Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Duminica Ortodoxiei, marcata pentru a treia oara de romanii din Roma

Duminica Ortodoxiei de anul acesta a fost asteptata cu multa ardoare de toti credinciosii romani din Roma, duminica, 13 martie, incepand cu orele 16:00, la Sediul Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, de la Roma, avand loc traditionala Procesiune cu Sfintele Icoane la care au participat preotii si credinciosii de la parohiile din Roma si din imprejurimi, transmite Romanian Global News, care citeaza eparhia romana. Toate parohiile participante au purtat icoana hramului si alte icoane ale praznicelor si ale sfintilor si au intrat in procesiune in incinta Sediului Episcopiei, cantand troparul hramului si troparul Duminicii Ortodoxiei.

Procesiunea a fost precedata de sfanta si dumnezeiasca Liturghie oficiata de catre Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman din Italia, la Sediul Episcopiei de la Roma.

Cei de anul trecut asteptau sa retraiasca acele clipe de neuitat cand mai bine de 1500 de persoane din toate parohiile din Roma si imprejurimi, cu sufletul la gura si emotii de nedescris, asteptau la intrarea in curtea Epsicopiei pentru a putea incepe procesiunea; cei care nu reusisera sa ia parte la eveniment, dar din auzite au ramas impresionati de amploarea evenimentului, pe care l-au si vazut pe Trinitas Tv, asteptau si ei cu nerabdare sa poata lua parte la eveniment anul acesta. Credinciosii si-au ales din timpul saptamanii icoanele cu Domnul, cu Maica Domnului si cu sfintii pe care sa le aduca duminica la procesiunea de la Episcopie. Fiecare parohie a pregatit cea mai frumoasa icoana a hramului, vrednica sa fie purtata in cea mai importanta procesiune a anului.

Dupa Liturghie, sute de oameni au inceput sa urce dealu, iar cand curtea bisericii a devenit arhiplina, Preasfintitul a luat cuvantul si i-a indemnat pe toti sa aiba curajul si sa purceada impreuna cu Domnul la procesiune, sa nu le fie frica nici de ploaie nici de vant ci, cu gandul la mucenicii care chinuri au suferit pentru Domnul, sa purceada cu curaj inainte. Procesiunea a inceput de la Biserica, primii au iesit ipodiaconii cu o cruce mare, apoi diaconii cu cadelnite si faclii, preotii cu sfintele moaste, Preasfintitul Parinte Episcop Siluan cu Sfanta Evanghelie, urmand toti credinciosii de la Paraclisul Manastirii Adormirea Maicii Domnului; la convoi s-au alaturat, in ordine, 10 parohii din Roma, urmate de cele 8 parohii din imprejurimea Romei si toti credinciosii. Au fost 20 de preoti si 3 diaconi care, impreuna cu cei mai bine de 1000 de enoriasi isi urmau Episcopul in acea procesiune ca niciuna alta.

Cand s-a ajuns in fata Sediului Episcopiei toata lumea a format un semicerc mare, iar in fata, Preasfintitul, inconjurat de soborul de preoti si diaconi a dat binecuvantarea pentru randuiala slujbei din Duminica Ortodoxiei. Dupa otpust si binecuvantarea finala, Preasfintitul a rostit un cuvant in care a subliniat importanta cinstirii icoanelor, importanta dreptei credintei si dreptei slaviri a Lui Dumnezeu. La sfarsit, toti credinciosii au format un rand pentru a se putea inchina la sfintele moaste, la sfintele icoane cu hramurile tuturor parohiilor participante la procesiune si pentru a putea lua arhiereasca binecuvantare de la episcopul lor. Inchinarea la sfintele moaste si cinstirea icoanelor a durat mai bine de doua ore, ore binecuvantate, in care fiecare crestin se inchina la icoanele pe care le tineau preotii dar, in acelasi timp, isi dadea si propria icoana spre inchinare.

Lasati un raspuns