Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Divorţ şi concubinaj, iată noul trend

murrietadivorce.comInstituţia căsătoriei este în pericol în rândurile clasei de mijloc din SUA. Rata natalităţii în afara relaţiei de căsătorie şi rata divorţului sunt în creştere printre americanii cu studii medii. Rata mare a divorţului stârneşte însă îngrijorare şi în Iran, iar în Marea Britanie aproape jumătate dintre copiii născuţi în prezent vor trăi, în jurul vârstei de 16 ani, în familii destrămate.
Divorţul a fost considerat, în ultimele decenii, o problemă a familiilor sărace. Un nou studiu, When Marriage Disappears, arată că destrămarea familiilor devine un trend şi în familiile care alcătuiesc clasa de mijloc americană.

Autorii studiului notează printre efectele viitoare ale acestui trend faptul că tot mai puţini copii şi adolescenţi vor beneficia de puterea civilizatoare a familiei. Astfel, şansele lor de a reuşi în viitor se vor diminua şi, de asemenea, şansa de dezvoltare a societăţii va fi tot mai mică. Căsătoria a fost „motorul visului american” şi, tocmai de aceea, problemele cu care se confruntă stârneşte îngrijorare.

Studiul relevă existenţa unei prăpastii uriaşe între statutul căsătoriei în clasa de mijloc şi statutul căsătoriei în rândul clasei sociale înalte, cu studii superioare (care reprezintă 30% din populaţia adultă a SUA). Căsătoria este la fel de durabilă în rândul celor cu studii superioare ca şi în urmă cu 4 decenii. Prin urmare, societatea americană devine tot mai divizată atunci când este vorba despre familie, iar căsătoria devine un bun de lux pe care şi-l permit doar cei cu resurse materiale şi culturale.

Rata divorţului în SUA este, azi, aproape dublă faţă de aceea din anii 1960. Totuşi, este mai mică decât nivelul maxim care a fost atins în anii 1980. Studiul arată că există mai multe femei divorţate decât bărbaţi divorţaţi, datorită faptul că bărbaţii se recăsătoresc mai mult decât femeile şi fac lucrul acesta chiar mai repede (după divorţ) decât femeile. De asemenea, s-a constatat că rata divorţului este mai mare în rândul celor cu studii medii decât printre cei cu studii superioare.

Clasa mijlocie la care se referă studiul reprezintă 58% din populaţia adultă din SUA.

Studiul a fost realizat de The National Marriage Project (de la Universitatea din Virginia) şi de Institute for American Values.

Familia iraniană este în criză

Rata mare a divorţului stârneşte însă îngrijorare şi în Iran unde, în acest an, Ziua Căsătoriei a fost numită Ziua fără Divorţ. Ministrul Justiţiei din Iran a declarat că în această zi nu va fi pronunţată nicio sentinţă de divorţ. Mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat că această criză a familiei reprezintă o ameninţare naţională.

thisislondon.co.uk

Numărul divorţurilor este în continuă creştere în Iran. În 2010, s-au înregistrat 150.000 de divorţuri, ceea ce înseamnă o triplare a lor pe parcursul ultimei decade (în anul 2000 s-au înregistrat doar 50.000 de divorţuri). Astfel, la nivel naţional, există un divorţ la fiecare 7 căsătorii. În Teheran, rata este de un divorţ la 3,76 de căsătorii, notează nytimes.com.

Un avocat de la un oficiu al stării civile din Teheran a declarat, sub anonimat, că, în mai 2010, a înregistrat 70 de divorţuri şi doar 3 căsătorii. Un prieten al său, din acelaşi oraş, a înregistrat 60 de divorţuri şi o singură căsătorie.

Autorităţile iraniene sunt îngrijorate şi de faptul că un număr mare de căsătorii se încheie prin divorţ la scurt timp după căsătorie: 30% dintre divorţuri apar în primul an de căsătorie, iar 50% dintre divorţuri apar în primii 5 ani de căsătorie. Există voci care neagă statisticile oficiale şi care spun că, în realitate, lucrurile stau chiar mai rău de atât.

Cauzele ratei mare a divorţurilor în Iran variază de la un comentator la altul. Sunt amintite, între altele: urbanizarea rapidă, rata mare a şomajului, costurile ridicate ale vieţii, influenţa corupătoare a Occidentului, ateismul, mişcarea feministă care schimbă atitudinea femeii vizavi de familie şi carieră etc.

Tot mai multe familii monoparentale în Marea Britanie

Aproape jumătate dintre copiii născuţi în prezent vor trăi, în jurul vârstei de 16 ani, în familii destrămate, ca urmare a numărului mare de divorţuri din Marea Britanie, conform statisticilor oficiale.

Numărul mare de copii care sunt crescuţi de un singur părinte are printre cauzele sale principale şi numărul mare de cupluri care trăiesc în concubinaj, se arată într-un studiu realizat de Centrul pentru Justiţie Socială. De asemenea, studiul arată că este mai probabil ca un cuplu care trăieşte în concubinaj să se despartă, decât un cuplu căsătorit.

Rezultatele acestei stări de fapt sunt multiple: un număr mare de infracţiuni comise de adolescenţi şi tineri care cresc în familii monoparentale, precum şi cheltuieli sporite, din bugetul de stat, implicate de destrămarea familiilor.

Studiul s-a bazat pe cifre oferite de Oficiul Naţional de Statistică şi pe datele studiului Millennium Cohort şi a fost redactat de Harry Benson, fondatorul organizaţiei Bristol Community Family Trust, notează telegraph.co.uk.

Autorităţile politice ar trebui să promoveze politici care să încurajeze căsătoria şi stabilitatea relaţiilor de căsătorie. Reafirmarea valorii căsătoriei este vitală, a declarat Benson. El a mai amintit că, dacă în anii 1980, erau 1.000.000 de părinţi divorţaţi, în prezent, numărul lor s-a dublat.

Lasati un raspuns