Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Statul suedez a recunoscut Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord

Dupa trei ani de eforturi sustinute in demersurile de reorganizare canonica si juridica, utilitatea publica si rolul pozitiv pe care il are, in societatea suedeza, Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord a fost recunoscuta oficial de Statul suedez, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.

Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord a incheiat, la sfarsitul anului 2010, procedura administrativa de recunoastere de catre Guvernul Suediei, obtinand personalitatea juridica specifica entitatilor religioase, sub numarul de inregistrare 252004-3593, cu titulatura in suedeza: ‘Rumänska Ortodoxa Stiftet för Norra Europa’. Actul de recunoastere a Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord este incununarea procesului de reorganizare canonica si juridica a misiunii Bisericii Ortodoxe Romane in partea de nord a Europei. Astfel, se finalizeaza ultima etapa a procedurii de recunoastere juridica prevazuta in actuala legislatie suedeza referitoare la libertatea religioasa si regimul cultelor.
Dupa intronizarea Preasfintitului Episcop Macarie la Stockholm, in data de 6 iulie 2008, acesta a intreprins actiunile necesare pentru recunoasterea de catre Statul suedez a Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord. Prin incheierea acestei proceduri, Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord este recunoscuta ca avand o organizare statornica si o activitate benefica pentru societate.

‘In perioada urmatoare, vom intreprinde demersurile necesare pentru ca misiunea noastra in Suedia sa fructifice avantajele ce decurg din recunoasterea organizarii centrale. Subventiile care pot fi primite de la Statul suedez, desi sunt mai mult simbolice, isi aduc partea de contributie la o mai buna organizare. Recunoasterea utilitatii publice si a rolului pozitiv in societate va favoriza initierea unor proiecte comune cu autoritatile publice si cu celelalte comunitati crestine din Suedia. Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta noua etapa si sa intareasca lucrarea noastra spre rodnica marturie’, a declarat pentru Preasfintitul Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat act de finalizarea procesului legal de acordare a personalitatii juridice specifice entitatilor religioase, in sedinta de lucru din zilele de 16 – 17 februarie 2011.
„Recunoasterea calitatii de organizatie religioasa pentru Episcopia Europei de Nord, apartinand de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, are o serie de avantaje alternative. Astfel, poate sa colecteze impozitul religios de la proprii credinciosi, ceea ce poate sa fie un avantaj in masura in care comunitatea se va mobiliza in acest sens. Poate sa realizeze proiecte si statul suedez le poate subventiona, dar statul suedez are o limita a subventionarilor, acordand fonduri nu mai mult decat propria contributie a credinciosilor nostri. Alte avantaje tin de faptul ca fiind recunoscuti ca ceea ce sunt, organizatie religioasa, iar nu o simpla asociatie, vor putea sa se implice in toate activitatile pe care statul suedez le recunoaste ca fiind specifice cultelor”, a spus parintele Ionut Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, citat de Basilica.

Lasati un raspuns