Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

A fost descoperita “particula lui Dumnezeu”?

Farsa sau un pas urias?Un zvon lansat de curand sugereaza ca cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi descoperit bosonul Higgs, o particula subatomica cunoscuta si sub numele de “particula lui Dumnezeu”.

Farsa sau un pas urias?

Speculatia se bazeaza pe o nota interna anonima care a fost postata partial pe blogul matematicianului Peter Woit de la Universitatea Columbia, informeaza Daily Mail.

Potrivit notei, informatia ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN in apropierea Genevei.

In timp ce unii fizicieni sustin ca nota este o farsa, altii spun ca ar putea fi o mare descoperire in fizica particulelor care ar ajuta la intelegerea felului in care functioneaza universul.

`Daca este adevarat, ar fi extraordinar`

`Daca este adevarat, ar fi extraordinar` http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CERN-20060225-11.jpg

Fizicianul Sheldon Stone de la Universitatea Syracuse spune ca “daca este adevarat, ar fi extraordinar”.

Potrivit teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs confera masa tuturor celorlalte particule si este crucial pentru a intelege cum s-a format universul dupa Big Bang.

Marile acceleratoare de particule, cum ar fi LHC si Treveton de la Fermilab din Illinois, sunt de mult in cautarea bosonului Higgs si a altor particule subatomice.In interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generand o multime de alte particule subatomice.

Nota interna sugereaza ca detectorul de particule multifunctional Atlas de la LHC ar fi citit o semnatura care ar putea fi a bosonului Higgs.

Potrivit notei, acest semnal este in concordanta, in ceea ce priveste masa si alte caracteristici, cu ceea ce se asteapta de la bosonul Higgs. Pe de alta parte, alte aspecte ale semnalului nu se potrivesc previziunilor. “Rata de producere este mult prea mare decat s-ar fi asteptat la bosonul Higgs, potrivit teoriei Modelului Standard”, a declarat fizicianul Sheldon Stone.

Semnalul ar putea fi dovada unei altfel de particule, “ceea ce ar fi chiar mai interesant, sau ar putea fi rezultatul unor fenomene din fizica de dincolo de Modelul Standard”, potrivit lui Stone.

El a subliniat faptul ca nota nu este un rezultat oficial al echipei de la detectorul Atlas, deci speculatiile cu privire la validarea sau implicatiile descoperiri ar putea fi premature.

Misterele materiei si anti-materiei, studiate la CERN

Misterele materiei si anti-materiei, studiate la CERN http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CERN_LHC_Tunnel1.jpg

Sheldon Stone a adaugat ca “este nelegitim si nestiintific sa se vorbeasca public despre un material de colaborare interna inainte de a fi aprobat”. Unii cercetatori au deja mari indoieli ca bosonul Higgs va putea fi detectat vreodata.

LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al carui cost de productie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, si-a reluat experimentele stiintifice cu protoni in februarie, scrie MEDIAFAX.

Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adancime sub granita franco-elvetiana, LHC foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.

In zonele in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.

Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice si LHCb. Atlas si CMS sunt detectori multifunctionali, in timp ce Alice si LHCb sunt proiectati pentru cercetari stiintifice specifice.

Cercetatorii incearca sa identifice, in cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite si “ale lui Dumnezeu”, cruciale pentru intelegerea fizicii actuale, pe care multi le-au studiat fara sa le fi vazut vreodata. De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decat 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul. Cercetatorii de la CERN vor, de asemenea, sa studieze misterele materiei si anti-materiei.

Lasati un raspuns