Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Arta – privită de pe schele

Timp de un an, frescele basilicii Santa Croce din Florenţa, Italia, vor putea fi observate în detaliu de pe schelele rămase în urma ultimei restaurări.
Santa Croce este cea mai mare biserică franciscană din lume şi, în acelaşi timp, templul valorilor florentine.
Datând din 1294, catedrala adăposteşte morminte unor personalităţi precum Michelangelo, Galileo, Rossini şi Machiavelli, motiv pentru care mai este cunoscută şi sub numele de Panteonul Gloriilor Italiene.

Acum, pentru prima dată, după o restaturae majoră, schelele folosite de specialişti nu vor fi dezasamblate imediat. Timp de un an, pasionaţii de artă vor putea vedea de aproape frescele vechi de 600 de ani, pictate de Giotto, Agnolo Gaddi şi alţi artişti.

“Se creează o legătura intimă cu picturile, poţi să întelegi mai bine aceste lucruri din trecut, atunci când observi de aproape urmele lăsate de pensulă şi modificările făcute de pictori,” a spus restauratorul Mariarosa Lanfranchi.

Aproape 1000 de metri pătraţi de fresce vor putea fi observaţi în detaliu. Printre reprezentările sfinţilor şi ale altor personaje biblice, restauratorii au descoperit nişte mici surprize: portrete de dimensiuni foarte reduse, care se pare că aparţineau oamenilor obişnuiţi.

Restaurarea a durat cinci ani şi a costat aproape trei milioane de dolari. Liftul şi schelele din interiorul basilicii vor rămâne asamblate până în 2012.

http://www.youtube.com/watch?v=VbHr1IFPxr0

Sursa: BBC

Lasati un raspuns