Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Gravitatia planetei Jupiter poate aduce Apocalipsa

Sistemul solar nu este atat de stabil pe cat credeam, este concluzia socanta a cercetatorului Jacques Laskar de la Observatorul Astronomic din Paris, precum si a lui Konstantin Batygin si Gregort Laughlin, oameni de stiinta in cadrul Universitatii din California, Santa Cruz. Cei trei savanti au ajuns la aceeasi concluzie dupa ce, folosind modele computerizate diferite, au obtinut aceleasi rezultate. Aceeasi savanti ne avertizeaza ca impactul cu un meteorit urias, una dintre marile temeri ale omenirii, poate fi lasat deoparte. Riscul ca Terra sa intre in coliziune cu o alta planeta este de 99%.

Conform studiilor celor trei cercetatori, gravitatia planetei Jupiter va determina planeta Mercur ca, la un moment dat, sa iasa de pe propria sa orbita si sa strabata orbitele celorlalte planete ale sistemului nostru solar, eveniment care va transforma totul intr-un haos. Aceleasi studii se opresc asupra a patru scenarii posibile:

1. Odata iesita de pe orbita, planeta Mercur va fi inghitita de Soare
2. Mercur va iesi din sistemul solar fara a intra in coliziune cu vreo alta planeta
3. Mercur se va izbi de planeta Venus
4. Mercur va intra in coliziune cu Terra

“Numiti, daca vreti, scenariul numarul patru drept catastrofa care va duce la disparitia vietii. Nimic nu va putea supravietui. Un astfel de impact ar nimici, pur si simplu, orice forma de viata, si ne referim aici inclusiv la extremofile. Ganditi-va ca asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor avea circa 9 kilometri in diametru. Mercur are aproape 5000 de kilometri in diametru. Ultima data cand un obiect de asemenea dimensiuni a lovit Terra, a fost acum 4,5 miliarde ani, atunci cand Luna s-a format”, sustine Ken Croswell, autorul cartii “Ten Worlds”. Acelasi Ken Croswell afirma ca ideea colonizarii planetei Marte poate fi data uitarii: “Marte va fi aruncata in spatiul cosmic, in afara sistemului solar, si va deveni o planeta de gheata”.

Cercetatorii afirma, insa, ca acest eveniment va avea loc peste cel putin un miliard de ani. Sansele ca scenariile expuse mai sus sa aiba loc inainte ca Soarele sa se stinga, asta insemnand o alta extinctie a vietii, sunt de 1%. O informatie care nu ar trebui sa ne sperie, sustine Martin Rees, unul dinte cei mai apreciati astronomi britanici si profesor de astrofizica la Universitatea Cambridge. In lucrarea sa, “Ultimul nostru secol”, omul de stiinta britanic este convins ca sansele ca omenirea sa supravietuiasca secolului XXI sunt de doar 50% si scad exponential odata cu trecerea timpului.

Sursa: DailyGalaxy

Lasati un raspuns