Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Parohia ortodoxa romana din Chieri organizeaza concursul culinar ”Sf. Eufrosin Bucatarul”

Duminica, 27 martie, la sediul parohiei ortodoxe romane din Chieri (Chiesa di San Guglielmo), Piazza Mazzini, Chieri (TO) va avea loc cea de-a treia editie a concursului culinar “Sf. Eufrosin Bucatarul”, organizat in fiecare an de catre aceasta parohie romana, transmite Romanian Global News, care citeaza Primaria din Torino.
Concursul, care isi doreste apropierea credinciosilor de practicile esentiale ale bisericii ortodoxe crestine, este dedicat tuturor celor ce au placerea sa-si impartaseasca cunostintele culinare cu specific de post.

Jurizarea se bazeaza pe esteticul prezentarii si gust, importanta respectarii regulilor participarii. Fiecare concurent este solicitat sa se prezinte duminica, 27 martie, incepand cu ora 13:00, la sediul Parohiei romane din Chieri, cu un meniu de post, care sa includa aperitive sau un fel de mancare si un desert.

Cele doua feluri mentionate mai sus sunt la alegere si in cantitatile stabilite de concurent, dar obligatorii. Premiile vor consta in aparatura electrocasnica moderna.

Juriul va fi format din: Preot paroh Emanoel Mihaescu – presedintele juriului, Ileana Mihaescu, Onica George (bucatar profesionist, locul I in 2009), Nichitean Ion (locul I in 2010), Ioana Zinelli – invitat special

Postul Pastilor, Paresimile sau Patruzecimea, adica postul dinaintea Invierii Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Rasaritene; de aceea in popor e numit, in general, Postul Mare sau Postul prin excelenta.

In secolul VII, canonul 56 al Sinodului Trulan (692) interzice, sub pedeapsa caterisirii si excomunicarii, consumarea hranei provenite de la animale (carne, oua, branza), in timpul Paresimilor, osandind astfel direct obiceiul armenilor si al apusenilor de a manca lapte, oua si branza in sambetele si duminicile acestui post. La inceputul secolului IX, Can. 48 al Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului si Regulile Sfantului Teodor Studitul ne lasa sa intelegem ca monahii, in tot postul Pastilor, nu mancau decat o singura data pe zi (seara), ingaduindu-se numai celor ce lucrau (fiziceste) sa guste putina paine si la Ceasul IX din zi.

Lasati un raspuns