Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

De la zidar si berar la preot: plt. maj. Nicolae Zola este primul paramedic hirotonit preot

El salveaza vieti, dar se ocupa si de sufletele oamenilor
Crede ca tot ce se intampla in viata are o semnificatie. Nimic nu este intamplator. A fost zidar, berar, iar in cele din urma si-a gasit rostul in viata. In prezent este paramedic si preot la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Plt. maj. Nicolae Zola s-a nascut in satul Crasna Viseului, in 13 februarie 1971, dintr-o familie de ucraineni. Nu s-a gandit niciodata ca va deveni preot. A urmat clasele I-VIII in Crasna, dupa care clasele IX-X in Petrova. Apoi, in 1991, cursurile profesionale la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare – constructii. Se angajeaza ca zidar din 1989 pana in 1991, dupa care devine operator-berar la fabrica de bere in Baia Mare. Intre timp, isi finalizeaza studiile liceale, la Grupul Scolar Economic “Nicolae Titulescu”.

Se naste dorinta de a se face preot, asa ca da examen la Facultatea de Teologie, dar este respins. Nu renunta si a doua oara are succes. Lucrurile se asaza pe fagasul normal, iar in 2006 devine preot cu “acte” in regula. Din luna septembrie a aceluiasi an este angajat la ISU Maramures.

– De unde dorinta de a te face preot?

– M-am nascut intr-o familie ortodoxa. Poate la noi, la ucraineni, se da o mai mare amploare credintei. Am simtit in fiecare moment ca Dumnezeu este alaturi de mine. Parintii sunt cei care iti stau alaturi si te indruma sa alegi calea cea dreapta. Devii mai sensibil cu cei de langa tine si mai sever cu tine insuti.

– Mai crede lumea neconditionat in Dumnezeu sau ajung la El doar atunci cand nu mai au nicio speranta pentru problemele lor?

– Preotul este puntea intre om si Dumnezeu. Din cauza ca nu constientizam care este binele si care este raul, transformam aceasta punte intr-un pod. La urm a urmei, noi ne alegem drumul pe care il dorim. Dar deseori transformam podul intr-o punte. De fapt este un drum larg catre Dumnezeu. Preotul joaca un rol important in viata celor care sunt greu incercati. Poate restabili echilibrul lor. Oamenii trebuie sa inteleaga ca la Dumnezeu trebuie sa vii si atunci cand ai o bucurie, dar si cand treci printr-o incercare. Doar El este cel care te poate ajuta si care iti ofera linistea de care ai nevoie.

In 13 septembrie 2010, in cadrul liturghiei arhieresti desfasurata la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, a fost hirotonit preot. Serviciul religios a fost oficiat de PS Justin Sigheteanul, insotit de un sobor de sapte preoti si patru diaconi. La slujba religioasa a participat si Inalt Prea Sfintia Sa Justinian Chira, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

– S-a schimbat ceva in viata ta de cand ai devenit preot?

– Nimic nu este intamplator. Am doi baieti, nascuti in aceeasi luna, in 24 si 26 martie, la diferenta de doi ani. Casian s-a nascut la ora 22.45, iar Rafael, la 10.45. Ma aflam la slujba la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime”. Un coleg l-a intrebat pe Rafael cine ii parintele de acolo, se referea la mine. A raspuns ca este tatal lui. Intrebat daca ii place ca sunt preot si cum se simte, baiatul a raspuns ca da, este mandru si se simte mai aproape de Dumnezeu.

Nicolae Zola a avut o viata tumultoasa, dar acum totul a intrat pe fagas normal.

– De ce paramedic?

– In aceasta luna se implineste un an de cand sunt paramedic. Preotul salveaza sufletul omului, iar paramedicul, cu ajutorul lui Dumnezeu, viata. Am urmat un curs de specializare in Oradea. Iar acum lucrez cot la cot cu colegii mei.

– Care a fost cea mai grea misiune din aceasta postura?

– Toate sunt grele. Impresionante au fost pentru mine doua. Un caz al unui copil de noua ani si al unui barbat din Baita. Poate pentru ca sunt tata, de aceea a fost greu sa vad disperarea parintilor in momentul in care copilul a facut din senin convulsii. Am incercat sa linistesc familia si spre, marea mea bucurie, ne-am reintalnit la biserica. Parintii au spus ca s-au apropiat de Dumnezeu si acum baiatul lor este mult mai bine. In Baita, un om si-a taiat piciorul cu drujba. Si-a sectionat artera femurala. Am reusit sa il ducem la timp la Spitalul Judetean. A scapat cu viata si, din fericire, in urma unei interventii chirurgicale nu si-a pierdut nici piciorul.

Plt. maj. Nicolae Zola doreste sa multumeasca col. Eugen Nour, cel care s-a aflat la carma ISU Maramures si care l-a incurajat in permanenta, dar si actualului isnpector sef, col. Ion Pop. Avand in vedere ca ne apropiem de Postul Sfintelor Paste, preotul Nicolae Zola le doreste tuturor credinciosilor un post usor, sa nu isi piarda credinta, sa fie sanatosi si fericiti.

Lasati un raspuns