Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Timp de doi ani, credinciosii Parohiei Petrova Josani s-au rugat intr-un magazin donat de primarie

La cererea credinciosilor din partea de jos a comunei Petrova, in urma cu 10 ani s-a infiintat o noua parohie ortodoxa (cea de-a doua), primind numele de Parohia Petrova Josani. Tot atunci a fost numit preot paroh absolventul facultatii de teologie din Cluj-Napoca, fiul satului, Ion Petrovai, hirotonit de PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. El a primit spre pastorire noua parohie si a avut misiunea de a construi o noua biserica pentru aceasta comunitate.

Infiintarea acestei parohii a fost necesara datorita distantei mari care era pana la biserica satului situata in partea de sus a comunei. S-a pornit greu, dar cu ajutor de la Dumnezeu s-a inceput slujirea liturgica intr-un paraclis improvizat intr-un fost magazin, primit de la primarie, unde s-au tinut slujbele aproape doi ani. In 31 martie 2002, intr-o zi frumoasa de duminica, PS Justin Sigheteanul, inconjurat de un mare sobor de preoti si mii de credinciosi din Petrova si din satele invecinate, a sfintit locul si a pus piatra de temelie pentru noua biserica, in cimitirul din partea de jos a comunei, care se va zidi sub ocrotirea Sfantului Ioan, avand hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”.

In urma cu opt ani au demarat lucrarile la noua biserica

In 27 martie 2003 s-a inceput lucrul la fundatia noii biserici, dupa un proiect realizat de inginerii constructori Gavrila Filipciuc si Traian Gales, echipa de lucru fiind condusa de mesterul Vasile Fetico din Rona de Sus.

“Lipsa fondurilor ne-a facut sa incepem mai greu, dar Dumnezeu ni l-a harazit pe domnul Ioan Iuscu din Viseu, care ne-a adus toate materialele pe datorie, ajutor care ne-a facut sa inaintam cu demisolul destul de repede”, spune preotul Petrovai. In 24 iunie 2005, demisolul spatios (250 m) al bisericii era sfintit de PS Justin Sigheteanul, inconjurat de un sobor de preoti, diaconi si in prezenta multor credinciosi. Lucrarile au continuat la zidirea bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu si numai din donatiile credinciosilor cu mesteri din Sighet (Mihai Huzau), din Sat Sugatag (Petru Tincu),  iar de la cota +8 metri cu o echipa de vrednici constructori din Viseu de Sus, condusi de mesterii Grigore Danci si Ioan Trifoi, care au construit si biserica din Leordina-Rau. Cu acestia se lucreaza si in prezent la finisajele exterioare ale bisericii Petrova Josani. Acoperisul a fost facut din tabla de aluminiu de o echipa de mesteri din Viseu de Jos, condusa de Stefan Bora, care a acoperit mai multe biserici in zona si nu numai.

Dintre donatorii cei multi care au ajutat biserica dupa putere trebuie sa amintim pe cel care este ctitorul  bisericii, Vasile Savu, viceprimarul comunei, care a dat in numele Domnului caramida pentru intreaga biserica si 15.000 de lei, pe langa celelalte donatii facute de credinciosii parohiei.

Credincioasele au infiintat un cor

“In prezent lucram la tencuirea exteriorului bisericii, nadajduind ca vom primi ajutor si din partea statului. Intre timp, s-a cumparat o casa situata langa biserica, unde este biroul parohial si locuinta preotului. In fostul paraclis s-a amenajat o sala de mese pentru agape crestinesti si nevoile parohiei. Pe langa realizarile din planul material s-a lucrat si la zidirea spirituala a credinciosilor care vin la biserica in numar mare la sfintele slujbe in duminici si sarbatori, il cauta pe Dumnezeu, iar Domnul nu se lasa asteptat si vine de fiecare data in ajutorul nostru”, mai spune preotul Petrovai.

Vrednicele femei ale parohiei au format un cor, care canta slava lui Dumnezeu in fiecare duminica si sarbatoare, iar in zilele de lucru se ostenesc cu organizarea colectelor, cu infrumusetarea si curatenia bisericii. De asemenea, asigura mancarea pentru muncitori. Nelipsita de la aceasta lucrare este doamna Ileana Pascu, carsnicita bisericii din Petrova Josani.

“Ii multumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care cu indestulare le revarsa asupra noastra, a petrovenilor, si il rugam sa rasplateasca tuturor celor care ne-au ajutat (primarul Ioan Petrovai, fostul primar Vasile Bilascu) si, nu in ultimul rand, credinciosilor, care din putinul lor au jertfit o parte pentru ridicarea casei lui Dumnezeu din parohia noastra. Scrie, Doamne, in cartea vietii Tale pe toti ostenitorii, binefacatorii si miluitorii Bisericii noastre si pe cei adormiti ii odihneste in Imparatia Cerurilor”, incheie parintele Petrovai.

Lasati un raspuns