Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pelerinaj la cimitirul romanesc de la Haguenau

Un grup de enoriasi de la parohia ortodoxa romana “Sfantul Ioan Botezatorul” din Strasbourg va participa sambàtà, 7 mai, la pelerinajul de la Cimitirul militar roman din Haguenau, transmite pentru Romanian Global News parintele paroh Vasile Iorgulescu.
Programul zilei va incepe la ora 11:00 cu un parastas in incinta Cimitirului St Georges (Haguenau, rue de Bischwiller), slujba ce va fi urmata de la ora 12:00 de o masa la càminul St Georges.

In orasul Haguenau, aflat la aproximativ 40 km nord de Strasbourg isi dorm somnul de veci 475 din cei 2344 de ostasi romani cazuti in Alsacia, ca prizonieri la germani, in timpul Primului razboi mondial (in 1917-1918). Dupa cum se stie, acestia si-au pierdut viata in conditii tragice, din cauza frigului, foamei, bolilor si a tratamentelor inumane la care au fost supusi. Osemintele lor au fost reunite dupa razboi in trei cimitire militare: Dieuze – Chateaux Salins (917 morminte), Soultzmatt (681 morminte) si Haguenau.

Mormintele ostasilor romani de la Haguenau ocupa o parte a careului militar al cimitirului Saint-Georges si au fost stramutate aici in 1969/1970, in timpul constructiei autostrazii ce traverseaza Alsacia si care trece exact prin mijlocul vechiului cimitir militar din Strasbourg (inaugurat in anul 1924, in prezenta regelui Ferdinand al Romaniei si al reginei Maria).

Pana in anul 2008, parohia ortodoxa romana din Strasbourg organiza pelerinaje de mica amploare la acest cimitir – in general inainte de postul Craciunului – caci era nevoita sa se ocupe si de cel de la Soultzmatt. In prezent, dupa infiintarea unei parohii romanesti la Mulhouse, cimitirul din Soultzmatt i-a fost incredintat acesteia din ratiuni geografice, iar parohia din Strasbourg a hotarat sa se ocupe cu precadere de cel de la Haguenau (care necesita, printre altele, lucrari de renovare si amplasarea unui monument specific). Prima masura a fost modificarea datei pelerinajului. Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, aceasta se organizeaza sambata cea mai apropiata de ziua victoriei de la 8 mai.

Lasati un raspuns