Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cele mai frumoase biserici din Italia

Italia, patria Catolicismului si Cu totii stim ca Italia este patria pizzei si a pastelor, ca mereu vom putea bea aici un expresso grozav si ca cei mai buni jucatori de fotbal din lume vor ajunge inevitabil, cel putin o data in viata, la o echipa italiana. Si daca italienii se mandresc nevoie mare cu toate aceste lucruri, si mai mult se mandresc cu istoria lor bogata si intens marcata de catolicism. Asa ca nu trebuie sa ne mire faptul ca in Italia vom gasi o parte dintre cele mai frumoase lacase de cult din lume.

Italia, patria Catolicismului si “tara catedralelor”

In momentul in care vizitezi Italia, vei observa ca italienii sunt foarte mandrii de cateva lucruri care, dealtfel, le-au adus si faima. Astfel, orice italian poate povesti ore in sir despre bucataria italiana (pizza, espresso si numeroasele tipuri de paste), fotbal, familia sa sau despre lunga si bogata istorie a tarii sale, scrie The Huffington Post.

Pe langa ramasitele Imperiului Roman, mai sunt multe alte lucruri care dezvaluie povesti despre Italia din trecut, printre care castele medievale, arta renascentista si bisericile construite de-a lungul vremii. Si daca in mod normal, turistul de rand nu vede prea multe castele in momentul in care o ia la pas prin orasele Italiei, situatia se schimba complet daca vorbim despre biserici.

Numai in Roma exista peste 900 de biserici, lucru care ar trebui ne dea o idee de cate biserici exista in intreaga Italie. Asa ca, indiferent de orasul sau regiunea din aceasta tara in care mergem, este imposibil sa nu vizitam macar un lacas de cult.

Si cum Italia este centrul catolicismului, nu ar trebui sa ne mire ca o parte dintre cele mai frumoase catedrale din Europa pot fi gasite in aceasta tara.

Desi din punct de vedere tehnic nu este in Italia, cea mai faimoasa biserica din tara este
Basilica Sfantul Petru (foto). Aceasta se afla la Vatican, este casa Papei, liderul Bisericii Catolice, si totodata, cea mai mare biserica din lume.

Basilica Santa Maria del Fiore, Florenta

Basilica Santa Maria del Fiore, Florenta www.flickr.com

Basilica Santa Maria del Fiore din Florenta este catedrala principala a acestui oras, sau “Duomo” cum ii spun italienii. Potrivit Wikipedia, constructia catedralei a fost inceputa in 1296 si finalizata abia in 1436. Stilul constructiei este cel gotic.

Aceasta basilica, cel mai mare “Duomo” construit din caramida din lume, se afla in Piazza del Duomo din oras, unde mai pot fi gasite si Cladirea pentru Botezuri si Clopotnita Giotto. Cele trei cladiri se afla in patrimoniul Unesco si sunt una dintre marile atractii ale orasului si ale regiunii Toscana.

Basilica di San Marco, Venetia

Basilica di San Marco, Venetia www.flickr.com

Basilica Catedrala Patriarhala San Marco, sau pe scurt Basilica San Marco, este cea mai importanta biserica din Arhiepiscopia Romano-Catolica a Venetiei si unul dintre cele mai cunoscute exemple de arhitectura bizantina. Aceasta a fost construita intre anii 823 si 1091, iar forma pe care o vedem astazi dateaza din 1617, potrivit Wikipedia.

Catedrala se afla in zona de est a Pietei San Marco si initial a fost capela Dogelui Venetiei (n.r. conducatorul orasului). Cunoscuta si sub denumirea de Chiesa d’Oro (n.r, Biserica de Aur), Basilica San Marco a devenit catedrala orasului (n.r. domul) Venezia abia in 1807, cand scaunul Patriarhului Veneziei a fost mutat aici de la Catedrala San Pietro di Castello, din zona Arsenale.

Basilica Di Sant’Antonio, Padova

Basilica Di Sant'Antonio, Padova www.flickr.com

Basilica Sfantului Anton din Padova, sau “il Santo” (n.r. Sfantul), cum mai este cunoscuta deoarece contine moastele sfantului Anton din Padova, este una dintre cele mai vizitate catedrale din intreaga lume, insa nu detine si titlul de Duomo (n.r. catedrala orasului, biserica principala).

Potrivit Wikipedia, constructia “il Santo” a fost inceputa in jurul anului 1232 si finalizata in 1301. Cu toate acestea, arhitectura catedralei a fost “imbunatatita” pana la jumatatea secolului 15. Basilica este una dintre cele 4 catedrale care se afla in jurisdictia Vaticanului, dar care nu se afla pe teritoriul sau.

In piateta din fata “il Santo” se afla una dintre sculpturile ecvestre ale lui Donatello, Gattamella, care a fost terminata in 1453.

Catedrala Sfanta Agata, Catania

Catedrala Sfanta Agata, Catania commons.wikimedia.org | gnuckx cc0

Catedrala Sfanta Agata este Domul orasului Catania (n.r. biserica principala din oras) si este situata in piata cu acelasi nume. Catedrala poarta hramul Sfintei Agata, martira virgina care patroneaza orasului Catania.

Potrivit Wikipedia, constructia lacasului de cult a inceput in perioada 1078-1093, insa cum acesta a fost distrus in mai multe randuri, atat de eruptiile vulcanului Etna, cat si de o serie de cutremure, Domul trecut prin mai multe perioade de reconstructie.

Basilica San Pietro in Vincoli, Roma

Basilica San Pietro in Vincoli, Roma www.flickr.com

Basilica San Pietro in Vincoli (n.r. Sfantul Petru in Lanturi) este una dintre multele biserici, romano-catolice din Roma si este cunoscuta deoarece aici se afla sculptura Moise a lui Michelangelo si o parte din mormantul Papei Iulius al II-lea.

Biserica, supranumita Basilica Eudoxiana, a fost construita intre 432 si 440 pe vechea fundatie a casei care pastra lanturile cu care a fost legat Sfantul Petru cat a fost inchis in Ierusalim. Potrivit legendei, cand Papa Leon I cel Mare a comparat lanturile acestea cu cele ale detentiei finale de la Roma a Sfantului Petru, cele doua s-au unit in mod miraculos. Lanturile sunt tinute in altarul principal al catedralei.

Basilica Sfantului Francis de Assisi, Assisi

Basilica Sfantului Francis de Assisi, Assisi commons.wikimedia.org | Wknight94

Catedrala Papala a Sfantului Francis de Assisi este biserica pricipala pentru Ordinul Franciscan (n.r. Friars Minor) al cultului Romano-Catolic. Constructia catedralei a fost inceputa in 1228, acesta fiind compusa din doua biserici, cea Inferioara si cea Superioara, si dintr-o cripta unde se afla moastele sfantului Francis.

Basilica, al carui interior este un exemplu al stilului gotic timpuriu din Italia, face parte din patrimoniul Unesco inca din 2000. Atat Biserica Inferioara, cat si cea Superioara sunt decorate cu numeroase fresce ale pictorilor medievali din scolile Romana si Toscana, si includ opere ale lui Cimabue, Giotto, Simone Martini, Pietro Lorenzentti si posibil si ale lui Pietro Cavallini.

Domul din Siena

Domul din Siena www.flickr.com

Catedrala orasului Siena, Duomo di Siena, a fost construita in perioada medievala (intre 1215 si 1263) in centrul Italiei si poarta hramul Sfintei Maria.

Domul a fost construit in forma de cruce pe o baza octogonala, si dispune de un turn-clopotnita. Interiorul si exteriorul catedralei au fost construite din marmura alba si neagra-verzuie asezate alternat,in ton cu culorile orasului. Pe fatada domului mai putem gasi si marmura rosie.

Potrivit Wikipedia, negrul si albul sunt culorile orasului Siena, deoarece atunci cand fondatorii orasului, Senius si Aschius, au ajuns calare in aceasta zona, unul era pe un cal alb, iar celalalt pe un cal negru.

Abatia Monte Cassino

Abatia Monte Cassino www.flickr.com

Muntele Cassino, care da si numele acestui lacas de cult, este un deal stancos de 519 de metri inaltime din regiunea Lazio, aflat la circa 130 de kilometri de Roma si la circa 2 kilometri de orasul Cassino.

In 529, Sfantul Benedict din Nursia a construit pe ruinele unui templu inchinat zeului Apolo, prima manastire din zona, care ulterior a dat nastere Ordinului Benedictin. Potrivit Wikipedia, abatia, care a fost distrusa partial in Al Doilea Razboi Mondial si restaurata intre 1948 si 1956, este una dintre ultimele care ii apartin Bisericii Romano-Catolice.

Domul din Orvieto, Umbria

Domul din Orvieto, Umbria www.flickr.com

Catedrala din Orvieto, care este in acelasi timp si Domul orasului, a fost construita in secolul al XIV-lea la ordinul Papei Urban al IV-lea pentru a comemora si pastra ramasitele miracolului din Bolsena.

Potrivit Wikipedia, acest miracol s-a intamplat in jurul anului 1263 aproape de orasul Bolsena, cand un preot care se indoia de puterea religiei pe care o slujea, s-a trezit in timpul slujbei, ca altarul de la care oficia slujba a inceput sa sangereze pe sub fata de masa cu care era acoperit. Aceasta fata de masa este acum pastrata de Domul din Orvieto.

Lasati un raspuns