Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cand omul il are pe Dumnezeu este bogat, ori prin ce incercari ar trece, nu este singur

Postul inseamna o perioada de incercare si de lupta. Cu pacatele, cu slabiciunile, cu noi. Dar e o lupta pe care o putem castiga cu „armele” potrivite: rugaciunea si postul. P.S. Justin Hodea Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, vorbeste intr-un amplu interviu despre importanta postului, despre „greselile” postului si provocarile moderne ale crestinului.
Reporter: Trebuie sa ne rugam altfel in Post? De ce este important Postul?
P.S. Justin: Sfintii Parinti ai Bisericii au randuit unele perioade de pregatire inaintea praznicelor mari cum ar fi, Invierea Domnului sau Pastele si Nasterea Domnului sau Craciunul. Perioada in care ne gasim se numeste Postul Mare, nu pentru ca zilele lui ar fi mai lungi, ci pentru faptul ca randuielile liturgice ale Bisericii sunt cu totul si cu totul speciale. In primul rand, noi suntem chemati sa imputinam hrana trupeasca sau biologica si sa inmultim hrana duhovniceasca sau teologica. Cu alte cuvinte, nu mai cheltuim prea mult timp pentru procurarea alimentelor de origine animala(carne, lapte, oua) si prepararea lor, care uneori duce la inbuibare si desfatare lumeasca, ci ne hranim cu produse de origine vegetala, ceea ce produc pomii si produce pamantul (legume, fructe, cereale si seminte). Timpul pe care-l castigam nepreocupandu-ne prea mult de hrana, il folosim duhovniceste. Ne rugam mai mult, participam mai frecvent la sfintele slujbe ale Bisericii, care si ele sunt mai multe si mai lungi. Cu alte cuvinte, asiguram mai multa hrana pentru suflet timp de 40 de zile (sase saptamani), plus Saptamana Mare a Sfintelor Patimi. Postul il unim cu rugaciunea si fapta buna, care sunt lumina spre Inviere. Ne imbracam in lumina, ne marturisim pacatele la preot, primim dezlegare si iertare de la Hristos, ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului si suntem pregatiti spre a primi lumina Invierii in noaptea sfanta de Pasti..
Rep: Cand le lipseste ceva, oamenii fie sunt deznadajduiti si se roaga mecanic, fie sunt agitati, nervosi si irascibili si multi se departeaza de Dumnezeu, iar cand au de toate, putini se gandesc si la Bunul Dumnezeu. De ce fel de stare materiala am avea nevoie pentru o mai buna „reabilitare spirituala”? are importanta?
P.S. Justin: Indemnul Mantuitorului este urmatorul: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate celelalte se vor adauga voua”. Noua ne lipseste ordinea si buna randuiala in viata, de aceea suntem nelinistiti, neimpacati, tulburati, agitati, iar starea noastra interioara se transmite si celor din jur; in familie, in institutia unde lucram, in societatea unde traim. Crestinii din vechime si Parintii Bisericii nu puneau pret pe cele materiale, care sunt necesare, dar nu prioritare. „Nu numai cu paine va trai omul, ci si cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu” ne invata Mantuitorul. Cand omul il are pe Dumnezeu este bogat si ori prin ce incercari ar trece, nu este singur si nu cade in deznadejde. Boala si suferinta uneori vin asupra noastra ingaduite de Dumnezeu pentru a ne ridica din starea de pacatosenie si a ne insanatosi duhovniceste, ca sa putem apoi pretui sanatatea trupeasca si sa nu irosim darurile primite de la Dumnezeu. Bogatia si bunastarea obtinute prin munca cinstita si osteneala multa nu sunt o piedica in calea credintei. Dimpotriva, ele sunt mijloace de a ne castiga milostivirea lui Dumnezeu prin acte de darnicie si filantropie crestina.

Rep: Care sunt cele mai frecvente greseli in perioada Postului?
P.S. Justin: In primul rand sa nu cadem in greseala de a confunda postul cu o dieta medicala. a posti nu inseamna doar a fi vegetarian. a posti inseamna a-ti recastiga echilibrul interior, judecata limpede, masura in toate si virtutea de a te ruga mai mult si mai des si de a fi astfel in dialog cu Dumnezeu. Postul inseamna eliberarea de griji prea multe si marunte si preocuparea de partea sufleteasca, care este latura cea mai importanta a omului, pentru ca si sufletul are nevoie de hrana spirituala. Cand noi postim de bucate, ne hranim interior prin rugaciune, pentru ca nu mai suntem aplecati spre pacate ci suntem interiorizati si ne intoarcem privirea de la cele exterioare la cele dinlauntru. a posti doar de bucate si a nu schimba nimic in viata ta este o pierdere de timp. In vremea postului se cuvine sa schimbam modul de a fi, de a gandi, de a ne comporta cu semenii nostri. Postul de bucate este putin folositor daca nu postim si de pacate. Se mai poate intampla urmatorul lucru: sa postim doar pentru ca asa este obiceiul sau traditia. acest lucru duce la formalism gol, fara continut. Pentru noi, postul este o calatorie duhovniceasca spre Inviere, este o purtare a propriei cruci, pe urma Mantuitorului, aducand langa jertfa Lui imensa, mica noastra jertfa si ajungand prin putina nevointa si aparenta neputinta, la slava si puterea Crucii si la biruinta si lumina Invierii.

Rep: Daca esti impacat cu tine si-ti gasesti explicatii pentru anumite actiuni, astfel incat sa nu ai regrete, este nevoie sa te spovedesti?
P.S. Justin: Se spune in Pateric ca un parinte traia viata imbunatatita, retras in adancurile pustiei si avea multi ucenici care-l urmau si se bucurau de sfaturile lui folositoare. La sfarsitul vietii, cand urma sa plece din lumea aceasta, ucenicii au vazut ca era putin ingandurat si tulburat. Ei s-au mirat de aceasta stare a lui, stiindu-l drept si temator de Dumnezeu. Prin urmare l-au intrebat: Parinte, toata viata ai slujit lui Dumnezeu si te-ai facut pilda in toate, oamenilor si noua. De ce treci prin aceasta stare, ce te framanta, si dumneata te temi de moarte? La care batranul a raspuns: nu de moarte ma tem ci de judecata lui Dumnezeu. Eu am incercat sa fac tot ce am stiut ca este bine, dar nu sunt sigur ca faptele mele au fost si pe placul lui Dumnezeu. Ce retinem de aici? Randuiala bisericii ne invata ca se cuvine sa avem un parinte duhovnicesc, un indrumator si povatuitor care, ca un gradinar priceput si experimentat, va avea grija de cresterea noastra. Va taia crengile uscate si nefolositoare, asa incat pomul sa devina roditor si folositor, nu numai siesi, ci mai ales celorlalti.

Rep: Un mesaj si un sfat pentru credinciosi cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti?
P.S. Justin: Pentru ca Postul cel Mare sa ne fie folositor, se cuvine sa-l parcurgem cu multa bucurie, cu multa credinta, cainta si umilinta. Una din stihirile din noaptea Invierii ne indeamna: „Sa ne curatim simtirile ca sa-L vedem luminat pe Hristos”. Pentru a putea primi lumina Invierii in noaptea de Pasti, se cuvine sa ne imbracam cu armele luminii si sa lepadam lucrurile intunericului. Ne luminam prin post, rugaciune si fapte bune, ne curatim de pacate prin spovedanie si ne imbracam cu Hristos prin Impartasanie si astfel devenim vrednici sa petrecem Sfintele Pasti cu bucurie sfanta, cu folos sufletesc, cu pace si lumina in suflet si cu credinta si nadejde nestramutata ca Invierea lui Hristos este si garantia invierii noastre. Dorim tuturor credinciosilor sarbatori sfinte, binecuvantate, imbracate in lumina si har. Hristos a Inviat!

Lasati un raspuns