Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserici din Maramureş – Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Baia Mare

Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”-Baia Mare – 1993,
Str. Pasunii Nr. 1 A,
12.256 credinciosi.

ISTORIC

In dimensiunea temporală, existenţa are un început care vine de la Dumnezeu, iar aceasta îl are aşezat în centru pe om, care mărturiseşte cu psalmistul „Mâinile Tale m-au făcut şi m-au zidit, înţelepţeşte-mă şi voi învăţa poruncile Tale”(Ps. 118). Darul înţelepciunii, al inimii, al mâinilor şi alte daruri, ne-au ajutat ca să modelăm în timp materia şi să o transformăm într-un frumos lăcaş de închinare şi popas de reculegere în drumul către Dumnezeu.

Pentru Parohia noastră, ziua de 23 mai 2004 a fost prilej de bucurie sufletească, pentru că s-a încheiat un drum de muncă, sacrificii, renunţări şi jertfe, care au durat peste 12 ani.

În anul 1991, oraşul Baia Mare s-a reorganizat din punct de vedere administrativ-bisericesc, luând astfel fiinţă Parohia Ortodoxă Română Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. În anii 1992-1993 s-au întocmit proiectele de construcţie a sfintei biserici şi s-au obţinut aprobările necesare. Lucrările de construcţie au început în luna august 1993 iar în data de 5 decembrie a aceluiaşi an, P.S. Sa Justinian a sfinţit demisolul sfintei biserici, unde s-au oficiat Sfintele Slujbe până în anul 2000. Între anii 1994-2000, s-a terminat fundaţia, s-au clădit pereţii, s-au turnat bolţile şi cupola, acoperişul, introducerea curentului electric, tencuieli interioare şi exterioare, lucrări executate în regie proprie.

Biserica a primit haină nouă în interior prin pictura executată în tehnica frescă de către pictorul Constantinescu Mircea şi echipa sa, între anii 2001-2003. Împodobirea interiorului bisericii a continuat cu montarea unui frumos iconostas din stejar sculptat, icoanele pictate de pictorul Ioan Barna, străni din stejar pe lângă pereţi, patru candelabre din bronz, confecţionate în Salonic (Grecia), toate acestea complectează şi îmbogăţesc interiorul sfintei biserici.

Ceea ce ne-am propus cu ani în urmă, a devenit realitate, încununată cu frumoasa slujbă de sfinţire oficiată de către cei doi ierarhi ai noştri, P.S. Sa Justinian şi P.S. Sa Iustin, in data de 23 mai 2004.

Pentru toate aducem mulţumire lui Dumnezeu şi ne rugăm zicând: „Înscrie Doamne în Cartea Vieţii pe toţi slujitorii, rugătorii, donatorii şi binefăcătorii acestei sfinte biserici”.

Preot paroh Gavra Viorel

  • nascut la 18.01.1949 – Inau,
  • iconom stavrofor si cruce patriarhala,
  • Baia Mare, jud. Maramures,
  • Tel. 0262/22.42.25, 0724235907

Preot II Gavra Adrian

  • nascut la 09.10.1974 – Jibou, jud. Cluj,
  • iconom,
  • Baia Mare, jud. Maramureş,
  • Tel. 0744494221

%RELATEDPOSTS%

Lasati un raspuns