Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Violența, motiv principal de divorț în România

Foto: BBCLipsa de implicare a instituțiilor statului în gestionarea problemei violenței în familie este unul dintre factorii care, spun psihologii, alimentează violența în spațiul urban. Potrivit asociației No Abuse, citată de ziarul Adevărul, violența în familiile cu educație și venituri peste medie crește anual cu 20-30%. În ultimii doi ani, cazurile de agresivitate manifestată în familii a crescut de la peste 9.500 de abuzuri înregistrate în 2008, la aproape 12.500 în 2009.

Potrivit specialiștilor, situațiile precare la locul de muncă afectează viața de familie a bărbaților care nu fac față presiunii unui venit micșorat din cauza crizei. Psihologii notează că o diferență majoră între violența în spațiul urban și cea în spațiul rural este aceea că abuzatorii de la oraș folosesc predominant, sau în primă instanță, violența verbală, înainte de a a trece la violența fizivă.

Un alt aspect observat de psihologi este acela că șantajul emoțional în familiile în care există cazuri de abuz funcționează atât la țară cât și la oraș. Cel mai adesea femeia este cea amenință că, despărțită de soț, nu va putea face față propriei condiții. Psihologul Silviu Ioniță confirmă că, „din păcate, aceste argumente sunt adevărate în societatea românească şi funcţionează la orice nivel. Este bine ştiut faptul că divorţul îl validează pe un bărbat şi o invalidează pe o femeie.”

Profilul pasiv-agresiv al românului și lipsa intervenției la nivel social sunt alți doi factori care agravază situația. Organizația No Abuse va demara, în primăvara anului viitor, o campanie de informare pentru a învăța tinerii cum să se comporte în cazul în care sunt martorii unui act de violenţă şi cum să se protejeze în situaţiile tensionate

Lasati un raspuns