Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Parohul Artemiu Anderco, un simbol al Ieudului jumatatii de secol 20

In Ieud, familia Anderco se afla la loc de cinste in istoria acestei emblematice asezari din Maramuresul Istoric. Artemiu Anderco s-a nascut in 24 iunie 1882, la Odoreu, in familia pr. Vasile Anderco si a Tereziei Pop.

Provenind dintr-o familie de preoti, Artemiu Anderco urmeaza scoala secundara la Satu Mare si apoi teologia la Gherla. Se casatoreste cu Alexandrina, fiica preotului Alexandru Pop din Apa si a Elenei Breban. Din anul 1917 e numit paroh in Ieud, avand si functia de notar districtual. Slujeste la Biserica din Deal, cunoscuta sub numele de “Biserica voievodului Balcu”. Ajunge protopop al tractului Iza, ridicat la rangul de arhidiacon. In noiembrie 1918 ajunge membru al Sfatului National Roman ales la Adunarea populara din Piata Sighetului. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a condus delegatia maramureseana de pe Valea Izei. Intre 1927 si 1928 a fost ales senator, reprezentand Maramuresul in Senat.

Artemiu Anderco a avut patru copii< Alexandrina (casatorita cu avocatul Nicolae Boca), Artur (avocat 1908-1943, conducator al saptamanalului “Graiul Maramuresului” din Sighet), Tiberiu (mort in 1938) si Elena (casatorita cu capitanul Stefan Dancus).

Artemiu Anderco moare la 7 octombrie 1932, pe cand primise titlul de arhidiacon onorar, fiind slujitor in aceeasi parohie, Ieud. A fost inmormantat in cimitirul Bisericii din Deal din Ieud. Artemiu Anderco a avut vocatia unui preot de tara, luptator pentru emanciparea taranului din Maramuresul Istoric. Fiul lui Artur Anderco ramane in Maramures si dupa Dictatul de la Viena, facand front comun de suferintele generate de ocupatia maghiara. Parohul Artemiu Anderco este cel care a descoperit in podul Bisericii din Deal din Ieud celebrul manuscris “Codicele de la Ieud”, considerat a fi cea mai veche scriere in limba romana.

Dincolo de aceste date, parohul Artemiu Anderco ramane si azi o legenda a unui Ieud ce a dat in Maramures preoti de o valoare morala exceptionala. Unul dintre ei este cel despre care am scris astazi. Chiar daca s-a nascut in Odoreu si a slujit in Ieud doar pret de 15 ani, ieudenii il considera de cand lumea de-al lor si asa va ramane.

Lasati un raspuns