Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

CIA a încercat să arunce vina pe bulgari pentru atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea

CIA ar fi încercat să arunce vina asupra Bulgariei pentru atentatul care l-a vizat pe Papa Ioan Paul al II-lea, deoarece americanii căutau motive să discrediteze regimurile comuniste, în preajma Războiului Rece. Aceasta este teoria lansată de doi jurnalişti în cea mai recentă carte a lor, informează The Daily Mail.
CIA ar fi lansat ideea potrivit căreia regimurile comuniste din Europa de Est au pus la cale asasinatul eşuat al fostului lider catolic, spun autorii cărţii “Uciderea Papei: Adevărul despre tentativa de asasinare a lui Ioan Paul al II-lea”. În carte scrie că o grupare turcă extremistă de dreapta, intitulată “Lupii Cenuşii”, ar fi fost responsabilă pentru atentatul din 1981. “Lupii” ar fi acţionat din motive ideologice, fiind opozanţi ai doctrinelor vestice.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, pe 13 mai 1981, suveranul fiind atunci rănit de trei gloanţe. Mehmet Ali Agca, un lunetist turc în vârstă de 23 de ani, a fost arestat şi închis pentru atentatul asupra Papei. Cu toate acestea, scriu autorii cărţii – Marco Ansaldo şi Yasemin Taskin -, Agca nu a avut nicio legătură cu Uniunea Sovietică.

De-a lungul timpului, teoria implicării Bulgariei în atentatul de la Vatican a ajuns să fie larg acceptată. Jurnaliştii Marco Ansaldo şi Yasemin Taskin nu susţin această ipoteză, care a fost lansată de un fost consilier al serviciilor secrete, Michael Ledeen, pentru a discredita regimul comunist. “Nu există niciun indiciu care să ateste că Bulgaria a avut vreo legătură cu atentatul asupra Papei. Conexiunea bulgară a fost făcută de CIA”, a precizat Ansaldo pentru Daily Telegraph. El susţine că secretarul de stat de la acea vreme avea nevoie de motive pentru a blama regimul comunist, lumea aflându-se în preajma Războiului Rece. Gruparea turcă “Lupii Cenuşii” avea legături cu lumea interlopă din Bulgaria. “CIA ştia, iar când Agca a încercat să-l omoare pe Papă, cei de la Agenţie au fost destul de inteligenţi încât să exploateze conexiunea”, explică jurnalistul, care consideră că lunetistul turc a fost forţat să-i implice pe bulgari.

Ce reacţii a stârnit cartea jurnaliştilor

Ferdinando Impostimato, un judecător care a investigat atentatul din 1981, crede că noua carte este “o prostie”. În anii dinaintea căderii comunismului, Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia, a susţinut mişcările dizidente din fostul bloc comunist. Impostimato crede că încercarea de a-l înlătura pe fostul lider catolic a fost motivată de viziunea pro-vestică a acestuia. La rândul său, generalul polonez Wojciech Jaruzelski, un fost lider comunist, susţine că “fanaticii islamici” au fost cei care au plătit pentru atentatul asupra fostului Suveran Pontif. Lunetistul care l-a împuşcat pe Papă a fost închis până în 2000 când, după 19 ani de închisoare, a fost amnistiat de autorităţile italiene, cu acordul lui Ioan Paul al II-lea.

Lasati un raspuns