Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Scurt istoric al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul”

“Mare slujitor al lui Dumnezeu, Sfinte Parinte Ierarh Iosif, cu cantari cinstim si pomenim numele tau. Caci, marturisind pe Hristos in Maramures, dreapta credinta aparand, ocrotitor te-ai facut turmei tale. Pentru aceasta, roaga pe Hristos, Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.”
In contextul noilor conditii de libertate, oferite dupa decembrie 1989, Biserica Ortodoxa Romana a incercat sa-si refaca structurile. Astfel, in sedinta din 12 februarie 1990, Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Imediat dupa aceasta, a incoltit si ideea infiintarii unei scoli teologice, pentru a deveni un adevarat laborator al Bisericii, in care sa se pregateasca viitoarele vlastare, dar totodata sa dea si un duh nou orasului Baia Mare, atat sub aspect didactic, cat si sub aspect cultural – confesional.
Pentru concretizarea acestei idei a fost nevoie de initiativa Prea Sfintitului Justinian Chira, noul episcop ortodox al Maramuresului si Satmarului. Visul maret a devenit realitate la data de 10 mai 1991, cand Sfantul Sinod a aprobat infiintarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare, primindu-se apoi autorizatia din partea Secretariatului de Stat pentru culte.
In primii ani Seminarul Teologic si-a desfasurat activitatea in cladirea Grupului Scolar de Industrie Usoara Nr. 6 din Baia Mare, iar din anul 1995 a primit un corp de cladire la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, din strada Progresului, nr. 43, unde activam si in prezent.
Cladirea are in componenta sa zece sali de clasa, un cabinet de informatica, o capela pentru practica liturgica, iar in apropierea scolii se afla cladirea internatului, cu o capacitate de 120 de locuri.
In anul 1997, Consiliul de administratie al Seminarului Teologic a facut demersurile necesare pe langa Episcopia Maramuresului si Satmarului, precum si pe langa Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, ca aceasta institutie de invatamant teologic sa primeasca numele „Sfantul Iosif Marturisitorul”, punandu-se astfel si sub ocrotirea ilustrului ierarh maramuresean. Ca urmare, in zilele de 9 – 11 mai 1997 au avut loc festivitatile cu ocazia primirii noului nume al scolii.
De 1a anul infiintarii, elevii Seminarului nostru au obtinut rezultate remarcabile. O latura specifica a activitatii noastre, care a adus rezultate deosebite, atat pe plan national, cat si international, a fost Corul “Angelli”, dirijat de Prof. Iustin Podareanu si de Arhid. Prof. Drd. Petrica Covaciu. Dintre succesele inregistrate, amintim noua locuri I la festivaluri nationale si internationale; participari internationale in Ungaria – 1993, Polonia – 1994, Marea Britanie – 1995; invitatii de participare la Festivalul Interortodox de Coruri de Tineret, organizat de Biserica Ortodoxa a Greciei cu ocazia Marelui jubileu (2000), Festivalul International de Tineret si Muzica de 1a Viena (2000).
La olimpiadele scolare s-au obtinut cateva rezultate remarcabile:
– La faza judeteana: un premiu I la limba si literatura romana; 3 premii I la istorie; un premiu I la geografie
– La faza nationala: un premiu special la istorie; 4 mentiuni la discipline teologice; 3 premii III la discipline teologice; 2 premii II la discipline teologice.
Multi dintre absolventii scolii noastre au fost hirotoniti preoti, majoritatea dupa studii universitare.
Intr-un cuvant, se poate afirma faptul ca scoala noastra dispune de un colectiv didactic valoros, alcatuit din profesori – preoti si laici – care sustin o atmosfera de traire spirituala si educatie umanista, favorabila formarii unei autentice personalitati crestine.

Directorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfantul Iosif Marturisitorul” au fost:

Pr.Prof.Dr. Tamas Ovidiu, 1991 – 2001

Pr. Dersidan Leontin, 2001 – 2002

Pr. Prof. Dr. Cristian Stefan, 2002 – 2006

Pr. Prof. Drd. Nechita Marius, 2006 – prezent

Lasati un raspuns