Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preotul albanez care l-a impresionat pe Papa va fi creat Cardinal

fraernest16Preotul albanez a cărui mărturie l-a impresionat până la lacrimi pe Papa Francisc în 2014 este unul dintre noii membri ai Colegiului Cardinalilor, urmând să primească însemnele purpurii pe 19 noiembrie. Pr. Ernest Troshani Simoni, de 88 de ani, este unul dintre ultimii supraviețuitori ai groaznicei persecuții comuniste din Albania. El și-a împărtășit istoria în fața Papei în timpul vizitei făcute de acesta în Tirana, Albania, acum doi ani. Pontiful s-a arătat profund impresionat de mărturie și l-a îmbrățișat pe pr. Simoni.

În decembrie 1944, când regimul comunist ateu a ajuns la putere în Albania, Simoni era seminarist. Regimul a căutat să elimine credința și clerul prin „arestări, torturi și uciderea preoților și laicilor, timp de șapte ani, vărsând sângele credincioșilor dintre care unii strigau ‘Trăiască Cristos Rege’ în timp ce erau împușcați.” În 1948, comuniștii i-au împușcat pe superiorii franciscani ai lui Simoni. El și-a continuat studiile în secret și mai apoi a fost hirotonit preot. După patru ani, liderii comuniști au strâns preoții care au supraviețuit și le-au oferit libertate dacă se distanțează de Papă și de Vatican. Pr. Simoni și alți confrați preoți au refuzat.

Pe 24 decembrie 1963, pe când termina de celebrat Liturghia din Ajunul Crăciunului, patru securiști l-au arestat și s-a decis să fie executat. A fost interogat, fiind amenințat cu spânzurarea ca inamic al statului pentru că le-a spus oamenilor: „Vom muri toți pentru Cristos, dacă este nevoie”. A trecut prin torturi oribile, dar „Domnul a dorit să mă țină în viață”. „Providența divină a făcut ca sentința cu moartea să nu fie executată imediat. Au adus un alt prizonier în celulă, un prieten drag, ca să mă spioneze. A început să vorbească împotriva partidului. I-am răspuns că Cristos ne-a învățat să ne iubim dușmanii și să îi iertăm și că trebuie să ne străduim să căutăm binele în oameni. Cuvintele acestea au ajuns la urechile dictatorului care, după câteva zile, mi-a șters pedeapsa cu moartea”, a explicat el.

Preotul a primit 28 de ani de muncă forțată, timp în care a celebrat Liturghii, a ascultat Spovezi și a distribuit în secret Împărtășania. Pr. Simoni a fost eliberat doar când regimul comunist a căzut și a fost recunoscută libertatea religioasă. „Domnul m-a ajutat să slujesc și să spovedesc atâția oameni, alungând ura și răul din inimile oamenilor”, a spus el. „Sanctitatea voastră, cu siguranța că exprim intențiile celor prezenți, mă rog ca, prin mijlocirea Maicii lui Cristos, Domnul să vă dea viață, sănătate și tărie să călăuziți marea turmă a Bisericii. Amin.” După această încheie, Papa l-a strâns în brațe pe preotul albanez. Anul acesta, pe 20 aprilie, pr. Simoni l-a vizitat pe Sfântul Părinte în Vatican.

Preotul albanez care l-a impresionat pe Papa va fi creat Cardinal

Lasati un raspuns