Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pentru constructia Catedralei “Sf. Treime” s-au investit 13 milioane lei

Duminica, 20 februarie, Prea Sfintitul Justin Sigheteanul oficiaza Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” din Baia Mare. Este unul dintre cele mai impresionante lacase de cult de rit ortodox din tara, care se construieste de doua decenii.

Cu toate ca situatia economica nu s-a imbunatatit, lucrarile la acest lacas de cult au continuat, constructia avand in final 96 metri. Lucrarile s-au reluat in anul 1999, cand s-a obtinut un important sprijin financiar din partea Guvernului. La repornirea lucrarilor, proiectul catedralei a fost regandit, rezultand unul nou, care sa raspunda mai bine cerintelor, in conformitate cu traditia bisericilor ortodoxe si care sa fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei. Catedrala va avea urmatoarele dimensiuni< 85 m lungime, 50 m latime si 96 m inaltime, avand in vedere si amplasamentul deosebit care o pune in valoare cel mai bine, fiind cap de perspectiva a bulevardului Unirii. Prima realizare de ordin arhitectural a acestui lacas de cult a fost demisolul constructiei, acolo punandu-se in valoare spatiul care poate adaposti 3.000 de credinciosi. Spatiul de aici a fost gandit ca unul care sa imite catacombele si bazilicile unde se adunau primii crestini, la inceputul erei crestine. Biserica de la primul nivel este placata cu caramida de Oradea, pavata pe jos cu gresie portelanata din Spania, iconostasul este din caramida si cu icoane in mozaic de Murano. Altarul este spatios, cu o masa din caramida, cu o placa de marmura de 2×1,50 m, grosime – 5 cm, mobilier din stejar si candelabre din fier forjat.

Bani de la Guvern si din donatii

In urma cu sase ani au inceput lucrarile de zidire propriu-zisa a catedralei (de la cota +0,00 in sus), ajungand, la finele anului urmator, la cota +9,70 m. Inaltimea totala a cladirii va fi, conform proiectului, de 76 metri, fara dimensiunea crucii, asezata in varf. Pana in prezent, constructorii au ajuns la cota +40 m, lucrarile fiind afectate in ultimii doi ani si de criza economica. Cu toate acestea, lucrarile nu au fost oprite, pentru ca, pe langa sumele venite de la Guvern, catedrala se bucura si de sprijinul multor credinciosi care isi doneaza cele doua procente din impozitul pe venit. Dupa cum a spua PS Justin Sigheteanul, din 1999 si pana in prezent s-au investit 13 milioane de lei, din care 9,3 milioane de la bugetul de stat, restul de la Consiliul Judetean (600.000 de lei), Consiliul Local Baia Mare (500.000 de lei), din salariul arhiepiscopului Justinian, care l-a donat in mai multi ani, si alte donatii. In ultimul an s-au investit 600.000 de lei, de la Consiliul Judetean – 400.000 de lei si Ministerul Cultelor – 200.000 de lei. In prezent sunt datorii de 1,3 milioane de lei. In acest an se vor face eforturi ca Episcopia, CJ si CL sa canalizeze toate sumele de investitii de la biserici spre Caterdrala Episcopala. Cand va fi finalizat, edificiul va reprezenta cel mai mare monument de ordin arhitectural din tara. Asta, in special datorita faptului ca intreaga constructie va reuni, intr-o imbinare armonioasa, stilul brancovenesc cu cel maramuresean, lucru nemaiintalnit pana acum la o constructie de o asemenea dimensiune. Lacasul va aduce o noutate si din perspectiva faptului ca va imbina vechiul cu modernitatea, acest lucru infaptuindu-se datorita celor doua spatii sacramentale ce le va contine< la subsol exista deja o biserica, de tip catacomba sau basilica, iar deasupra ei va exista o alta biserica de tip post-bizantin. Acest lacas nu va impresiona la capitolul dimensiune, ci la cel al creatiei monumental-arhitecturale, care va fi ceva inedit si de-a dreptul impresionant.

Lasati un raspuns