Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Comunitatile religioase cer demontarea turnului „Cathedral Plaza” prin respectarea hotararii judecatoresti de anulare a autorizatiei de construire

Reprezentantii comunitatilor religioase din Romania (inclusiv Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane – Prea Fericitul Daniel) sustin Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti in demersurile ei de a dezasambla cladirea Cathedral Plaza, declarata ilegala prin deciziile tribunalelor din Dolj, Arges, Dambovita, Suceava si prin hotararea Curtii Constitutionale. „Am sperat ca macar in Saptamana Patimilor firma Millennium sa nu mai profereze neadevaruri la adresa ARCB. Reamintesc tuturor ca Arhiepiscopia nu a fost de acord niciodata cu acest proiect ilegal (…) Suntem o tara de credinciosi, nu de atei, iar statul are obligatia de a respecta cultele si pe credinciosii lor si de a proteja in fata oricarei agresiuni fizice si morale locurile sfinte, de cult si de rugaciune in care enoriasii isi pot gasi pacea si linistea sufleteasca” – a declarat arhiepiscopul romano catolic IPS Ioan Robu (foto).

Declaratia de sprijin pentru Catedrala Sf. Iosif

Reprezentantii comunitatilor religioase, reuniti in credinta pentru constituirea consiliului tuturor cultelor din Romania, sprijina cu toate puterile Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, care de 10 ani lupta impotriva edificarii imobilului care afecteaza viata religioasa, siguranta si integritatea lacasului de cult – Catedrala Sf. Iosif si a Palatului Mitropolitan si cer cu insistenta punerea in practica a hotararii irevocabile nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curtii de Apel Suceava.

Cultele din Romania au trecut si trec inca prin incercari mari privind propriile lacase de cult. Prin intelepciunea judecatorilor a fost evitata afectarea vietii spirituale a Parohiei Ortodoxe Mavrogheni de un hotel. Lacomia investitorilor care nu dovedesc respectul fata de culte si lacasele lor a fost resimtita prin afectarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului de la Constanta de ridicarea Tomis Mall-ului, prin “efortul” aceluiasi grup de dezvoltatori care afecteaza Catedrala Sf. Iosif.

Geamia Hunchiar din Constanta, monument istoric construit in anul 1862, unul din cele mai reprezentative lacase de cult ale comunitatii musulmane din tara noastra, se afla intr-o situatie asemanatoare celeia de la Catedrala Sf. Iosif. Dupa ani de procese autorizatia de constructie a cladirii care o pune in pericol este anulata, dar nu se intreprinde nimic concret.

Biserica Armeneasca din Capitala cu greu a scapat de daramare in timpul construirii altui turn, iar in anul 2009 numai mana cereasca a facut sa nu fie arsa din temelii de incendiul care a ingrozit pe timp de noapte Bucurestiul.

De curand s-a anuntat un nou proiect care ar lasa fara niciun spatiu Capela Elisabeta Doamna din Bucuresti. La Iasi, imediata apropiere a bisericii Zlataust risca sa fie invadata de un alt bloc ridicat pe locul unde s-a aflat casa in care s-a nascut si a trait Ionel Teodoreanu si exemplele ar putea continua.

Toate aceste constructii gigant pun in umbra casele Domnului, iar dorinta nemarginita de inavutire nu mai cunoaste nici un fel de limita si respect.

Remarcam cu mahnire ca si dupa ce instantele s-au pronuntat irevocabil in sensul anularii autorizatiei care a permis construirea pana aproape de finalizare a unui turn de 19 etaje langa Catedrala Sf. Iosif, beneficiarul acestuia, incearca prin tot felul de modalitati sa gaseasca cale de a-si pastra cladirea, sperand sa gaseasca intelegere sau compasiune pentru fapta sa ilegala.

De aceea, prin mesajul nostru incercam sa atragem atentia asupra necesitatii de a curma epopeea acestui caz, astfel incat atat clerul cat si credinciosii romano-catolici sa se poata dedica in liniste activitatilor de cult. Avand in vedere calitatea Statului Roman de Stat Membru al Uniunii Europene, suntem tinuti la respectarea legilor proprii si ale Comunitatii Europene si la protejarea unui monument istoric de valoare europeana.

Concluzia acestor ganduri este una singura: trebuie respectata legea, trebuie pastrata frumusetea credintei si a lacaselor de cult, trebuie respectata libertatea tuturor credinciosilor in a se bucura de credinta lor fara apasarea si pericolul generat de cladiri gigant care strivesc, inclusiv la propriu, bisericile noastre.

Suntem o tara de credinciosi nu de atei, iar statul are obligatia de a proteja si respecta cultele si credinciosii sai, prin toate autoritatile sale, de orice agresiune fizica si morala a locurilor de rugaciune in care acestia isi pot gasi pacea si linistea sufleteasca. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

* Cititi aici lista semnatarilor Declaratiei de sprijin pentru Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Lasati un raspuns