Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Maramuresenii Andrei Andreicut si Irineu Bistritianul, in cursa pentru scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Doi maramureseni candideaza pentru scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In cadrul sedintei Sinodului Mitropolitan, prezidat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Daniel Ciobotea, in calitate de loctiitor de mitropolit, au fost alesi, prin vot secret consultativ, primii doi candidati pentru rangul de arhiepiscop si mitropolit. Este vorba despre arhiepiscopul Andrei Andreicut al Alba Iuliei, si episcopul Irineu Pop-Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Cei doi au fost alesi din cei 24 de ierarhi eligibili.
Trei ore a durat sedinta la care au participat atat patriarhul Daniel, cat si ceilalti sapte ierarhi de la eparhiile de pe teritoriul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Sinodul Mitropolitan al Clujului s-a consultat cu Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei clujene si cu reprezentanti ai celorlalte Adunari Eparhiale de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului. La consultari au participat ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Clujului, cei treizeci de membri ai Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, cate trei reprezentanti din celelalte Adunari Eparhiale din Mitropolie, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj. In urma consultarilor, au fost mentinute numai cele doua nume de candidati desemnate prin vot de Sinodul Mitropolitan al Clujului. Lista cu candidatii alesi la Cluj a fost transmisa Sfantului Sinod, care mai poate nominaliza inca un candidat. Alegerea viitorului arhiepiscop si mitropolit al Clujului va avea loc in 18 martie, iar instalarea acestuia va fi oficiata in 25 martie, de sarbatoarea Bunei-Vestiri.

Arhiepiscopul Andericut, continuator al misunii mitropolitului Bartolomeu

Arhiepiscopul Andrei Andreicut s-a nascut in 1949, la Oarta de Sus. A absolvit Facultatea de Constructii CFR a Politehnicii din Bucuresti, iar apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. A fost hirotonit preot in 1978 si a inceput slujirea in Turda, unde a amenajat o capela si a desfasurat o misiune bogata din punct de vedere pastoral, dar si social. ~n 1985 a fost mutat in Episcopia de Alba Iulia, in parohia Maieri I. A fost hirotonit episcop-vicar al Alba Iuliei in 1990, devenind, la scurt timp, episcop titular. A fost ridicat la rangul de arhiepiscop in 1998, cand Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a ridicat Episcopia de Alba Iulia la rangul de Arhiepiscopie. Arhiepiscopul Andrei este considerat in acest sens un continuator firesc al misiunii mitropolitului Bartolomeu.

Episcopul Irineu este doctor in teologie

Episcopul vicar Irineu Pop-Bistriteanul s-a nascut in 1953, in Desesti. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca si Institutul Teologic din Bucuresti, fiind sef de promotie. ~n 1981 a fost admis pe primul loc, la cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucuresti, iar ulterior a beneficiat de o bursa de studii teologice in SUA, intre 1985 si 1988. In 1990, a sustinut teza de doctorat si a obtinut titlul de doctor in teologie. Este calugar din 1978, iar in 1980 a fost hirotonit ieromonah, dupa care a primit rangurile de protosinghel si de arhimandrit. A fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului in 1990, fiind hirotonit ca arhiereu in acelasi an.

Lasati un raspuns