Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut – noul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit in sedinta de lucru, vineri, la resedinta Patriarhala din Bucuresti, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

Scaunul de mitropolit a ramas vacant in urma trecerii la cele vesnice, la 31 ianuarie, a arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Pop-Bistriteanul, au fost desemnati, luni, candidati pentru inalta functie in Sinodul Mitropolitan de la Cluj-Napoca, intrunit in sedinta speciala, sub presedintia patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane Daniel, loctiitor de mitropolit al Clujului.

Marti, inaltii ierarhi bisericesti, care au participat la Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, au decis, cu unanimitate de voturi, mentinerea listei cu cei doi candidati eligibili pentru rangul de mitropolit si cel de arhiepiscop, desemnati in cadrul consultarii desfasurate in ziua precedenta, in Sinodul Mitropolitan al Clujului.

Adunarea eparhiala a considerat ca nu se impune completarea celor doua candidaturi – cea a arhiepiscopului de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, si a episcopului vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Bistriteanul, cu inca un ierarh eligibil.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit ar urma sa aiba loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand arhiepiscopul Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.

Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicut, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967 – 1972). Dupa terminarea facultatii a fost repartizat inginer la intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.

Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu licenta in vara anului 1978. in august 1978, a fost hirotonit preot de catre inalt Prea Sfintitul Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfintitului Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si, ulterior, numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (incepand cu anul 1985), avandu-l drept indrumator pe P.C. arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza si-a pregatit-o in cadrul aceleiasi sectii – Teologie sistematica – sub indrumarea P.C. pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obtinand titlul de “Doctor in Teologie” in anul 1998.

In 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pe 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. in 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iulia a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop, informeaza agerpres.

Lasati un raspuns