Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ultimele zile din viata lui Isus (I): 10 nisan, intrarea in Ierusalim

10 nisan (intaia luna a calendarului iudaic). In aceasta zi, Isus a intrat in Ierusalim calare pe un magarus, imprumutat de la un om din Betfaghe. Pe atunci acest animal nu era batjocorit si luat in gluma ca acum, ci era un simbol al pacii si rabdarii.
A fost o intrare triumfala. Oamenii voiau sa-L vada pe profetul Acela care il inviase pe Lazar. Era un entuziasm greu de stavilit si de stapanit.

Atunci s-a indeplinit profetia lui Zaharia care aspus: “Salta de veselie, fiica Sionului! Striga de bucurie, fiica Ierusalimului! Iata ca Imparatul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor, smerit si calare pe un magar, pe un manz, pe manzul unei magarite.” (Zaharia 9:9).

Cei mai multi din norod isi asterneau hainele pe drum inaintea Invatatorului si strigau: “Osana, Fiul lui David… binecuvantat Cel ce vine in Numele Domnului.”

Nu toti au putut sa sufere aceste osanale de bucurie. Preotii cei mai de seama si fariseii s-au apropiat de Isus, pentru a-L mustra. “Invatatorule, cearta-ti ucenicii.” “De vor tacea acestia, petrele vor striga“, le-a raspuns Isus.

Isus a intrat in Templu si a gasit aceeasi stare de lucruri  pe care o cunostea. Schimbatorii de bani dadusera mana cu negustorii de animale si cu vanzatorii de porumbei, necinstind lacasul de rugaciune. Goana dupa aur i-a facut fara bun simt si egoisti.

Isus le-a rasturnat mesele si a zis: “Scris este, casa Mea se va chema o casa de rugaciune. Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari.”

Noaptea urmatoare, Isus si ucenicii si-au petrecut-o in Betania.

Lasati un raspuns