Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Andrei Andreicut va ocupa scaunul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Ceremonia de intronizare va avea loc de Bunavestire

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

Astfel, a fost respectata decizia luata la Cluj, iar Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut inca o propunere (cum statutul ii permitea) pentru aceasta functie inalta. Astfel de propuneri s-au facut cu alte ocazii si au fost decisive in alegerea noului mitropolit. De aceasta data, Patriarhul Daniel a dat curs dorintei ardelenilor, astfel incat in cursa pentru Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au ramas doi ardeleni. Cu atat este mai mare bucuria noastra cu cat au fost alesi doi maramureseni, iar unul dintre ei a biruit.

Dorinta ardelenilor a fost respectata

Ieri, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit in sedinta, la resedinta Patriarhala din Bucuresti, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Scaunul de mitropolit a ramas vacant in urma trecerii la cele vesnice, la 31 ianuarie, a arhiepiscopului Bartolomeu Anania. Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Pop-Bistriteanul, au fost desemnati, luni, candidati pentru inalta functie in Sinodul Mitropolitan de la Cluj-Napoca, intrunit in sedinta speciala, sub presedintia patriarhului Daniel, loctiitor de mitropolit al Clujului.

Marti, inaltii ierarhi bisericesti, care au participat la Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, au decis, cu unanimitate de voturi, mentinerea listei cu cei doi candidati eligibili pentru rangul de mitropolit si cel de arhiepiscop, desemnati in cadrul consultarii desfasurata in ziua precedenta, in Sinodul Mitropolitan al Clujului. Din totalul celor 46 de membri ai Sinodului prezenti, 29 au fost pentru arhiepiscopul Andrei Andreicut, iar 17 pentru episcopul Irineu Bistriteanul.

Adunarea eparhiala a considerat ca nu se impune completarea celor doua candidaturi, cea a arhiepiscopului de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, si a episcopului vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Bistriteanul, cu inca un ierarh eligibil.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit urmeaza sa aiba loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de sarbatoarea Buneivestiri, cand se implinesc cinci ani de cand arhiepiscopul Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.

Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicut, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus.

A urmat liceul in Cehu Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (1967-1972).

Dupa terminarea facultatii, a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.

Incepand cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu licenta in vara anului 1978.

In august 1978 a fost hirotonit preot de Inalt Prea Sfintitul Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda, judetul Cluj.

Episcopul Emilian Bardas l-a numit primul vicar administrativ la Alba Iulia

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfintitului Episcop Emilian Bardas (un alt maramuresean, nascut in Rohia), la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si, ulterior, numit vicar administrativ. A fost primul vicar administrativ al nou infiintatei Episcopii Ortodoxe de Alba Iulia.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (incepand cu anul 1985), avandu-l drept indrumator pe Prea Cucernicul arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza si-a pregatit-o in cadrul aceleiasi sectii  de Teologie sistematica,  sub indrumarea Prea Cucernicului pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obtinand titlul de “Doctor in Teologie” in anul 1998.

In 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, in 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular.

In 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iulia a fost ridicata la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Maramuresenii au o parere foarte buna despre mitropolitul Andreicut

Mitropolitul Andrei Andreicut este foarte iubit in Maramures. A venit an de an la Manastirea Rohia, in procesiune de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (Sf. Maria Mare), dar mai mult a fost ucenicul IPS Justinian Chira, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, care l-a indemnat sa urmeze acest drum.

“Eu il cunosc din tinerete ca un om care a iubit maramuresul darmai ales Manastirea Rohia. Este un fiu al Maramuresului si cred ca va face o lucrare buna. Din 83 de centre sociale, cat are Patriarhia Romana, 63 sunt in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Este un om care se va implica foarte mult, mai ales acum, cand i s-a dat sa conduca Ardealul din punct de vedere religios. Este o alegere dreapta daca tinem cont ca la infiintarea Mitropoliei Clujului, Albei si Maramuresului a fost al doilea conform voturilor exprimate, dupa regretatul mitropolit Bartolomeu. Mai mult, parintii lui, ingropati la Oarta, l-au chemat sa fie mai aproape de ei. An de an venea aici si oficia Sfanta Liturghie Arhiereasca, in Duminica Tomii, pentru concetatenii Sfintiei Sale. Acum o va face in calitate de mitropolit si lumea va fi foarte fericita”, marturiseste preotul Ioan Pop, consilier bisericesc in cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

“Era pe de o parte de asteptat. Din cadrul Mitropoliei era cel mai bine cotat, fiind si singurul arhiepiscop titular. A facut foarte multe activitati misionar-pastorale. Din punct de vedere cultural, dar mai ales al invatamantului, a realizat un Centru Universitar care rivalizeaza cu toate celelalte din tara. Va face cu siguranta o lucrare deosebita si la Cluj. Il doreste si poporul, ce este un lucru foarte important. Astfel, s-a implinit si dorinta fostului mitropolit Bartolomeu, care a spus ca scaunul de mitropolit sa fie hotarat in Transilvania, si nu la Bucuresti”, a spus preotul dr., prof. univ. Gheorghe Adrian Paul.

Lasati un raspuns