Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Credinciosii greco-catolici maramureseni l-au insotit pe PS Ioan Sisestean pe ultimul drum

Sambata, la Biserica greco-catolica “Sf. Maria” din Baia Mare au avut loc oficiile funerare si slujba inmormantarii a episcopului Ioan Sisestean. A fost tristete multa in randul credinciosilor Bisericii Unite cu Roma greco-catolica de Maramures, si nu numai. Acestia l-au condus pe ultimul drum pe cel care i-a pastorit cu mare drag ca si episcop in ultimii peste 16 ani.

Au fost prezenti 168 de diaconi, preoti si ierarhi

Sute de credinciosi, diaconi, preoti si ierarhi au tinut sa fie alaturi de familia episcopului Ioan care s-a dus la Domnul in al 75-lea an al vietii sale. Printre inaltii prelatii ai bisericii greco-catolice au fost prezenti Preasfintia Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma greco-catolica, Francisco Javier Lozano de la Nuntiul Apostolic in Romania si Republica Moldova, dar si numerosi episcopi diecezani romano-catolici din tara si strainatate. In total au fost 168 de slujitori ai altarelor care au tinut sa fie alaturi de credinciosii Eparhiei greco-catolice de Maramures in aceste clipe de grea si mare suferinta.

Episcopul Major Lucian Muresan a oficiat ceremonia

Slujba inmormantarii PS Ioan Sisestean a fost oficiata de Inalt Preasfintia Sa mitropolit Lucian Muresan de la Blaj, impreuna cu un sobor de ierarhi ai Bisericii greco-catolice. Dupa sfanta liturghie, trupul episcopului a fost scos din biserica de preoti si a fost purtat intr-o procesiune de inconjurare a sfant lacasului de cult. A fost citit apoi mesajul Inalt Preasfintitului Monseniorul Cardinal Sandrini, conducatorul bisericilor orientale de la Vatican, fiind evocata personalitatea ierarhului plecat la Domnul. A urmat apoi cuvantul Nuntiului Apostolic in Romania si Republica Moldova si al altor episcopi greco-catolici.

Trupul episcopului a fost coborat in cripta ierarhilor, in interiorul Bisericii “Sfanta Maria”, aproape de tronul episcopal, unde a avut loc o alta ceremonie.

Nu au lipsit oficialitatile locale si judetene

La acest eveniment au fost prezente si numeroase oficialitati, printre care presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, directori de unitati deconcentrate, parlamentarii Sorin Bota, Catalin Chereches, Gheorghe Zoicas, Titus Liviu Pasca, viceprimarul Baii Mari, Calin Bota, si fostul viceprimar, Mircea Dolha, purtatorul de cuvant al Prefecturii, Dan Buca, si primari din Baia Mare,Ulmeni, Sisesti si Copalnic Manastur.

A fost un om bun si iubitor

La sfarsitul ceremoniei de inmormantare, reprezentanti ai Reuniunii Mariane greco-catolice au impartit pentru sufletul parintelui episcop colacei si cozonaci.

Mihai Kovacs< “Am avut onoarea sa il cunosc pe episcopul greco-catolic PS Ioan Sisestean, care a fost un om minunat si un om iubitor de oameni, de natura, de animale. Pe mine personal m-a facut sa cred ca viata are un rost aparte. Am fost cativ ani Eu vecin cu episcopul Ioan Sisestean. Cand il vizitam, parca simteam ca sunt un alt om, plin de bunatate, de vointa, parca eram in alta lume. A fost un om minunat, Dumnezeu sa il aiba de partea celor buni si sa-i binecuvanteze sufletul”.

Mircea Dragos marturiseste< “Inimile noastre sangereaza in aceste grele momente cand am pierdut un luptator neinfricat al Bisericii Noastre Unite cu Roma. Fie ca sufletul Sfintiei Sale sa-si gaseasca odihna binemeritata si de acolo din ceruri sa vegheze Biserica Domnului Isus Cristos si credinciosii sai. Sincere condoleante familiei indoliate”.

Ierarhii ortodocsi sunt alaturi de greco-catolici

Cu nadejdea ca Dumnezeu Cel Unul in Treime va primi sufletul episcopului Ioan Sisestean in Imparatia cea cereasca, ierarhii si preotii Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului sunt alaturi de preotimea si credinciosii greco-catolici, acum cand se despart de pastorul lor duhovnicesc, rugand pe Dumnezeu sa-i faca parte de odihna si fericire vesnica. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

Episcopia va fi condusa de un administrator eparhial

Pe durata vacantarii scaunului episcopal, problemele curente ale Episcopiei, pana la numirea unui succesor, vor fi gestionate de vicarul general Simion Ilies, impreuna cu Curia consultorilor (preotii consilieri si canonici).

De la moartea episcopului Ioan, in termen de 30 de zile Arhiepiscopul Major, Lucian Muresan de la Blaj va numi un administrator eparhial. Poate fi un episcop sau un preot celibatar. Perioada de guvernare a acestuia va tine pana la inscaunarea noului episcop al Episcopiei greco-catolice de Maramures. Noul episcop va fi ales de Sinodul Bisericesc greco-catolic, cu confirmarea Sfantului Scaun (Vaticanului). Propunerile se fac de episcopii Sinodului, care apoi vor fi supuse la vot.

Lasati un raspuns