Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

5 locuri de vizitat inainte de a disparea

5 locuri de vizitat inainte de a disparea

Au trecut peste 10 ani de cand oamenii de stiinta anunta din in ce mai impacientati ca planeta noastra trece printr-o serie de schimbari drastice, care vor avea rezultate dezastruoase atat pentru mediu, cat si pentru toate formele de viata. Geografia locurilor sufera modificari, specii de animale dispar, iar oamenii in general, stau cu mainile in san asteptand urmatorul episod al celui mai tare reality-show: incalzirea globala. Foarte curand, o sa ne dam insa seama ca nu este vorba despre un scenariu regizat si ca aceste lucruri chiar se intampla in viata reala. Si nu este vorba despre Marte sau o oarecare planeta din afara sistemului nostru, este vorba chiar de Pamant. Ni se intampla chiar noua.

Marea Bariera de Corali, Australia

Multe dintre lucrurile pe care le consideram anomalii vor deveni stari de fapt. Este o certitudine ca ghetarii se topesc rapid, iar acest fenomen are o influenta directa asupra echilibrului ecosistemului. Insa acesta nu este singurul simptom al imbolnavirii planetei. Exista locuri pe Pamant a caror frumusete ne-a fascinat intotdeauna. Daca ati vizitat o parte dintre ele si aveti fotografii sau vederi, ar fi bine sa le pastrati la loc de cinste. Este posibil ca acestea sa fie ultimele marturii ale faptului ca locuri de vis au existat la un moment dat pe Terra. In cateva zone schimbarile au inceput deja. In altele, sunt pe cale sa inceapa. Puteti sta acasa (va fi mai putin deprimant si nu veti contribui personal la cresterea emisiilor de carbon rezultate in urma zborurilor aeriene) sau puteti pleca in explorarea unor locuri pe care pur si simplu nu trebuie sa le ratati. Bob Henson, autorul cartii The Rough Guide to Climate Change si colaborator al Corporatiei pentru Cercetari Atmosferice din Boulder, Colorado, ne aduce in atentie cinci locatii a caror existenta este incerta in viitorul apropiat.

Cresterea temperaturilor inseamna, printre altele, distrugerea habitatului natural in care se dezvolta recifele de corali, care depind de balanta delicata a temperaturii oceanului si a compozitiei chimice a apei. Aceasta din urma are un efect direct asupra paletei largi de culori sub forma carora ni se infatiseaza coralii. Chiar daca pare greu de crezut, dovada faptului ca lucrurile stau asa sunt zecile de recife a caror coloratie a fost deja afectata. Efectul de albire este dat de algele care traiesc in corali. In urma modificarilor de mediu, acestea pier, iar ramasitele lor albe acopera coralii. Marea Bariera de Corali este compusa din aproximativ 2.900 de recifuri individuale, insa partea de nord a inceput deja sa manifeste primele simptome ale unui dezechilibru. Autoritatea Parcului Marin “Marea Bariera de Corali” aproximeaza ca in perioada urmatoare acest fenomen va cunoaste o accentuare, iar rezultatul va duce la distrugerea unuia dintre cele mai frumoase creatii ale naturii din lume.

Henson este incredintat de faptul ca aceasta desfasurare impresionanta de culori si forme va fi una dintre pierderile dureroase pe care le va suferi patrimoniul natural al omenirii. “Este o adevarata sarbatoare pentru ochi, in termeni de culoare, variatii ale texturilor – este pur si simplu uimitor de vazut. Este minunat sa fii inconjurat de apa calda si sa observi cum viata marina se desfasoara in fata ochilor tai”. In aceasta zona se organizeaza periodic excursii subacvatice pentru turisti, insa acestia sunt sfatuiti sa nu se apropie foarte mult de recifuri, intrucat risca sa produca daune deloc de ignorat.

New Orleans, Louisiana, SUA

Nimeni nu stie exact cat de mult poate creste nivelul marilor, odata cu ridicarea temperaturilor medii. Rezultatul final este inca o necunoscuta, insa una care oricum nu poate genera sau aduce ceva bun. Unul dintre scenariile apocaliptice este legat de topirea masiva a ghetarilor de la poli. Din pacate, procesul a inceput deja, iar semnalele de alarma sunt din ce in ce mai dese si mai intense. Fenomenul inregistreaza o tendinta ascendenta, si odata cu ea, si nivelul marilor atinge cote alarmante. “Nu se stie exact daca ghetarii vor ajunge sa se topeasca de tot, insa stim ca nu se va intampla chiar in urmatorii 10 ani”, este de parere Henson.

Insa pentru orasele din apropierea coastelor marine, printre care si New Orleans, perspectivele nu sunt deloc incurajatoare. Acestea se afla deja la nivelul marii, prin urmare si cea mai mica crestere a nivelului marii le poate fi fatala. In aceste cazuri speciale, timpul nu mai poate fi masurat in decade, deoarece un dezastru poate avea loc de la an la an. Pentru orasele de genul New Orleans-ului, zilele sunt numarate, iar continuarea existentei lor depinde numai de oameni si de constructia unor baraje rezistente, care ar putea tine piept apelor. Henson este de parere ca in vreme ce New Orleans-ul mai are o sansa in urmatorii ani, drumurile catre Louisiana vor fi mai dificile in viitor, deoarece se asteapta ca inundatiile sa fie din ce in mai dese in acesta zona.

Parcul National Muntii Stancosi, Colorado, SUA

Iernile in zonele muntoase au fost foarte reci, iar temperaturile care scadeau adeseori sub -30 de grade Celsius in zile consecutive erau de natura sa opreasca orice incercare temerara de activitate. Tocmai aceste conditii improprii aveau puterea de a stopa actiunile de inmultire sau raspandire a speciilor daunatoare habitatului respectiv. Insa iernile din ultimii ani s-au aratat foarte blande, iar populatia de greieri s-a inmultit considerabil, oferind multiple motive de ingrijorare biologilor.

“Invazia greierilor a atins proportii epidemice ca urmare a schimbarii climatului”, declara Kyle Patterson, purtatorul de cuvant al Parcului. Aceste mici insecte sunt cauza multor probleme ale Parcului National Muntii Stancosi, localizat in nord-vestul orasului Denver. Henson ne recomanda sa vizitam cat mai curand aceasta locatie, pentru a fi siguri ca inca mai putem admira frumusetile sale originale. “Anumite paduri sau parcele cu copaci au o frumusete ciudata, data de culori neobisnuite, insa vizitatorii trebuie sa stie ca acest lucru nu este neaparat si normal”, avertizeaza Henson. In timpul verii, Parcul este ideal pentru o promenada pe cont propriu sau pentru o vizita in cadrul excursiilor organizate, iar in timpul iernii locul este propice pentru practicarea sporturilor de iarna.

Ghetarii alpini, Elvetia

Alpii europeni au o inaltime mai mica decat cea a Muntilor Stancosi din America de Nord, prin urmare sunt mult mai expusi pericolului topirii ghetarilor. Fenomenul incepe deja sa isi faca simtita prezenta, iar pericolul este dublu. Pe langa tulburarea echilibrului natural al ecosistemului din zona si producerea de pagube materiale iminente, celebrele statiuni si partii alpine vor deveni istorie.

Un expert climatolog austriac a declarat recent pentru National Geographic ca exista posibilitatea ca ghetarii sa dispara in totalitate intre anii 2030 si 2050. Un raport din 2006 aproximeaza ca acestia se vor topi complet pana la sfarsitul secolului. Autorul cartii ne asigura de faptul ca Alpii sunt o imagine care merita intiparita pe retina si nimeni nu il poate contrazice in aceasta privinta

Padurea tropicala din Amazon, Brazilia

Defrisarile masive continua sa fie una dintre cele mai mari probleme de mediu din Amazon, cea mai mare padure tropicala din lume. In vreme ce localnicii si marile corporatii avide de castig distrug padurea pentru a crea ferme sau terenuri in vederea cultivarii plantelor pentru biocombustibil, schimbarea climatului nu face decat sa inrautateasca deja starea precara a lucrurilor. “Exista totusi teama ca oamenii vor avea si un feed-back pentru actiunilor lor, in momentul in care defrisarile masive vor accentua tendinta climatului de incalzire si de uscare a aerului”, specifica Henson.

Cea mai buna cale pentru a patrunde in ascunzisurile si itele padurii tropicale este cu barca. In acest mod, echilibrul ecosistemului tropical va fi mai putin afectat de prezenta umana. Desigur, chiar si asa, vizitarea Amazonului cu ajutorul unei ambarcatiuni nu este un lucru atat de simplu pe cat pare. Pentru ca este vorba despre un drum foarte lung, poluarea oricum exista, este practic inevitabil sa nu lasi urme ale trecerii pe acolo. Atat Henson, cat si ecologistii recomanda turistilor amatori de senzatii tari sa uite totusi de aceasta destinatie. Este primul pas necesar salvarii acestui ecosistem atat de fragil, ferit pentru multa vreme de influenta nefasta a oamenilor.

Sursa: CNN

Lasati un raspuns