Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lacuri cu forme şi ţărmuri neobişnuite

Lacuri cu forme şi ţărmuri neobişnuite

De multe ori ne plimbam pe malul unui lac fără a bănui măcar forma acestuia. Evident, relieful sau faptul ca nu avem o privelişte panoramică de la înălţimi, ne împiedică să putem admira forma completă desenată de malurile lacului. Create de natură sau de mîna omului, unele lacuri sau cursuri de apă au forme fantastice, neaşteptate şi deseori încântătoare pentru ochiul turistului.
Mulţumită avionului, elicopterului, planorului, şi în primul rând aparatului foto, ne putem minuna în sfârşit de imaginea completă a celor mai bizare ochiuri de apă de pe Terra!

Lacul Inimii – Coreea de Sud

Undeva, în Coreea de Sud, inginerii au construit un lac de acumulare căruia au vrut să-i dea forma fidelă a unei inimi omeneşti stilizate simbolic prin vederi şi cărţi de dragoste.

Cu timpul. În jurul lacului s-a dezvoltat o adevărată zonă industrială. Care însă nu a ştirbit din forma iniţială a sursei de apă. Mai ales dacă acesta este survolat de la înălţimi.

Se pare totuşi că odată cu trecerea timpului şi dezvoltarea industrială a zonei, a apărut şi cerinţa unui pod care să străbată bizarul lac pentru a optimiza astfel traficul.

Spre surpriza turiştilor şi deopotrivă a localnicilor, podul cu pricina trece prin lac, formând astfel clasica imagine a inimii străpunse de săgeata lui Cupidon.

Horseshoe Bend – Arizona, Statele Unite ale Americii

Sau Cotul Potcoavei, cum s-ar traduce mot-a-mot in româneşte, este probabil cel mai spectaculos meandru din lume. Numele său este foarte inspirat dacă ţinem seama că privit dintr-un anumit unghi, prezintă forma fidelă a unei potcoave. Uluitorul meandru este format de fluviul Colorado care străbate canionul cu acelaşi nume. Magnificul obiectiv turistic este situat în interiorul Glen Canyon National Recreation Area, la 8,5 km de Barajul Glen Canyon. Această minune a geologiei, sculptată timp de milioane de ani de fluviul Colorado, este situată la înălţimea de aproape 1 000 metri deasupra nivelului mării.

Fisheating Creek – Florida, Statele Unite ale Americii

De la nivelul solului, nu se vede nimic, totul este un păienjeniş verde mărginit de un curs leneş de apă, cum bine-i şade unui peisaj din Everglades. De la înălţime însă, imaginile au valenţe cu adevărat grandioase. Fisheating Creek este un curs de apă care transportă apele din Highlands County spre Lacul Okeechobee, în South Central Florida. Până acum câţiva ani, meandrele râului erau trecute în proprietate privată, unde accesul turiştilor era interzis. Astăzi, statul Florida a cumpărat proprietatea şi a introdus-o în circuitul turistic local. Forma bizară a meandrelor, favorizată bineînţeles de relief, este o provocare pentru imaginaţia oricui privitor.

Horseshoe Lake – Canada

Dacă am avut un fluviu ale cărui meandre aveau forma unei potcoave, de ce nu am avea şi un lac cu aceeaşi siluetă?

Pe suprafaţa Terrei exista numeroase lacuri a căror formă sugereaza o potcoavă de cal, dar niciunul la fel de fidel precum, Horseshoe Lake din provincia Manitoba, Canada.

Acest lac, a avut de suferit de pe urma activităţii umane în zonă.

La origine nu a fost deloc un lac, ci unul dintre meandrele unui curs de apa denumit Red River. Meandrul a fost “retezat” cumva în urma deciziei autorităţilor de a crea o zonă turistică vizitabilă, iar astăzi râul retrogradat la poziţia de lac poate fi admirat în apropierea orăşelului Morris (doar 1.700 suflete) din sudul provinciei Manitoba, la 50 kilometri sud de oraşul Winnipeg.

Lacul care spune: “Ce mai faci?” – Blithfield Reservoir- Staffordshire, Anglia

Botezat de britanici “The Lake that says How do you do“, Lacul care are forma unui gentleman britanic cu joben, care se inclină politicos, a fost la origine nimic altceva decît meandrele râului Blithe. Intre anii 1930-1940, Compania The South Staffordshire Waterworks, a cumpărat 952 hectare în zonă cu scopul declarat de a crea un lac de acumulare destinat consumului de apă al populaţiei. Nu a fost inundată întreaga suprafaţă initială, lacul cu forma de gentlemen amabil ocupând şi în prezent doar 320 hectare de luciu de apă. Bizarul lac de acumulare a fost dat în folosinţă în anul 1953, dupa ce un numar de 500 persoane au lucrat timp de 6 ani la definitivarea sa.

Lacul Sao Paulo – Brazilia

Imaginaţia omului nu are margini nici măcar atunci cănd vine vorba de darea în folosinţă a unui lac de agrement. Au dovedit-o inginerii brazilieni care au lucrat la terminarea lacului din Sao Paulo. Hectare intregi din jungă au fost defrişate pentru a face loc unui lac cu forma perfectă a unei siluete umane. Lacul-om are lungimea de 140 metri şi este situat lângă oraşul Iacanga, din statul brazilian Sao Paulo.
În ciuda particularităţii sale, lacul nu a ajuns încă la faima internaţională aşteptată de oamenii din spatele proiectului în urma căruia a apărut.

Lacul McKinley – Alaska, Statele Unite ale Americii

Suntem în Alaska, cel mai nordic şi friguros stat american, prin urmare, deci era cumva de aşteptat să întâlnim aici un lac tipic zonei. Mare parte a anului îngheţat bocnă şi cu o formă pronunţată de peşte.
Lacul se află în imediata aproiere ca muntelui cu acelaşi nume, care la cei 6. 194 metri înălţime, este cel mai înalt munte de pe continentul nord-american. Muntele McKinley est mai masiv chiar decăt Everestul, baza sa fiind mai întinsă decăt a celui mai înalt munte din lume. Pe baza acestor impresioanate date geologice, nu este de mirare că lacul a stat mult timp în umbra muntelui. Totul a durat până când a fost descoperit de amatorii de patinaj, care l-au transformat în destinaţie favorită pe timpul iernii.

Lacul Schulensmeer – Belgia

Joaca omului cu elementele naturii, respectiv Apa şi Pământ, şi-a spus dim plin cuvântul şi în cazul acestui lac din Belgia, lac care imită atât de bine forma unui pistol încât juri că a fost creat pentru filmele din seria agentului 007. Lacul artificial a fost construit în perioada anilor 1970-1980, când a fost nevoie de o mare cantitate de nisip pentru construirea unei autostrăzi din apropiere. Lacul ăşi datoreaza astfel forma inedită parcelelor de teren care au fost excavate cu această ocazie. Astăzi este o destinatie preferată pentru amatorii de sporturi acvatice, servind şi ca loc de revărsare controlată pentru rîul Dremer în cazul unor inundaţii abundente cu potenţial periculos pentru oameni.

Lacul literei “A”

Lacurile artificiale sau naturale care au forma asemanătorare literei A din alfabetul latin sunt surprinzător de prezente pe suprafaţa Terrei. Din statul american Ohio, până în Coreea de Sud, există documentate peste 40 de lacuri care au această formă. Fotografiate din baloane cu gaz, elicoptere sau avioane, lacurile şi iazurile precum cel din imagine încântă imaginaţia oricărui privitor.

Lacul Eros

Este singurul lac natural ale cărui ţărmuri au forma surprinzătoare a unei inimi stilizate.

Primii britanici care l-au întălnit, impresionaţi fiind de privelişte, l-au botezat pe loc Lacul Eros, în onoarea zeului dragostei la grecii antici.

Este situat în provincia Kerala din India, mai precis în districtul Wayanad, în apropiere de Chembra Peak, lacul aflându-se la înălţimea de 1. 398 metri deasupra nivelului mării.

Lasati un raspuns