Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ghid pentru calatoriile cu bicicleta

Cat de mult/departe vreti sa mergeti?Nu trebuie sa fiti un atlet de talie mondiala ca sa plecati pedaland intr-o excursie de cateva zile, saptamani sau chiar luni, oriunde in lume. Asa ca, daca aveti in plan o asemenea calatorie, iata 7 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere!

Cat de mult/departe vreti sa mergeti?

In timp ce multe bloguri si site-uri web vorbesc despre calatoritul in lume pe bicicleta, este bine sa stiti ca doar pentru ca nu puteti pleca intr-o calatorie de trei ani de zile pe bicicleta, asta nu inseamna ca nu puteti pleca undeva timp de o luna, sau macar o saptamana sau doua, avand ca mijloc de locomotie bicicleta, scrie Lonely Planet.

Ca pentru orice alta calatorie, trebuie doar sa va asigurati ca timpul pe care il alocati acestei excursii este suficient pentru distanta pe care doriti sa o parcurgeti.

Unde vreti sa mergeti?

Unde vreti sa mergeti? www.flickr.com/photos/erix/5593853813/

Avand in vedere ca in ultimii ani putem vedea tot mai multe persoane care calatoresc pe bicicleta, nu este de mirare ca astazi exista numeroase harti cu trasee de bicicleta din toata lumea. Aceste harti sunt foarte utile daca doriti sa planificati o calatorie pe bicicleta. Daca nu, mai exista si varianta tururilor ghidate cu bicicleta. Asigurati-va ca va duceti chiar unde vreti sa va duceti, nu numai unde traseele sunt usoare, si nu uitati sa va uitati pe prognoza meteo inainte sa plecati.

Odata ce stiti unde vreti sa plecati, uitati-va si pe aceste site-uri: Adventure Cycling Association (America de Nord), Planning your own European Bicycle Tour, Spice Roads (Asia), Tour d’ Afrique Ltd. (Africa), DuVine Adventures (America de Sud) si Cycling Tours Australia & New Zealand.

In ce forma sunteti?

In ce forma sunteti? www.flickr.com/photos/bike/5583785815/

Pentru a pedala 70 de kilometri si a urca pe trasee montane, trebuie sa fiti sanatosi si sa aveti o conditie fizica decenta. Daca nu ati mai facut multe excursii cu bicicleta, ar trebui sa pedalati cativa kilometri inainte sa plecati in calatorie si poate chiar sa mergeti cateva ore la sala de forta. Amintiti-va ca veti avea nevoie de rezistenta pe parcursul calatoriei, asa ca putin exercitiu inainte, v-a fi de mare ajutor. Nu va spuneti ca nu veti reusi sa faceti aceasta calatorie pe bicicleta, ci, indiferent de varsta, faceti totul in propriul ritm. Oricum, veti fi asa de preocupati de privelistile de pe drum, incat nici nu veti mai simti arsita soarelui!

Hoteluri, hosteluri sau camping?

Hoteluri, hosteluri sau camping? www.flickr.com/photos/bethness/5583320031/

Cateva companii au si harti in care puteti gasi si locuri unde puteti dormi pe parcursul calatoriei cu bicicleta. Depinzand de cat de bine planificati calatoria, sunt sanse mari ca planul de acasa sa nu corespunda cu cel de pe drum. Daca explorati zonele rurale din Asia sau Africa de exemplu, un cort este necesar. Cautati-va un cort compact si rezistent, precum sunt cele de la North Face sau Decathlon.

Ce ar trebui sa luati in calatorie?

Ce ar trebui sa luati in calatorie? www.flickr.com/photos/bike/5583605763/

Pentru o astfel de calatorie va trebuie neaparat: o casca, haine potrivite, telefon, pasaport (cu vize), apa si mancare. Celelalte lucruri care s-ar putea sa va mai trebuiasca depind de tipul calatoriei pe care doriti sa o faceti.

Inainte sa plecati, uitati-va putin peste
aceasta lista interactiva propusa de cei de la Lonely Planet, s-ar putea sa gasiti aici multe lucruri utile.

Cat de greu ar trebui sa fie bagajul?

Cat de greu ar trebui sa fie bagajul? www.flickr.com/photos/dvrbytony2/5583641870/

Daca pedalati prin Desertul Mojave si aveti de cand sa campati acolo, veti avea nevoie de mancare, lucru care va v-a face ruxacul mult mai greu. Asigurati-va ca bicicleta este suficient de rezistenta incat sa va duca atat bagajul, cat si pe dumneavoastra.

Totodata, inainte sa plecati in calatorie, ar trebui sa va testati bicicleta facand cateva drumuri cu ea si bagajul pe care vreti sa-l luati la drum. Asa va veti da seama si cata greutate puteti duce atat dumneavoastra, cat si bicicleta.

Ati exersat?

Ati exersat? www.flickr.com/photos/cainmark/5584367108/

Daca aveti de gand sa plecati in calatorie pe bicicleta de unul singur, chiar daca va considerati expert, trebuie sa exersati foarte mult inainte sa plecati. Plecati intr-o excursie de un weekend si luati cu voi un bagaj de o greutate similara cu cea pe care vreti sa o luati si in calatorie. Daca puteti, faceti asta de cateva ori, astfel, veti capata si mai multa incredere in abilitatile dumneavoastra si va veti da seama ce ritm de pedalat aveti. Aveti in vedere acest ritm in momentul in care va stabiliti itinerariul de calatorie.

Terenul, vremea, locurile prin care veti trece si, in mod special, conditia fizica vor avea un cuvant important de spus in ceea ce priveste distanta pe care o veti putea parcurge.

Lasati un raspuns