Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat o slujba de pomenire pentru eroii romani din Haguenau

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat sambata, 9 aprilie, inconjurat de Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, de Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, precum si de preoti si diaconi, o slujba de pomenire pentru eroii romani din localitatea Haguenau – Franta, care au murit ca prizonieri in Primul Razboi Mondial, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.

La sfarsitul slujbei, parintele Vasile Iorgulescu, parohul bisericii romanesti „Sfantul Ioan Botezatorul” din Strasbourg a mentionat faptul ca troitele, pe care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel le-a sfintit, au fost daruite de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor al Ministerului Apararii Nationale din Romania si au fost instalate in cimitirul militar romanesc de la Haguenau, aici fiind inmormantati 472 de soldati care au murit ca prizonieri in Primul Razboi Mondial.

De asemenea, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a evocat momentul cand, cu 30 de ani in urma, fiind primul paroh al romanilor din Strasbourg, si venind prima data cu credinciosii la acest cimitir, el nu se afla intr-o stare prea buna. Totodata, Inaltpreasfintia Sa a subliniat faptul ca de aproximativ un an credinciosii din parohia ortodoxa romana din Strasbourg au inceput sa-l reamenajeze. Cu aceasta ocazie, Inaltpreasfintitul Parinte Casian a daruit parintelui paroh Vasile Iorgulescu un album cu fotografii din anii de inceput ai parohiei ortodoxe romane din Strasbourg.

In continuare, s-a dat citire mesajului din partea Ministrului Roman al Apararii, domnul Gabriel Oprea, care a apreciat implicarea comunitatii locale in mentinerea si pastrarea identitatii nationale romanesti.

La final, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a multumit autoritatilor locale prezente la eveniment si a vorbit celor prezenti despre faptul ca eroii pomeniti astazi transmit intr-un mod foarte personal ceea ce credinciosii ortodocsi vor experia la sarbatoarea Sfintelor Pasti, caci cine iubeste este viu, iar cine nu mai iubeste este mort chiar daca se afla inca in viata.

La eveniment au fost prezenti foarte multi studenti teologi romani, precum si cativa dintre credinciosii veterani ai parohiei ortodoxe romane „Sfantul Ioan Botezatorul” din Strasbourg.

In perioada 9-13 aprilie, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane efectueaza o vizita canonica la Strasbourg, la invitatia Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale.

Lasati un raspuns