Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Simbolistica oualor de Pasti

Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata inainte de nasterea lui Hristos, in timpuri stravechi. Oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos. Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Culoarea rosie cu care le vopsesc crestinii la Pasti reprezinta pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Isus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Traditia spune ca atunci cand Maria Magdalena a mers in fata Imparatului Tiberiu al Romei, pentru a-l vindeca de un ochi bolnav, aceasta l-a salutat cu “Hristos a inviat”. Si pentru ca obiceiul facea ca la sarbatori sa se dea oua cadou, Maria Magdalena i-a dus un singur ou de gaina si i-a povestit intamplarea. Cezar nu a crezut si a spus ca e imposibil ca un om sa se intoarca din mormant asa cum e imposibil ca oul alb sa se coloreze in rosu. Oul s-a transformat, luand culoarea rosie, chiar in mana lui, ca veste a Invierii Domnului. De atunci ouale rosii sunt nelipsite de pe mesele crestinilor in zilele sarbatoririi Pastelui.

Mielul este Iisus Hristos

Obiceiul de Paste de a manca miel si pasa este legat de ritualul pascal evreiesc. In datina ebraica, mielul se mananca ritual cu azima (paine nedospita) si cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutatile indurate in robia egipteana. La Cina cea de Taina, Isus si apostolii au mancat miel dupa ritualul evreiesc, iar azima este reprezentata de pasca. Pentru crestini, mielul, pasca si vinul sunt simboluri cu noi semnificatii – Mielul este Isus Hristos, care isi accepta sacrificiul. Pasca franta si vinul turnat semnifica sacrificiul christic.

Adevarata pasca se taie in bucatele

Traditia spune ca e bine ca pasca cu branza sa fie gatita o data pe an si impartita cu toata familia. Un aluat rotund, pufos, cu umplutura de branza de vaci si o coronita impletita de aluat deasupra, pasca isi are originea in painea nedospita a evreilor. Nu foarte gustoasa pe atunci, pasca evreilor a fost transformata in timp, intr-un aluat dulce, si i s-au adaugat diferite mirodenii. Ritualul impartirii acestei paini din zilele noastre semnifica iesirea evreilor din Egipt, a invierii trupului si a vietii vesnice. Pasca este preparata in ajunul Invierii. Adevarata pasca este aceea care se taie in bucatele mici, se pune in pachetele si se duce la biserica pentru a fi sfintita. Bucatile de pasca sunt duse acasa si pastrate pentru a-i face pe credinciosi partasii binecuvantarii lui Dumnezeu, avand puterea de a alunga bolile si necazurile.

Lasati un raspuns