Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Expozitie de icoane romanesti la Verbania

Artistul plastic Ciprian Istrate, originar din Piatra Neamt, a fost invitat de catre Adrian Chifu, consilier roman in Verbania sa isi expuna operele sale incepand cu data de 15 aprilie, in localitatea italiana Verbania, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca. In acea zi la ora 18.00 va avea loc vernisajul, in prezenta autoritatilor locale si a primarului Marco Zacchera. O parte din lucrari vor fi expuse si la biserica ortodoxa romana din Verbania pe perioada sarbatorilor de Paste. Evenimentul este considerat ca o veritabila infratire culturala dintre localitatea italiana si Piatra Neamt, o continuitate a evenimentelor care s-au derulat intre cele doua localitati.

Adrian Chifu, consilier roman la Verbania, a fost cel care a organizat infratirea culturala si a facut posibila prezenta artistului nemtean.

“Sunt madru ca putem arata italienilor ca Romania este o tara europeana, nu doar geografic ci si cultural. Este pentru prima data cand la Verbania, pe lacul Maggiore, se inaugureaza o expozitie de icoane romanesti. Dupa infratirea administrativa de anul trecut, a urmat apoi o infratire sportiva, cu amicalul dintre FC Ceahlaul si AS Verbania, iar acum are loc o infratire culturala, chiar in perioada sarbatorilor de Paste, printr-o expozitie de icoane. Multumesc atat artistului nemtean cat si autoritatilor locale din Verbania pentru disponibilitate si colaborare”, a declarat Chifu pentru Gazeta Romaneasca.

In descrierea facuta pe siteul frescart.ro, artistul Ciprian Istrate este prezentat ca un artist ce “coboara direct din iconografia bizantina, depozitata in imaginarul scolii medievale moldovenesti… el e zugrav de biserici, si asta il obliga sa respecte rigorile erminiilor.

Amprenta acestor rigori e mai mult decat evidenta in tehnica obiectelor sale non-murale: hieratismul figurilor, naivitatea usor trucata, prezenta cvasi-unanima a simbolurilor iconografice de manual, altorelieful, patina monumentala.

Exemplara este, in acest sens, imensa icoana a voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Un chip durat, parca, in piatra, cu trupul usor masiv sub straiele domnesti scaldate in rosu si galben, dar pastrand in mainile care tin crucea si biserica ctitorita, alungirea si descarnatia tipic bizantine… Lucrarile lui Ciprian Istrate sunt intoarse vizibil si cu fata spre modernitate. Artistul jongleaza abil cu dimensiunea canonica, valorificandu-i toate potentialitatile si indreptand-o abia perceptibil spre experiment.”

Lasati un raspuns