Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Martisorul la romani

Ce este Martisorul si cat il purtam? In fiecare an, de 1 martie, sarbatoarea Martisorului ne incanta, infrigureaza, goleste sau nu buzunarele, insa de unde provine traditia si unde a ajuns? Mai stim de fapt ce simbolizeaza snurul impletit din fir alb si rosu? Care este de fapt martisorul si cum ar trebui el sa arate?

Ce este Martisorul si cat il purtam?

Potrivit traditiei, martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu. Acesta apare atat in traditia romanilor, cat si in cea a bulgarilor, macedonenilor sau a albanezilor.

Intre 1 si 8 martie, femeile si fetele primesc martisoare, pe care le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.

Potrivit MEDIAFAX, adeseori, impreuna cu martisorul se ofera si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

La finalul lunii martie, martisorul este prins de ramurile unui pom fructifer, obicei despre care se spune ca va aduce belsug in casele oamenilor. Astfel, la inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare.

Totodata, din batrani se mai zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini cu siguranta.

  • Mici diferente regionale

In unele judete ale Romaniei martisorul este purtat doar primele doua saptamani, in timp ce in Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

Si in Transilvania martisoarele au parte de alt “final”, deoarece ele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se poate de speriat duhurile rele.

Miturile Martisorului

Miturile Martisorului www.flickr.com/photos/craigcloutier/3481575760/

Semnificatia firelor alb si rosu (sau negru, cum se pare ca a fost initial) din snurul de care este prins martisorul este relevata de o serie de legende:

  • Se spune ca soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei, florile despre care se spune ca sunt vestitori ai primaverii.
  • In prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Iarna a chemat vantul si gerul sa distruga floarea si ghiocelul a inghetat, insa Primavara a dat la o parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor. O picatura de sange fierbinte a cazut pe floare facand-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba. (legenda din Republica Moldova)
  • Avand in vedere ca, in vechime, martisorul era confectionat din doua fire rasucite de lana colorata, alba si neagra, si era daruit in prima zi din luna lui martie, istoricii spun ca acest obicei provine dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului: primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Totodata, in unele zone, se spune ca firul martisorului era de fapt o funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic. De aceea, potrivit Wikipedia, martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu “funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor”.

Vremea de Martisor

Vremea de Martisor www.flickr.com/photos/dobrych/4028696949/

Din prima zi a lunii martie, romanii mai au un obicei. Cel al babelor, care probabil ca deriva cumva si din legenda Babei Dochia. Astfel, fiecare persoana isi alege, dupa diferite criterii, o zi din primele noua ale lunii martie. Legenda babelor spune ca asa cum este ziua respectiva, asa ii va merge si persoanei care si-a ales ziua, anul in curs.

Potrivit Citynews, daca ziua aleasa este insorita, inseamna ca esti binecuvantat cu un suflet pur si bland si totul iti va merge bine intreg anul. Daca, din contra, vremea este friguroasa si geroasa, cu vant si cer innorat, atunci persoana in cauza va fi la randul ei cu inima rece, neagra si inghetata.

Avand in vedere prognoza meteo, se pare ca anul acesta, cei care isi aleg baba in primele zile din martie vor avea parte de un an mai “gri”.

Pentru 2 martie ANM anunta vreme si mai rece decat cea de marti (temperaturi de la -8 pana la 6 grade pe timpul zilei, si de -20 pana la -1 grade Celsius pe timpul noptii), in timp ce pe 3 martie, mercurul din termometre va urca usor (temperaturi de -4 pana la 7 grade pe timpul zilei, si de -16 pana la -3 grade Celsius pe timpul noptii).

Martisorul din zilele noastre

Martisorul din zilele noastre www.flickr.com/photos/shyald/4430276052/

Datina din mosi stramosi a Martisorului a devenit in zilele noastre mai degraba decat traditie si simbol al inceputului primaverii, motiv de profit pentru tot mai multe persoane.

Fiind apropiat ca si data de “Valentine’s Day”-ul imprumutat din Occident (14 februarie) si de “reinviata” sarbatoare a Dragobetelor (24 februarie), cand se spune ca pasarile isi recapata graiul ca sa vesteasca primavara, Martisorul, impreuna cu Ziua Mamei (8 Martie) au fost legate unele de altele.

De ce spun asta? Pai este simplu. Doar uitati-va la tarabele care impanzesc toate marile orase in acest interval (1 februarie – 8-10 martie), si veti observa ca ceea ce nu s-a vandut de “Valentine’s Day” sau de Dragobete, va fi pastrat pentru a fi pus spre vanzare de Martisor sau de 8 Martie.

Pe langa aceasta prelungire a “sarbatorii sosirii primaverii”, martisorul, care initial era un mic obiect (de regula o moneda de argint) legat simplu, cu un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, acum poate capata orice valenta: de la cea mai ieftina potcoava mica de plastic, desigur, cu snur, la cel mai scump apartament; sau poate chiar sa nu aiba o forma fizica bine definita si sa fie  un simplu e-mail sau doar o convorbire telefonica.

In regula, comunicam in aceasta perioada, ne trezim la viata aidoma pasarilor de Dragobete, insa unde s-a dus toata simbolistica acestei sarbatori? Mai stim ce sarbatorim (sau mai bine sa zic, consumam) de fapt, sau o facem doar de dragul de a o face si pentru a fi in ton cu tot restul lumii?

Lasati un raspuns