Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Baia Mare: Zi de reculegere lunară

Fraţii franciscani care activează în Ardeal, în ritul oriental şi latin, s-au întâlnit în data de 22 februarie 2017, în Conventul „Sf. Francisc de Assisi” din Baia Mare pentru ziua de reculegere lunară.
În cursul dimineții a avut loc întâlnirea cu fraţii din celălalte convente din Chişineu-Criş, Carei şi Oradea în conventul „Sfântul Francisc de Assisi” din Baia Mare.
Meditația a fost condusă de fr. Mihai Vătămănelu care a adus în atenţia fraților un text scripturistic inspirat din catehezele lui Silvano Fausti: „Aminteşte-ţi şi istoriseşte Evanghelia” cu titlul: ,,Tu eşti Fiul meu cel iubit” versetele  din Sfântul Evanghelist Marcu de la 1,9-11: ,,În zilele acelea, a venit Isus din Nazaretul Galileii şi a fost botezat de Ioan în Iordan. Şi îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise şi Duhul, ca un porumbel, coborând asupra lui. Şi din cer s-a auzit un glas: „Tu eşti Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit plăcerea”.

„Tu eşti Fiul meu cel iubit”, îi spune Tatăl lui Isus, care s-a cufundat în apele Iordanului, înecat în păcatul mulţimii ce venea să asculte predica Botezătorului.

Dumnezeu a coborât printre noi ca să ne mântuiască şi nu a găsit altă modalitate scandaloasă decât aceasta de a se aşeza în rând cu păcătoşii. Botezul lui Isus reprezintă alegerea sa fundamentală: solidaritatea cu oamenii. Botezul mai înseamnă poarta de intrare în Sfânta Evanghelie. Cine nu trece prin această poartă, rămâne înşelat în propriile-i aşteptări religioase, şi nu-l cunoaşte nici pe Dumnezeu nici darul său.

Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că Domnul va coborî până în străfundul umanităţii noastre şi îşi va da viaţa, luând, în schimb, moartea noastră.

Imaginea botezului descrie într-un mod divin misterul întrupării: el s-a făcut om, solidar cu noi în toate, pentru ca noi să devenim Dumnezeu, solidari în toate cu el. Umanitatea lui constituie principiul îndumnezeirii noastre. În acest mod Isus îşi începe slujirea. În loc să ţină discursuri programatice pline de emfază, se foloseşte de o acţiune pură, făcând o alegere şi asumându-şi un stil care îl vă călăuzi toată viaţa.

Acest cadru iniţial îl anticipă pe cel final. Aici îl vedem în rând cu păcătoşii acolo îl vom vedea pe cruce în mijlocul lor, aici îşi începe misiunea ca rege, acolo îl vom vedea definitiv pe tron, aici se cufundă în apa din care ne naştem cu toţii, acolo va sfârşi ca un răufăcător, aşa cum murim cu toţii, aici se deschid cerurile, acolo s-a sfâşiat catapeteasma templului, aici se coboară suflarea sufletului, acolo „îşi dă sufletul”, aici un glas din cer îl proclamă Fiu acolo un glas de pe pământ îl recunoaşte ca atare.

Botezul este ca o sămânţă care conţine deja în sine marele arbore al Împărăţiei, crucea. Este o miniatură perfectă, care cizelează acele trăsături ale „Fiului”.

În istorisire se evidenţiază două titluri ale lui Isus care corespund celor două părţi ale evangheliei: El este Cristos, pentru că este plin de Duh Sfânt şi Fiul lui Dumnezeu pentru că este slujitorul ce dă viaţă fraţilor săi.

Imaginea lui Isus aflat în rând cu păcătoşii, cufundându-se în apă, are puterea de a ne vindeca de otrava minciunii şarpelui; ne corectează falsa impresie ce ne-o facem despre un Dumnezeu puternic, judecător înfricoşător, şi ne prezintă puterea unei iubiri care se despoaie cu totul şi slujeşte, purtând asupra sa povara răului nostru. Întâlnirea cu el are loc acolo unde ne gândim că el lipseşte cu desăvârşire, şi anume în partea noastră negativă, în slăbiciunea noastră şi a lui. Dacă puterea lui ne-a creat atunci neputinţa lui ne-a salvat.

După meditaţie a urmat Sfânta Liturghie în capela conventului în jurul orei 12.00. După momentele de hrănirea sufletească a urmat şi hrana pentru trup, agapa frăţească, ocazii  de a fi împreună, de a împărţii bucurii şi probleme, dificultăţi şi reuşite.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi. De asemenea mulţumim şi fraţilor din conventul din Baia Mare; o mulţumire specială părintelui Franţ Felix pentru disponibilitatea de a ne găzdui pentru momentele fraterne deosebite de rugăciune, meditaţie şi de a ne întâlni unii cu alţii în prezenţa mântuitorului nostru Isus Cristos sub privirile seraficului nostru părinte Sfântul Francisc.

http://ofmconv.ro/baia-mare-zi-de-reculegere-lunara/

Lasati un raspuns