Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Colecta pentru Fondul Central Misionar la Duminica Ortodoxiei, in parohiile romanesti din tara si din strainatate

In prima duminica din Postul Sfintelor Pasti sau Duminica Ortodoxiei (13 martie 2011), in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana se organizeaza colecta in bani pentru Fondul Central Misionar, destinat sustinerii parohiilor sarace din tara si strainatate si altor activitati misionare ale Bisericii Ortodoxe Romane, transmite Romanian Global News, care citeaza Patriarhia Romana.
De anul acesta, colecta se va desfasura si in parohiile ortodoxe romane din strainatate. La Duminica Ortodoxiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adreseaza clerului si credinciosilor ortodocsi o scrisoare pastorala, care va fi citita in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, din care prezentam urmatorul fragment:

Ortodoxia nu este numai dreapta credinta, ci si dreapta traire in Hristos. (…) Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul Sau, sufland in fata lui suflare de viata. Asa a devenit omul „fiinta vie” (Facerea 1, 26; 2, 7). Apoi primii oameni, Adam si Eva, au primit porunca: „Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti” (Facerea 1, 28). Prin urmare, tot omul care vine in lume poarta in el pecetea chipului lui Dumnezeu, care face din el o persoana unica si irepetabila, plina de mister, o fiinta ireductibila la lumea materiala si avand un destin vesnic. Viata persoanei umane este cel mai mare dar al lui Dumnezeu, iar aceasta viata incepe in momentul conceperii, al aparitiei embrionului viu. Din acel moment, omul este „suflet viu”, adica persoana care poarta in sine chipul lui Dumnezeu Cel vesnic viu si este chemata la viata vesnica. De la concepere pana la nastere si apoi pana la sfarsitul vietii pamantesti, omul creste, se maturizeaza si se implineste in comuniune cu Dumnezeu si cu se-menii sai, iar dupa moartea trupului, sufletul omului ramane viu, avand constiinta si memorie spirituala, intrucat este chemat la viata vesnica.

Prin urmare, daca suntem crestini, trebuie sa afirmam mereu ca viata omului, ca dar sfant al lui Dumnezeu, isi are inceputul in momentul conceperii sau al aparitiei embrionului viu. Ca atare, dreptul la viata incepe cu dreptul embrionului de a se dezvolta in pantecele mamei sale si dreptul fatului de a se naste. Cine ucide viata embrionului sau a fatului savarseste pacatul omuciderii. Din nefericire, crima avortului, fie ca este provocat prin medicamente, fie prin operatie chirurgicala, este astazi foarte raspandita in lume, iar Romania se afla, din pacate, pe lista primelor tari din lume in ceea ce priveste rata avorturilor. Pacatul acesta infricosator nu ramane fara urmari asupra sanatatii celor ce-l savarsesc, asupra familiei si asupra societatii umane. Fericirea intemeiata pe crima nu poate fi binecuvantata de Dumnezeu, deoarece prin crima asupra omului este ucisa iubirea de oameni.

Cele mai multe suferinte in lumea de astazi vin tocmai din lipsa iubirii milostive si marinimoase dintre oameni si din lipsa de intrajutorare. Multi oameni se simt singuri, parasiti, descurajati, neintelesi; isi cauta scapare in alcool, in desfrau, in droguri sau in patimi egoiste, care ii distrug treptat sufleteste si trupeste. De aceea, ei au nevoie de ajutorul Bisericii, pe care Sfintii Parinti o numesc „spital duhovnicesc”. In Biserica, in starea de comuniune cu Dumnezeu, cu Sfintii Lui si cu ceilalti credinciosi, oamenii traiesc intens viata ca dar al lui Dumnezeu, care trebuie aparat, cultivat si sfintit. Desigur, astazi multe suferinte vin si din starea de saracie materiala, care se adanceste mereu in tara noastra si in lume, pentru ca a crescut lacomia celor ce vor sa se imbogateasca rapid si cu orice pret. Din acest motiv, Biserica incearca sa organizeze o asistenta social-caritabila cat mai extinsa, indemnand pe cei ce au mai multe bunuri materiale sa ofere celor care au mai putin sau nu au nimic. Astfel, prin contributia credinciosilor sai, in primul rand, dar si prin alte contributii, Biserica noastra a dezvoltat pana acum numeroase programe de asistenta sociala, filantropica sau caritabila, ca de pilda: cantine pentru saraci, camine pentru copii, case pentru batrani, unitati medicale pentru bolnavi s.a.

Lasati un raspuns