Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfanta Liturghie pentru elevii ortodocsi din Viena si spovedania elevilor romani

Vineri, 15 aprilie, a fost savarsita in Catedrala ortodoxa greaca ‘Sfanta Treime’ din Viena Sfanta Liturghie pentru toti elevii ortodocsi din capitala Austriei, slujba oficiata de catre IPS Dr. Michael Staikos, Mitropolitul grec al Austriei si Ungariei, si Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe Romane din Viena, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.
O parte dintre elevii de gimnaziu, care iau parte la orele de religie, insotiti de profesorii lor, au participat la aceasta slujba.

Inspectoratul de invatamant religios ortodox din Austria a inceput sa organizeze aceste evenimente religioase anul trecut, in Postul Mare, cand elevii ortodocsi au participat la Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite in Biserica sarba, apoi, in Postul Craciunului la slujba oficiata in Biserica rusa, acum in Biserica greaca, iar in luna decembrie a acestui an, slujba Sfintei Liturghii va avea loc in Biserica Ortodoxa Romana. Se doreste astfel sa se accentueze unitatea noastra a ortodocsilor. Cu toate ca se vorbeste de Biserici autocefale, de limbi diferite, poate de anumite traditii diferite, totusi se arata astfel ca Biserica Ortodoxa este una, si ca doctrina ei este aceeasi, diferenta fiind doar limba in care se oficiaza o slujba religioasa si apartenenta canonica. De aceea, Sfanta Liturghie a fost oficiata in cea mai mare parte in limba germana, aceasta fiind nu doar limba tarii in care traiesc elevii, ci si limba de predare a orelor de religie, apoi, anumite parti din sfanta slujba in limba greaca, romana si sarba.

In Austria, de 6 ani, religia se preda pentru toti ortodocsii impreuna, indiferent de nationalitatea lor, in mod oficial in scoli, inainte fiecare Biserica autocefala organizandu-si orele separat. Statul austriac sustine salarizarea profesorilor de religie ortodoxa si organizarea orelor de religie in scoala.

Elevii au participat cu multa rabdare si cumintenie la aceasta Liturghie, rostind Simbolul de credinta, Rugaciunea Domneasca, ascultand cuvantul de invatatura al parintelui Mitropolit, o parte dintre ei primind si Sfanta Impartasanie si astfel creand tuturor sentimentul bucuriei ca aceste tinere mladite vor deveni in timp stalpi de baza ai Bisericii Ortodoxe, si, desi se afla intr-o tara majoritar catolica, isi vor pastra mereu identitatea si-si vor arata invatatura si traditia spirituala tuturor celor ce doresc sa o cunoasca.

La finalul slujbei, IPS Parinte Mitropolit a felicitat pe elevii ortodocsi pentru ca frecventeaza orele de religie si pentru ca-si pastreaza identitatea religioasa si etnica. De asemenea, a accentuat sustinerea si investitia pe care o face statul austriac in procesul de invatamant religios.

Pentru elevii ortodocsi prezenta in aceasta Catedrala a fost emotionanta prin prisma faptului ca la Altarul acestui locas sfant au fost hirotoniti cini ierarhi romani in secolul al IX-lea. De asemenea, IPS Mitropolit Michael Staikos a slujit purtand omoforul pe care l-a primit in dar de la Patriarhul Romaniei. Ca o continuare a pregatirii spirituale pentru Saptamana Mare si pentru Sfanta Inviere, sambata, 16 aprilie, la Biserica Ortodoxa Romana din Viena a avut loc Spovedania elevilor ortodocsi romani. Parintii slujitori ai acestei Biserici, Pr. Paroh Nicolae Dura si Pr. Emanuel Nutu, au primit cu bucurie elevii incepand cu clasa I si pana la gimnaziu, elevi care s-au spovedit si astfel s-au pregatit pentru Sfanta Impartasanie, pe care o vor primi Duminica in timpul Sfintei Liturghii. Exista nadejdea ca acesti copii, pregatiti de mici din punct de vedere religios si moral, vor duce cu demnitate mai departe credinta, limba si traditia romaneasca.

Lasati un raspuns