Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica restaurata din Libotin a fost adusa din Remetea Chioarului

Este construita din lemn de ulm si are forma de nava
Spre deosebire de alte biserici vechi, care se distrug din cauza neputintei autoritatilor de a le restaura, Biserica cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Libotin, arata foarte bine pentru ca a beneficiat de un proces amplu de restaurare.
Dupa cum ne-a informat parohul Gheorghe Cucu, aici s-au schimbat talpile, care s-au asezat pe o fundatie de beton si piatra, s-au inlocuit dusumelele si biserica s-a acoperit cu sindrila noua. Lucrarile au fost executate de o echipa de muncitori condusa de inginerul Vasile Barlea. Valoarea investitiei a fost de 173.459,06 lei. In aceasta perioada se face restaurarea picturii, lucrare care merge mai greu, insa cu ajutorul Domnului va fi finalizata. Biserica dateaza din anul 1811 pe meleagurile lapusene, insa are o vechime mult mai mare. Inscriptia acestui an este vizibil in interiorul bisericii, la intrare, si in naos, pe bolta, in partea de nord. In exterior, deasupra usii de la intrare, se gaseste o incizie de unde reiese ca biserica a fost construita in anul 1671. Lacasul de cult a fost construita initial in Remetea Chioarului, iar in anul 1811 a fost donata credinciosilor din Libotin si recladita in incinta unui cimitir, in imediata apropiere a Bisericii “Cuvioasa Paraschiva”.

Biserica este construita din lemn de ulm, in forma de nava. Altarul are forma dreptunghiulara, cu bolta cilindrica, naosul are o bolta in segment de cerc, avand o nervura longitudinala si una transversala. Bolta are deschidere egala cu naosul. Pronaosul este acoperit si drept. Vechimea bisericii este atestata si de forma in care este construita< intrare laterala dinspre sud, geamuri mici, dar pe peretele dinspre nord nu sunt ferestre. Pictura bisericii precum si cele doua clopote prezinta valoare istorica si artistica.

Foto: wikipedia

Lasati un raspuns