Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Satul din Hunedoara rămas fără biserică în urma unui incendiu violent. Cinci bătrâni mai trăiesc în cătunul uitat de lume

Situat la poalele Munților Metaliferi, Gialacuta este satul din Hunedoara rămas fără biserică în urma unui incendiu violent. Cei cinci oameni, care-și duc bătrânețile în cătunul izolat de lume, plâng după lăcașul de cult, care a fost mistuit de flăcări în urmă cu cinci ani. De atunci, Gialacuta a devenit un tărâm al tristeții.
Soarta micii comunități aflate la aproape 30 de kilometri de municipiul Deva s-a schimbat radical, în urmă cu cinci ani. Biserica veche de trei secole a ars, sub privirile nepucitincioase ale sătenilor, scrie Ziarul Hunedoareanului. Iadul s-a dezlănțuit în urma unui incendiu de vegetație pornit dinspre pădure. Flăcările s-au mistuit cimitirul bisericii și apoi au făcut scrum lăcașul de cult.

    „Niciunul dintre noi nu a avut puterea să stingă flăcările. Biserica ardea, iar noi priveam spre dealul acoperit de fumul gros şi plângeam. A mistuit-o cu totul”, a povestit Ana Rusu, o pensionară de aproape 90 de ani, care locuiește aproape de poalele cimitirului.

Cinci ani au trecut de la incendiul violent care a adus suferință celor cinci bătrâni care mai trăiesc în Gialacuta. Chiar și acum cenușa încă mai acoperă ruinele vechii biserici.

Rămășițele sfântului lăcaș, care s-a făcut scrum, au fost acoperite de arbuști și pomi care au format o perdea de vegetație.
Satul din Hunedoara rămas fără biserică în urma unui incendiu violent. Lăcașul de cult era monument istoric

Tristețea și resemnearea se citește pe chipurile bătrânilor care mărturisesc că nu mai îndrăznesc să calce pe locul vechi de rugăciune.

Cu aproape două săptămâni înainte de Paște, câțiva săteni vin să îngrijească ce a mai rămas din cimitir.

    „Punem flori pe morminte, le curățăm de buruieni și le văruim unde este nevoie. Apoi îl îșteptăm pe preot să vină de Paște la slujbă, să aducă alte cununi colorate pe care la așezăm pe morminte. Paosul (parastasul) de Paște este una dintre puținele bucurii pe care le mai avem aici, în acest loc uitat de lume”, a povestit Loghin Topor, un localnic de 70 de ani.

În cimitir sunt peste 100 de morminte, unele dintre ele vechi de peste un secol. Pentru orice străin care vine aici, satul pare unul părăsit. Zeci de gospodării au fost abandonate, iedera a crescut peste zidurile caselor, iar ferestrele și acoperișurile au fost distruse, cu timpul, din cauza furtunilor puternice.

Cei cinci bătrâni, care-și alină aici singurătatea, spune că unele dintre clădiri sunt părăsite de peste 20 de ani. Familiile, care trăit în Gialacuta, au plecat să muncească în alte orașe sau chiar în Occident.

    „Toate așezările din zonă s-au depopulat, din cauza drumului mai greu accesibil, a sărăciei care i-a îndemnat pe tineri să plece. Au rămas sate cu 15 – 20 de oameni, însă Gialacuta e cea mai năpăstuită dintre ele”, a mărturisit Martin, un alt om al locului, dezamăgit după dezastrul care a dus la mistuirea bisericii.

http://www.libertatea.ro/stiri/satul-din-hunedoara-ramas-fara-biserica-urma-unui-incendiu-1796554

Lasati un raspuns