Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Eveniment cultural romanesc in Tara Sfanta

Eveniment cultural romanesc in Tara Sfanta La sediul Uniunii Scriitorilor Ebraici din Israel, a avut loc joi, 3 februarie, lansarea unui numar special al revistei culturale „Moznaim”, dedicat literaturii romane moderne, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.

Acest eveniment a prilejuit o intalnire a scriitorilor romani din Tara Sfanta, care continua sa scrie in limba romana si departe de tara in care s-au nascut. S-au recitat traduceri de versuri in limba ebraica ale unor scriitori romani si s-a jucat piesa „Lantul slabiciunilor” de I. L. Caragiale. S-a vorbit despre contributia pe care comunitatile evreiesti au adus-o la dezvoltarea culturii romane in secolul al XX-lea si s-a facut un apel catre scriitorii evrei nascuti in Romania de a conserva valorile multiculturalismului si de a educa noile generatii in acest spirit.

La acest eveniment au participat si Excelenta Sa Edward Iosiper, Ambasadorul Romaniei la Tel Aviv, Dl. Tsolag Momjian, Consulul onorific al Armeniei la Locurile Sfinte, precum si o delegatie a Senatului Romaniei, din cadrul grupului „Prietenii Europeni ai Israelului”.

Invitat de onoare al acestei intalniri a fost scriitorul Varujan Vosganian, vice-presedintele Asociatiei Scriitorilor din Romania si presedinte al Comisiei Economice a Senatului Romaniei. In cadrul reuniunii s-a facut prezentarea volumului domniei sale, „Cartea soaptelor” (Polirom, 2009), o marturie cu privire la genocidul armean, in curs de traducere si in limba ebraica (www.carteasoaptelor.ro).

Dl. Varujan Vosganian a efectuat duminica, 6 ianuarie, o vizita la Asezamantul Romanesc de la Ierusalim, unde s-a intalnit cu Inaltpreacuviosul Parinte Ipopsifiu Ieronim Cretu, Reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan. Cu acest prilej, Parintele Ieronim i-a facut o prezentare a Bisericii si Asezamantului de la Ierusalim, iar Dl. Varujan Vosganian i-a daruit Parintelui Ieronim un exemplar din opera sa, „Cartea soaptelor”. Dl. Vosganian a apreciat apostolatul pe care comunitatea romaneasca il desfasoara in „Tara Apostolilor” si activitatea Asezamintelor Romanesti pentru conservarea spiritului romanesc in aceste locuri. Intalnirea s-a incheiat cu o agapa frateasca oferita de catre Asezamantul de la Ierusalim.

Lasati un raspuns