Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Top 10: Locuri de pelerinaj

Izvoarele Gangelui, IndiaCauti sa le dai calatoriilor pe care le faci si mai multe semnificatie? Ce-ar fi daca intr-una din aceste calatorii ai face un pelerinaj la unul din marile locuri spirituale din lume. Iata zece destinatii unde poti face asta!

Izvoarele Gangelui, India

Gangele este cel mai sfant rau a hinduismului, scrie Lonely Planet. Izvoarele sale se nasc pe culmile Uttar Pradesh din muntii Himalaya si ies la peste 2.000 de kilomeri departare in Golful Bengal.

Pentru hindusi sursa Gangelui este unul dintre cele mai sfinte locuri, asa ca, sute de mii de oameni ajung in pelerinaj, pana la sursa sa de langa Gangotri. Pentru a-i insoti trebui sa parcurgeti un drum de 24 de kilometri de la Gangotri, sa treceti prin vaile din Himalaya pana la Gaumukh, unde veti gasi firicelul de apa care, la varsare, ajunge sa fie unul dintre cele mai importante rauri din Asia. Pelerinii aduc ofrandele (darshans) cat mai aproape de punctul de unde apa incepe sa curga de sub peretele de gheata.

Muntele Kailash, Tibet

Muntele Kailash, Tibet www.flickr.com/photos/mountainspirit/2073592590/

Avand in vedere ca este sursa celor mai importante rauri din Asia, printre care Gangele, Karnali si Indus, nu este de mirare de ce varful muntelui Kailash din Tibet este venerat in cateva din religiile lumii. O vizita la locul sfant Kailash echivaleaza cu un pelerinaj pentru budisti, hindusi, bonpos, adeptii jainismului si, mai nou, pentru, iubitorii traselor montane.

Cei mai religiosi pelerini ajung sa mearga pe jos si 52 de kilometri pe zi, in timp ce cei cu adevarat piosi se prosterneaza in jurul muntelui, intinzandu-se cu mainile intinse, apoi ridicandu-se si asezandu-se din nou jos in punctul unde aveau inainte mainile. Calatoria spre Kailash este ea insasi o epopee demna de a fi numita pelerinaj, asa ca faceti-va timp pentru acest “traseu montan”.

Camino de Santiago, Spania

Camino de Santiago, Spania www.flickr.com/photos/flydime/5209513588/

Unul dintre cele mai mari pelerinaje crestine este la mormantui Sfantului Ioan din orasul spaniol Santiago de Compostela. Aceasta este o calatorie spirituala atat de importanta, incat pelerinajul pana aici a fost numit Itinerar Cultural European si a fost trecut in Patrimoniul Mondial Unesco.

Drumul incepe in Roncesvalles, la granita cu Franta, si are se intinde pe 783 de kilometri din coasta Atlanticului. Cu toate ca mersul pe bicicleta sau calare sunt considerate forme adecvate de transport pe timp de pelerinaj, majoritatea oamenilor prefera sa faca traseul la picior, ceea ce dureaza circa o luna.

Medugorje, Bosnia si Hertegovina

Medugorje, Bosnia si Hertegovina www.flickr.com/photos/spin_spin/4817710383/

Pe 28 iunie 1981, sase tineri bosnieci din satul de munte Medugorje au pretins ca au vazut-o pe Fecioara Maria. La scurt timp dupa asta, aici s-a nascut un loc de pelerinaj, “complet echipat” pentru excursii cu autobuzul si extrem de multe standuri cu suveniruri.

Se spune ca Fecioara inca mai apare la Medugorje, aducand mesaje la lume prin intermediul a sase “vizionari”. Trei dintre acestia o pot in fiecare zi. Pentru a putea vedea Fecioara, incepeti sa vizitati zona de la podul din orasul Mostar, orasul Medugorje se afla la 30 de kilometri distanta de aici.

Templul de Aur, India

Templul de Aur, India www.flickr.com/photos/srinig/198587519/

Odihnindu-se fix langa granita dintre India si Pakistan, orasul Amritsar are o inima de aur: Templul de Aur, cel mai sfant loc din Sikhism, care domina aceasta asezare. Stralucind sub razele soarelui fierbine, templul este pe atat de auriu pe care o sugereaza si numele sau, si sta in mijlocul bazinului sfant Amrit Sarovar, care da si numele orasului. Pelerinii fac baie in acest bazin, dupa care merg in sensul acelor de ceasornic in jurul marginilor de marmura ale templului, in timp ce la bucataria templului aflata la intrarea estica, sunt oferite mese gratuite atat pelerinilor, cat si turistilor. Turistii sunt bineveniti sa li se alature credinciosilor in pelerinajul din interiorul si din jurul templului.

Shashemene, Etiopia

Shashemene, Etiopia www.flickr.com/photos/camshafter/5463588969/

Avand in vedere ca rastafarianismul a fost fondata plecand de la credinta ca imparatul etiopian Haile Selassie este un Mesia african, nu este surprinzator ca comunitatea Rasta isi are radacinile in Etiopia. La circa 240 de kilometri de Addis Abeba, Selassie in persoana le-a dat pamant in orasul Shashemene rastafarienilor jamaicani in anii ’60. Initial, aici locuiau doar 12 jamaicani, insa comunitatea a ajuns in prezent la cateva sute de persoane. La sfarsitul anilor ’70, cel mai faimos rastafarian dintre toti, Bob Marley, a vizitat Shashemene, iar in ultimii ani, vaduva sa a vorbit de posibilitatea de a-l inhuma aici pe starul rock si astfel, de a transforma orasul intr-un spatiu care sa comemoreze muzica lui Marley si religia rastafariana.

Muntele Athos, Grecia

Muntele Athos, Grecia www.flickr.com/photos/horiavarlan/4275823625/

Cunoscut sub numele de Muntele Sfant, la Muntele Athos exista o comunitate auto-guvernata de 20 de manastiri ortodoxe imprastiate in jurul stancilor de pe muntele de 2.033 metri inaltime din Peninsula Halkidiki din Grecia. Sistemul de intrare de aici este strict si permite vizita a numai 100 de pelerini ortodoxi si 10 vizitatori non-ortodoxi in acelasi timp, toti de sex masculin si majori. Vizitatorii non-ortodoxi trebuie sa depuna o cerere cu minim sase luni inainte, permisele obtinute fiind de regula de numai patru zile. La Sfantul Munte se poate ajunge cu barca, dupa care puteti sa mergeti printre manastiri, fiecare dintre acestea continand o pensiune.

Mashhad, Iran

Mashhad, Iran www.flickr.com/photos/jiahungli/2876264802/

Cu un nume care se traduce “Locul Martiriului”, Mashhad este sacru pentru siiti pentru ca aici a murit in 817 al optulea imam si descendent direct al proferului Mohamed. In fiecare an, peste 15 milioane de pelerini viziteaza orasul aflat in estul Iranului, care literalmente radiaza de la Astan-e Qods-e Razavi, locul unde se afla Sfantul Altar.

Cele mai aglomerate perioade pentru pelerinaj sunt in jurul Anului Nou iranian (21 martie) si intre iunie si iulie. Persoanele care nu sunt de religie musulmana nu au voie sa intre in Sfanul Altar, insa exista trei muzee “atasate” ce pot fi vizitate.

Circuitul de 88 de temple, Japonia

Circuitul de 88 de temple, Japonia www.flickr.com/photos/seaninjapan/487990130/

Pe insula japoneza Shikoku exista 88 de temple, un numar egal cu pasiunile rele ale oamenilor definite de doctrina budista. Daca vrei sa te eliberezi de fiecare dintre aceste pasiuni (“negative”) dintr-o singura lovitura, o poti face completant circuitul celor 88 de temple. In mod traditional traseul presupunea  parcurgerea a 1.500 de kilometri pe jos, asta chiar daca spatiul dintre cateva dintre temple era de pana la 100 de kilometri. In prezent se accepta completarea acestui circuit si cu ajutorul unui autobuz. Oare s-au modernizat zeii?

Circuitul incepe in Tokushima, iar majoritatea pelerinilor merg in sensul acelor de ceasornic.

Varful lui Adam, Sri Lanka

Varful lui Adam, Sri Lanka \www.flickr.com/photos/titom666/3957927693/

In zonele muntoase din Sri Lanka este reprezinta multe lucruri pentru multe religii. In functie de credinta, acest loc poate fi locul in care Adam a pus piciorul pe Pamant pentru prima data, urma piciorului lui Budha, Shiva sau al Sfantului Thomas. Asa ca nu este de mirare ca in sezonul de pelerinaj, care tine din decembrie pana in mai, acest loc este ca un furnicar. Cei care ajung aici isi vor putea da seama ca pelerinajul a meritat chiar si numai pentru priveliste, deoarece, intr-o zi cu cer senin, de aici se poate vedea capitala Sri Lanka, Colombo, aflata la 65 de kilometri departare.

Lasati un raspuns