Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Vacanţă ca-n poveşti: 10 castele-hotel

Vacanţă ca-n poveşti: 10 castele-hotel

Printre primele amintiri pe care le avem se regăsesc acelea legate de poveştile pe care ni le spuneau părinţii şi bunicii la culcare. Evadarea în tărâmurile magice ale basmelor cu prinţese fermecate şi prinţi curajoşi constituie o experienţă prin care trece aproape fiecare copil.
Câţi dintre noi nu şi-au imaginat, copii fiind, cum ar fi să locuiască într-un castel şi să se bucure de beneficiile vieţii unui monarh?

Dacă acum 100 de ani o astfel de dorinţă ar fi fost imposibil de îndeplinit, astăzi avem ocazia să ne concretizăm fantezia de a trăi într-un castel aşa cum o făceau regii de odinioară.

Pe măsură ce monarhia a pierdut din importanţă, unele castele ce au servit ca locuinţe familiilor nobile vreme de secole sunt acum accesibile şi cetăţenilor de rând. De la palate de lux la cetăţi medievale, vă prezentăm 10 dintre cele mai frumoase castele în care puteţi petrece un sejur de poveste.

Castelul Blairquhan

Construit între 1820 – 1824 pe locul unei cetăţi aflate atunci în paragină, castelul Blairquhan impresionează prin arhitectură, prin grădinile spaţioase şi prin ampla colecţie de artă.

Blairquhan este considerat de persoanele romantice din Scoţia drept unul dintre locurile cele mai potrivite pentru o nuntă ca în poveşti. Castelul i-a impresionat şi pe producătorii de la Hollywood, care au ales să filmeze aici pentru filmul The Queen, în care Hellen Mirren a interpretat magistral rolul reginei, recompensat cu premiul Oscar.

În salonul principal, o încăpere impunătoare cu o boltă de 18 metri, se poate intra pe oricare din cele 14 uşi. Pe lângă acestea, există alte 8 uşi false, proiectate de arhitectul scoţian William Burn pentru a păstra simetria încăperii. Unii istorici susţin că acest castel reprezintă prima clădire din Marea Britanie ce a introdus un concept de un lux absolut pentru anul 1820: toaleta situată în interiorul clădirii. Castelul are 16 dormitoare, 12 băi, 3 bucătării, o sală de biliard, o sală pentru tenis de masă şi multe alte facilităţi, totalizând 70 de camere dispuse pe 3 etaje.

Dacă doriţi să vă organizaţi nunta la Blairquhan, rezervarea vă costă 2.600 de lire sterline, aceasta incluzând accesul la muzeul castelului, la colecţia privată de artă şi la camera de jocuri. Costul tacâmului pentru fiecare invitat este de 85 de lire sterline.

Nu doriţi să vă căsătoriţi, dar vreţi să folosiţi castelul pe post de hotel? Se poate, dar cu o condiţie: hotelul nu acceptă decât grupuri de minim 8 persoane. Dacă reuşiţi să convingeţi încă 7 prieteni, aflaţi că o noapte la hotel costă 140 de lire sterline pentru o persoană. Capacitatea maximă a castelului este de 26 de persoane, însă alte 36 de persoane pot fi cazate în cele 8 vile de lux situate în apropiere de castel.

Dacă bugetul nu vă permite o noapte la castel, mai aveţi o posibilitate pentru a admira una dintre cele mai frumoase construcţii din Scoţia: între 7 august şi 25 septembrie, în zilele de duminică, luni şi marţi, este permisă vizitarea castelului contra sumei modice de 6 lire sterline.

Blairquhan merită vizitat cât încă mai este posibil, deoarece proprietarul său este dispus să-l vândă pentru 4.850.000 de lire sterline, iar potenţialii cumpărători ar putea să-l transforme în reşedinţă privată.

Astfel, dacă aveţi drum prin Glasgow, nu uitaţi că acest monument istoric este situat la doar 50 de kilometri de aeroport. Nu veţi regreta vizita!

Château de Bagnols

Castelul din Bagnols a fost construit în secolul al XV-lea, dar cuprinde şi părţi ce datează de la o fortăreaţă mai veche, din 1221. Cetatea s-a degradat după cel de-al doilea război mondial, ajungând aproape o ruină. Anul 1987 a fost punctul de cotitură ce a reprezentat renaşterea castelului: proprietatea a fost cumpărată de un filantrop englez, Paul Hamlyn, a cărui soţie s-a implicat în restaurarea sa, transformând castelul într-un hotel de lux spectaculos. Renovarea s-a concretizat în costuri de 10 milioane de lire sterline şi a necesitat angajarea a 400 de specialişti în restaurări istorice.

Castelul păstrează toate elementele unei fortăreţe medievale tipice, de la şanţul cu apă şi turnurile semeţe ce protejau cetatea, la podul basculant ce permitea intrarea doar celor poftiţi. În interior, castelul reproduce stilul de viaţă al aristocraţilor francezi, de la paturile imense cu baldachin, la băile din marmură şi frescele renascentiste descoperite cu ocazia renovării. Locurile sunt limitate: sunt disponibile doar 21 de camere, dintre care 8 apartamente.

Situat în regiunea Beaujolais, celebră pentru vinul său, castelul încurajează oaspeţii să exploreze viile din apropiere. Vizitatorilor li se oferă gratuit biciclete cu ajutorul cărora pot explora regiunea în ritmul lor: pot vizita nenumăratele podgorii din zonă şi pot lua masa la restaurantele din zonă, ce sunt recunoscute de ghidul Michelin ca fiind printre cele mai bune din ţară. Dacă nu vreţi să obosiţi pedalând, puteţi opta pentru o plimbare cu caleaşca pusă la dispoziţie de hotel, această distracţie costându-vă cel puţin 460€.

Dacă doriţi ceva mai spectaculos decât mersul pe bicicletă sau plimbarea cu caleaşca, puteţi opta pentru un zbor cu balonul. Pentru 360€ (pentru 1-2 persoane) sau 260€ (pentru grupuri de 3 persoane sau mai multe) puteţi admira timp de o oră frumuseţea regiunii din aer. De asemenea, aveţi opţiunea de a explora zona din elicopter, 20 sau 30 de minute de zbor costând 106€ şi respectiv 160€ de persoană.

Cea mai ieftină cameră dublă costă 599€ pe noapte, cost ce se ridică la 799€ dacă doriţi să aveţi şi cina inclusă la restaurantul de o stea Michelin ce se găseşte în castel. Pentru cei ce doresc să închirieze castelul pentru nunţi sau alte petreceri private, tariful este de 25.000 de euro (28.000 de euro vara).

Frumuseţea sa de neegalat şi faptul că se găseşte la aproximativ o oră de mers cu maşina de aeroportul din Lyon fac din castelul Bagnols unul dintre cele mai populare hoteluri în rândul celor care doresc să trăiască o experienţă de neuitat. Se spune că Tom Cruise a fost atât de impresionat de şederea la Bagnols încât a dorit chiar să cumpere castelul, fiind refuzat de Lady Hamlyn. Aceasta a acceptat să se despartă de proprietate abia în 2007, când a cedat-o unui lanţ de hoteluri de lux pentru 17 milioane de lire sterline.

Palácio Hotel do Buçaco

Palatul Bussaco (Buçaco în limba portugheză) este considerat unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume. Situat în apropiere de Coimbra, palatul a fost construit pe locul unei foste mănăstiri carmelite şi a fost conceput pentru a servi drept reşedinţă de vară pentru regii portughezi. Începută în 1888, construcţia s-a încheiat abia în 1907, cu doar 3 ani înainte de revoluţia din 1910 în urma căreia Portugalia s-a declarat republică. Astfel, Buçaco este ultimul palat construit pentru regii portughezi.

Odată încheiată epoca monarhică în Portugalia, palatul a devenit hotel, fiind apreciat în întreaga lume pentru arhitectura sa unică şi pentru decoraţiunile în stil neo-manuelin, specific Portugaliei şi fostelor sale colonii. De asemenea, în hotel se păstrează în condiţii excelente multe tapiţerii, tablouri şi piese de mobilier din secolul al XIX-lea.

Hotelul este apreciat de cunoscători pentru faptul că oferă condiţiile de lux concepute pentru monarhi la tarife accesibile, comparabile cu cele ale hotelurilor obişnuite. De exemplu, cea mai ieftină cameră în palatul-hotel costă doar 105€ pentru o noapte.

Dacă alegeţi să înnoptaţi în acest hotel, nu rataţi şansa de a bea un vin de Buçaco. Apreciate de enologii din întreaga lume, excelentele vinuri concepute păstrate în pivniţa castelului sunt disponibile doar oaspeţilor acestui hotel şi nu se găsesc nicăieri altundeva.

Castelul Crom

Construit în 1840, Castelul Crom din Irlanda de Nord este considerat unul dintre cele mai frumoase clădiri istorice situate în arii naturale de interes. Accesul publicului în castel este restrâns, pentru că acesta este locuit şi astăzi de Lordul Erne.

Castelul este amplasat pe malul Upper Lough Erne, unul din cele două lacuri formate de albia râului Erne, râu ce poartă numele poporului irlandez menţionat de Ptolemeu în Geographia sa. Împrejurimile castelului reprezintă o zonă declarată rezervaţie naturală, în care se găsesc tise cu o vechime de peste 800 de ani despre care unii specialişti spun că sunt cele mai bătrâne exemplare din această specie. Cei ce au şansa de a pătrunde pe moşia Lordului Erne pot descoperi o oază pentru animalele sălbatice din zonă. Zona mai găzduieşte şi două specii rare de fluturi.

Dacă doriţi să experimentaţi viaţa în mijlocul naturii, dar totodată să trăiţi ca un lord, puteţi închiria aripa de vest a castelului. Pentru un grup de 6-8 persoane, tariful săptămânal este de 2.300 – 2500 de lire sterline, în funcţie în de sezon. Dacă nu doriţi să rămâneţi la castel atât de mult, aveţi posibilitatea de a închiria aripa de vest pentru un weekend, tarifele variind între 1.600 şi 1.900 de lire sterline pentru un grup de 6-8 persoane.

Fie că sunteţi pasionaţi de pescuit, de golf sau doar doriţi să vă bucuraţi de minunăţiile naturii şi să vă retrageţi din lumea modernă, zgomotoasă şi aglomerată, castelul Crom este destinaţia ideală pentru o vacanţă relaxantă şi revigorantă.

Castelul Eastnor

Interesul aristocraţilor din secolul al XIX-lea pentru perioada medievală a dus la construirea unor castele ce imitau arhitectura cetăţilor specifice epocii Evului Mediu. Un astfel de exemplu este Castelul Eastnor, a cărui construcţie între anii 1818 şi 1820 a necesitat o sumă colosală pentru acea perioadă, 85.000 de lire, echivalentul a 8.5 milioane de lire sterline în zilele noastre.

Castelul Eastnor este popular în rândul regizorilor, fiind gazda a nenumărate producţii BBC, dar şi a altor filme şi seriale. Aici a fost filmat recent un episod al emisiunii reality-show The Amazing Race. De asemenea, spaţioasa sală de ceremonii este adeseori folosită pentru baluri şi petreceri private. O tendinţă recentă este închirierea castelului de către companii în scopul sesiunilor de team building. Astfel, angajaţii pot conduce off-road, pot deprinde vânătoarea cu şoim sau pot concura în competiţii de tras cu arcul sau cu arma (nu în animale, ci în «porumbei» din argilă).

Proprietarii nu permit închirierea unei singure camere, aşa că dacă doriţi să petreceţi o noapte în castel, va trebui să-l închiriaţi pe tot. Dacă doriţi să organizaţi o recepţie de seară, închirierea castelului costă 2.300 de lire sterline. Doar cei ce închiriază castelul pentru o seară pot rămâne şi peste noapte, costul unei camere fiind de 260 de lire sterline. Rezervarea a cel puţin 5 dormitoare din cele 12 disponibile este o condiţie obligatorie.

Dacă doriţi doar să vizitaţi castelul, o puteţi face pentru 8.75 lire sterline. Merită vizitat şi parcul de 120 de hectare ce împrejmuieşte proprietatea, unde veţi putea vedea cerbi şi căprioare. Tot aici este amenajată o zonă de camping, iar pasionaţii de pescuit îşi pot încerca norocul pentru o sumă modică în lacurile ce aparţin de castel. Un alt punct de interes pentru pasionaţii de natură este parcul dendrologic al castelului.

Castello di Galeazza

Dacă vă pasionează istoria, dar nu neapărat luxul, atunci castelul Galeazza este perfect pentru dumneavoastră. Construcţie de secol XIV, castelul nu a fost transformat într-un hotel de 5 stele, ca alte asemenea bijuterii, ci a primit o destinaţie culturală.

Situat la 40 de minute de Bologna, castelul aparţine fundaţiei culturale Reading Retreats in Rural Italy, iar dacă doriţi să îl vizitaţi trebuie să fiţi membru al fundaţiei respective. Nu vă gândiţi însă că este ceva costisitor – fundaţia este o organizaţie non-profit, iar taxa anuală pe care trebuie să o plătiţi pentru a deveni membru este de 10 euro. Apoi, tariful pentru o noapte într-unul din cele 4 dormitoare este de doar 40 de euro.

Nu vă gândiţi însă la Galeazza ca la un hotel — este mai mult decât atât. Oaspeţii gătesc împreună în bucătăria castelului (ingredientele, ce vin din grădinile castelului, sunt incluse în preţul camerei), iar băile sunt la comun. Concertele de pian, plimbările prin natură şi relaxarea în hamacuri completează experienţa minunată pe care oaspeţii o pot trăi la Galeazza.

Membrii asociaţiei vizitează castelul şi pentru că este un loc minunat în care se pot cufunda în lectură, având la dispoziţie o bibliotecă vastă. La Galeazza au loc şi alte activităţi culturale, precum concerte şi expoziţii de artă. Dacă doriţi să vă retrageţi în natură, într-un castel superb, unde aveţi şansa de a discuta despre ultima lectură alături de alţi oameni pasionaţi de cultură, Galeazza e destinaţia perfectă.

Schlosshotel Rosenau

Dacă sunteţi pasionaţi de istoria ascunsă a omenirii, trebuie neapărat să vizitaţi acest castel. De ce? Pentru că acest superb castel austriac a fost unul din locurile preferate de către masoni, găzduind pentru mult timp o lojă masonică. În timpul renovărilor efectuate în acest castel în anii ’70 au fost descoperite multe simboluri şi fresce masonice datând din secolul al XVIII-lea.

Se spune că Mozart, el însuşi mason, a ţinut neapărat să oprească la Rosenau în drumul său către Praga, fiind cucerit de frumuseţea castelului şi dorind să dialogheze cu fraţii săi masoni de la Rosenau.

Castelul găzduieşte astăzi un muzeu dedicat masoneriei, pe care îl puteţi vizita contra sumei de 5€. Veţi putea păşi în sala de iniţiere masonică, în templul în care aveau loc întâlnirile lojei acum mai bine de 300 de ani. De asemenea, veţi putea admira operele de artă în care sunt imortalizate personaje cheie ale masoneriei austriece din secolul al XVIII-lea.

Dacă doriţi să rămâneţi peste noapte în acest castel plin de secrete, aşteptaţi-vă să plătiţi aproximativ 140 de euro pe noapte.

Taj Lake Palace

Construit între 1743-1746 ca palat de vară al prinţului (Maharana) Jagat Singh II, Taj Lake Palace este astăzi unul dintre cele mai spectaculoase hoteluri de lux din lume. Situat pe o insulă de pe lacul Pichola, lângă oraşul Udaipur, Taj Lake Palace este considerat cel mai romantic hotel din India.

De-a lungul istoriei sale, palatul de marmură i-a găzduit pe Lord Curzon, Regina Elisabeta, actriţa Vivien Leigh şi pe soţia lui JFK, Jacqueline Kennedy.

O noapte în acest palat costă cel puţin 300€, însă experienţa face toţi banii! Oaspeţii acestui hotel au parte de un tratament cu adevărat regal, angajaţii fiind descendenţi ai servitorilor ce au îndeplinit toate dorinţele monarhilor.

Castelul Lembeck

Wasserschloss Lembeck (Castelul pe apă Lembeck) reprezintă una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din vestul Germaniei. Construcţia barocă datează din secolul al XV-lea, fiind extinsă şi renovată în secolul al XVIII-lea. Afectat de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial, castelul a fost renovat şi deschis publicului în 1954.

În 1965, podul castelului a fost transformat într-un muzeu, restul clădirii devenind parte a hotelului Lembeck. Pivniţa a fost transformată într-un restaurant de lux, totodată servind şi drept galerie pentru picturile lui Hans Hubertus Merveldt.

Dacă nu doriţi să rămâneţi peste noapte în acest castel, vă puteţi bucura de natura ce îl înconjoară la un picnic. Accesul la zona de grătare vă va costa 20 de euro pentru 3 ore. Un tur al castelului şi al parcului costă 5 euro, tariful crescând cu un euro în perioada în care înfloresc celebrele azalee din grădina castelului.

Tarifele pentru o noapte la hotel nu sunt deloc piperate pentru un castel: încep de la 89 de euro şi ajung până la 149 de euro pentru cele două apartamente, Exzellenz şi Wiesenturm.

Palatul Xara

Situat în cetatea medievală Mdina, fosta capitală a Maltei, palatul Xara este unul dintre cele mai apreciate hoteluri de lux din Europa.

Construit în secolul al XVII-lea ca reşedinţă privată a unei familii de nobili, palatul Xara este amplasat în centrul cetăţii, oferind o privelişte spectaculoasă asupra Oraşului Nobil, cum era denumit oraşul Mdina de către Cavalerii de Malta.

Oraşul are doar 11.000 de locuitori, iar faptul că Mdina este încă o comoară nedescoperită de turismul de masă a făcut ca acest hotel de lux să fie popular în rândul vedetelor de la Hollywood. Jennifer Aniston, Brad Pitt şi chiar fostul candidat prezidenţial american John McCain sunt câteva dintre celebrităţile ce şi-au petrecut vacanţele în Palatul Xara.

Hotelul pune la dipoziţia oaspeţilor doar 17 camere, fiecare cu un design individual, iar tariful pentru o noapte începe de la 265 de euro.

Lasati un raspuns