Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Expe Laos 2011: imaginile spectaculoase surprinse de speologii români!

Expe Laos 2011:

Timp de trei săptămâni, o echipă de spelogi scafandri, români şi francezi, a explorat puţin cunoscutele peşteri din Laos – o provocare pentru specialişti. Multe dintre ele sunt inundate; galeriile pline cu apă se întind pe mari distanţe, unele sunt adânci de zeci de metri, iar explorarea lor presupune un efort considerabil, cunoştinţe foarte specializate şi o formă fizică puţin obişnuită, obţinută prin antrenament intens. Într-un text concis şi în multe imagini, iată câteva dintre peripeţiile, strădaniile şi reuşitele exploratorilor, dintre care nu lipsesc premierele şi recordurile.

Expediţia “Expe Laos 2011” a fost organizată de Asociaţia Geokarst Aventure sub patronajul Federaţiei Franceze de Speologie prin Comisia Relaţii şi Expediţii Internaţionale şi al Federaţiei Române de Speologie prin Comisia Explorări, în perioada 4-28 februarie 2011.

Expediţia s-a desfăşurat în Masivul Khammouane din partea centrală a ţării, pe valea Nam Hin Boun.

Obiectivul principal al expediţiei a fost explorarea sistemelor carstice înecate sau aerate situate în aval de peştera Konglor.

Câteva rezultate:

Explorarea în premieră a peste 10 km de galerii, din care mai mult de 5 km galerii prin scufundare.

Explorarea unui număr de 25 de peşteri şi resurgenţe.

Mai mult de 12 km de galerii topografiate.

Traversarea masivului Phouhin Namno, în premieră, prin peştera Nam Non (cea mai lungă din Laos), traversarea sifonului final prin scufundare şi ieşirea în junglă prin peşteră Tham Song Dang. După datele cunoscute până în acest moment, sistemul depăşeşte 32 de km, ca dezvoltare.

Explorarea celui mai adânc sifon din Laos, Khoun Houay Mouang. Explorările s-au oprit la cota -55 m în al doilea sifon (record de scufundare în Laos), galeria continuă să coboare.

Explorarea complexă prin scufundare tehnică a resurgenţei Puie Pu (Tham Pu). Au fost exploraţi încă 200 m între cota -40m şi -30m cu o adâncime maximă de -47m. Acum sifonul are 350 m şi necesită o scufundare lungă mai ales în zona adâncă. Explorările s-au oprit din cauza lipsei de echipament suplimentar. Galeria înecată continuă.

Explorarea în premieră a galeriilor aerate şi înecate din sistemul Tham Houay Say. Dezvoltarea atinge 1,2 km cu o adâncime minima de -30 m.

Explorarea în premieră a galeriilor înecate din peştera Khoun Houay Kenang, după Lacul Mare.

Scufundarea în peşteră, în premieră în Laos, cu un sistem de recirculare a aerului în sistem semideschis (rebreather).

Utilizarea mijloacelor de scufundare tehnică: amestecuri de gaze: nitrox şi decompresie pe oxigen pur.

Colectarea de probe de apa din principalele peşteri, resurgenţe şi sifoane explorate pentru analize fizico-chimice.

Observarea faunei cavernicole care trăieşte în mediul speleal în aer şi în apă, prin fotografie, filmare sau colectări.

Peste 7000 de fotografii realizate în peşteră şi în scufundare, cu mijloace laborioase de iluminare şi fotografiere, şi peste 30 de ore de filmare video au fost realizate în timpul expediţiei.

Această expediţie a fost pregătită prin alte 4 expediţii de explorare şi prospectare a zonelor carstice din Laos, care au avut loc în anii 2006, 2008, 2009 şi 2010. Şi, având în vedere rezultatele obţinute, cât şi logistica aflată deja la faţa locului – peste 1.500 kg de echipament speologic individual şi colectiv, de scufundare şi specific pentru tabără -, scafandrii spelogi români speră să organizeze o viitoare expediţie de explorare în Laos cât mai curând posibil.

Lasati un raspuns