Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa îi exonerează pe evrei de vina morţii lui Iisus

Foto: monstersandcritics.comPapa Benedict al XVI-lea i-a absolvit pe evrei de acuzaţiile că ar fi vinovaţi de moartea lui Iisus Christos şi a respins ideea vinei colective, care a tensionat relaţiile dintre creştini şi evrei de-a lungul timpului.
Afirmaţiile lui Benedict al XVI-lea cu privire la lipsa de vinovăţie a evreilor sunt făcute în volumul 2 al cărţii sale Iisus Christos, care va apărea pe piaţă săptămâna viitoare şi din care Vaticanul a făcut publice o serie de fragmente.
Gestul Papei a fost apreciat de o serie de organizaţii evreieşti, precum Anti-Defamation League, care a apreciat că acesta este „un moment istoric şi important” şi şi-a exprimat speranţa că marchează îmbunătăţirea relaţiilor interreligioase dintre creştini şi evrei.

„Este un pas major făcut înainte. Este o repudiere personală a fundamentelor teologice, vechi de secole, ale antisemitismului”, a declarat Elan Steinberg, vicepreşedintele organizaţiei American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants. El a mai precizat că absolvirea evreilor de orice vină marchează „o nouă generaţie de catolici”, conform AP.

Benedict al XVI-lea încearcă să răspundă la întrebarea „Cine au fost acuzatorii lui Iisus?” şi citează din Evanghelia după Ioan, unde scrie că aceştia erau „iudei”. „Dar folosirea acestei expresii de către Ioan nu indică în niciun fel – aşa cum ar putea să presupună cititorul modern – poporul Israel la modul general”, scrie Papa. El atrage atenţia că însuşi evanghelistul Ioan era evreu şi tot evrei erau mulţi dintre cei care Îl urmau pe Iisus. De fapt, conducătorii religioşi de la Templul din Ierusalim sunt cei care au complotat împotriva lui Iisus şi care au cerut executarea Lui.

Cititorii aşteaptă cu interes apariţia cărţii pentru a vedea cum a interpretat Papa Benedict al XVI-lea afirmaţia citată de evanghelistul Matei: „Sângele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri.” (Matei 27:25) Afirmaţia, după cum precizează evanghelistul, a fost făcută de „norod”.

Biserica Romano-Catolică a respins ideea vinovăţiei colective a evreilor pentru moartea lui Iisus Christos, cu prilejul Conciliului Vatican II, în 1965, în documentul Nostra Aetate, notează Reuters.

Primul volum al cărţii Iisus Christos a fost publicat în anul 2007, fiind prima carte publicată de Ratzinger de la alegerea sa ca suveran pontif. În primul volum, Papa analizează viaţa şi învăţăturile lui Iisus.

Lasati un raspuns