Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Praznicul Bunei Vestiri, mare prilej de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi

In fiecare an, pe 25 martie, Biserica Ortodoxa Romana praznuieste Buna Vestire, una din sarbatorile mari inchinate Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu, zi de mare bucurie duhovniceasca, transmite Romanian Global News. Pentru ca acest praznic imparatesc se incadreaza intotdeauna in perioada Postului Mare, in aceasta zi este dezlegare la peste si vin.
Conform pericopei evanghelice, arhanghelul Gabriel este trimis de Dumnezeu la o fecioara din Nazaret, pentru a-i vesti ca Il va naste pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Zamislirea Fiului celui Preainalt este lucrata prin pogorarea Duhului Sfant asupra Sfintei Fecioare Maria, umbrita de puterea lui Dumnezeu.

Troparul sarbatorii vorbeste despre locul esential pe care Buna Vestire il ocupa in iconomia mantuirii: „Astazi este inceputul mantuirii noastre si descoperirea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face si Gavriil harul bine-l vesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu el, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam: Bucura-te, cea plina de har, Domnul este cu tine!”. Buna Vestire descopera si implineste taina lui Hristos, planul vesnic al Sfintei Treimi privind indumnezeirea omului, realizata prin intruparea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara. Zamislirea si nasterea lui Iisus Hristos impartasesc nestricaciune credinciosilor, salutul arhanghelului: „Bucura-te!” desfiintand intristarea si frica de moarte, care tineau sub stapanire creatia intreaga. In acelasi timp, aceasta sarbatoarea imparateasca scoate in evidenta necesitatea invocarii ajutorului Maicii Domnului pe intreg parcursul Postului Mare, pentru ca Fecioara fara prihana sa sustina eforturile ascetice si pocainta crestinilor: „Intareste-ma, Fecioara, sa postesc si sa ma departez de tot pacatul, ceea ce in chip de negrait ai nascut intrupat pe Cuvantul Cel puternic si fara de pacat. Si da-mi lacrima curatitoare de pacate, ceea ce esti cu totul fara de prihana”.

Lasati un raspuns