Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserici din Maramureş – Biserica „Sfintii Apostoli Petru Si Pavel” din Baia Mare

Biserica de zid „Sfintii Apostoli Petru Si Pavel”-Baia Mare,
Str. Valea Rosie Nr. 2
7239 credinciosi.

Scurt Istoric

Biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” (Valea Rosie) a început sa fie construita prin anul 1937-1938. Hotarârea credinciosilor a fost sustinuta si de conducerea Trustului Minier Valea Rosie, director fiind domnul Gheorghe Suciu. Cei care au trait acele vremuri au afirmat ca minerii s-au angajat sa presteze voluntar câte cinci zile de munca si sa contribuie cu un salariu lunar.
Locul pe care se afla biserica era o mlastina si nu apartinea cuiva. Mesterul constructor a fost un om simplu din Seini, pe nume Gheorghe Oros, recunoscut pentru bisericile ridicate anterior.
Slujbele au început sa fie savârsite în noua biserica începând cu anul 1940, primul preot titular fiind pr. dr. Vasile Tiplea. Din anul 1945 i-a urmat întru slujire preotul Stefan Ilies, care a pastorit pâna în anul 1950, când a venit la aceasta Parohie preotul Gheorghe Lupsa. Dânsul a avut cea mai lunga pastorire, care a durat pâna în anul 1984. În timpul pastoririi Prea Cucerniciei Sale s-a confectionat primul iconostas, a fost pictat altarul, s-a zugravit biserica de catre pictorul Alexandru Zieberth, s-a cumparat un clopot, s-a reparat exteriorul, s-a împrejmuit curtea bisericii, iar la 31 mai 1953 biserica a fost târnosita de catre P.S. Sa Valerian Zaharia – episcopul ortodox de Oradea.
Întrucât numarul credinciosilor a crescut, în anul 1970 se înfiinteaza al doilea post de preot,care a fost ocupat de preotul Ioan Stiru, datorita caruia a fost înfiintat corul bisericii noastre.
Din anul 1978 parintele Stiru s-a transferat la Catedrala de pe strada V. Lucaciu, locul dânsului fiind luat de catre preotul Ioan Filip,care a slujit la aceasta biserica pâna în anul 2005. Dupa pensionarea parintelui Lupsa, din anul 1984 a fost numit preotul Marius Lazar, o voce deosebita si care si-a adus o însemnata contributie la ridicarea nivelului calitativ al corului bisericii.
În momentul de fata, preotii slujitori sunt: pr. dr. Cristian Stefan – paroh, pr. Fabian Coroian si pr. Marius Lazar jr.
Dupa anul 1990, a fost refacuta întreaga pictura, s-au efectuat lucrari la sarpanta, s-au executat tencuieli exterioare, s-a refacut gardul împrejmuitor, s-a introdus sistemul de încalzire centrala, s-a amenajat curtea interioara, s-a ridicat o cladire noua cu sala pentru cor, birou parohial si grup social,s-au schimbat geamurile la biserica, s-a pavat soleea si altarul cu marmura si a fost dotata biserica cu vesminte si odoare noi.

Preot Paroh Cristian Stefan-Ioan

 • nascut la 16.01.1967 – Calan, jud. Hunedoara,
 • iconom stavrofor si crucea patriarhala,
 • Baia Mare, jud. Maramureş,
 • Tel. 0744315799,

Preot II Protopop Coroian Fabian

 • nascut la 01.07.1958 – Jurca, com. Recea-Cristur, Jud. Cluj,
 • iconom stavrofor si cruce patriarhala,
 • Baia Mare, jud. Maramures,
 • Tel. 0362/40.48.73, 0743145725, 0731337403,
 • E-mail: pr.fabian_coroian@yahoo.comAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Preot III Lazar Marius-Alexandru

 • nascut la 14.05.1969 – Somcuta Mare,
 • Baia Mare, Jud. Maramures,
 • Tel. 0746891052

%RELATEDPOSTS%

Lasati un raspuns