul de sâmbătă seara a fost moderat de actorul Mark Wahlberg, incluzând momente artistice cu Aretha Franklin și Andrea Bocelli, cu compania de balet a orașului și formația de rock The Fray. Familii venite chiar și din Nigeria, Australia, Iordania, Argentina sau Ucraina, au împărtășit istorii personale în fața Papei, atingând teme de la război, handicapuri, nesiguranță economică la discriminare și decesul copiilor. Papa Francisc i-a îmbrățișat pe fiecare în parte, după mărturii. „Iubirea dintre Tată și Fiu, în Duhul Sfânt, era așa de mare, așa de plină – nu știu dacă este foarte teologic, dar puteți să înțelegeți – era așa de mare încât nu putea să fie egoistă; trebuia să iasă din El însuși pentru a avea pe cineva de iubit în afara Sa”, a spus Pontiful, explicând că aceasta adus la crearea lumii. „Familia este cu adevărat familie când este capabilă să își deschidă brațele și să primească toată această iubire.”

Cu toate acestea, „acea iubire pe care a dat-o Dumnezeu aproape s-a pierdut”, a spus el. „În scurt timp, prima crimă, primul fratricid, primul război… Oamenii, prin viclenia diavolului, au învățat din păcate să se dezbine”. Dar Dumnezeu „nu i-a abandonat”, a subliniat Papa. „Atât de mare a fost iubirea Lui încât a început să umble alături de omenire alături de poporul Lui, până la momentul potrivit al celei mai înalte expresii a iubirii Sale, propriul Său Fiu. Și cum l-a trimis pe Fiul Său? Printr-o familie.”

Papa a glumit apoi: „Unii îmi spun: Părinte, vorbiți așa pentru că nu sunteți căsătorit. În familie sunt dificultăți. În familie discutăm. În familii uneori zboară farfuriile. În familii copiii dau dureri de cap. Nu vorbim despre soacre…” A admis: „În familii mereu, mereu este crucea. Mereu. Pentru că iubirea lui Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu ne-a deschis și această cale. Dar în familii, după cruce, este și învierea, pentru că Fiul lui Dumnezeu ne-a deschis această cale. Pentru aceasta familia este – scuzați termenul – o fabrică de speranță, de speranță de viață și de înviere, pentru că Dumnezeu e cel care a deschis această cale.”

La plecare le-a spus celor prezenți: „Ne vedem mâine la Liturghie – stați! la ce oră este mâine Liturghia?” La strigătele mulțimii a răspuns râzând: „Ah, la ora patru”. A condus apoi o rugăciune către Fecioara Maria și Sf. Iosif, invocându-i „să ne ajute să credem că merită să ne străduim și să luptăm pentru binele familiei”. Duminică va fi ultima zi a Papei în SUA, cu un discurs către Episcopii reuniți în Philadelphia, o vizită la un centru de corecție și Liturghia finală.

http://www.catholica.ro/2015/09/27/papa-francisc-familia-cel-mai-frumos-lucru-facut-de-dumnezeu/

Lasati un raspuns