Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Conferirea Ordinului „Sfintii Chiril si Metodiu” ambasadorului Romaniei la Praga

Mitropolitul primat al Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia, Prea Fericitul Kryštof, i-a conferit pe 6 martie ambasadorului Romaniei in Republica Ceha, Daniela Gitman, Ordinul bisericesc Sfintii Chiril si Metodiu in semn de pretuire pentru eforturile de sprijinire a identitatii spirituale nationale a romanilor din Republica Ceha, indeosebi prin contributia la materializarea proiectului de construire a bisericii ortodoxe romanesti in stil maramuresean in orasul Most, transmite Romanian Global News, care citeaza Ambasada Romaniei la Praga. Distinctia a fost acordata in cadrul unei ceremonii publice desfasurate la Catedrala Ortodoxa din Praga dupa oficierea Sfintei Liturghii. Ordinul a mai fost adordat presedintelui Asociatiei Romanilor din Republica Ceha, Nicolae Dedulea si domnului Jiří Zelenka.

Ambasadorul Daniela Gitman a multumit pentru onoarea facuta prin acordarea ordinului. In acelasi timp, a evidentiat ca realizarile din ultimii ani au fost posibile datorita implicarii energice atat a institutiilor guvernamentale din Romania si a Patriarhiei Romane, cat si a comunitatii romanesti din Republica Ceha. A exprimat satisfactia fata de construirea bisericii de la Most, remarcand ca se distinge prin arhitectura sa traditional romaneasca, precum si prin faptul ca este cel dintai locas de inchinaciune ortodox contruit in spatiul ceh dupa al doilea razboi mondial. „Biserica de la Most este pe punctul de a deveni o noua marturie a legaturilor istorice trainice existente intre romani si cehi. Va fi, totodata, o noua fereastra deschisa catre viitor si catre pastrarea valorilor spirituale ale romanilor din Republica Ceha”, a aratat ambasadorul roman.

Prea Fericitul Kryštof a reamintit ca biserica din lemn, ridicata de mesteri maramureseni in toamna anului 2010 si care va purta hramurile „Inaltarea Domnului” (Ziua Eroilor Romani) si „Sfantul Mucenic Valentin”, va fi sfintita cel mai probabil in prima parte a anului in curs. A relevat sacrificiul ostasilor romani care au luptat pentru libertate pe pamant cehesc in primul si in cel de-al doilea razboi mondial, precum si faptul ca lacasul de cult va fi inchinat memoriei lor. Nu in ultimul rand a invitat pe cei prezenti sa viziteze noua biserica dupa ce va avea loc sfintirea sa.

In luptele din ultima parte a celui de-al doilea razboi mondial (18 decembrie 1944 – 12 mai 1945) 66 500 de militari romani si-au dat viata, au fost raniti sau dati disparuti pe pamant cehesc si slovac.

Lasati un raspuns