Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cinci procese care au socat lumea

Inchizitia spaniola Inchizitia spaniola, judecata lui Iisus Christos… Afla care sunt cele cateva procese importante la care omenirea a asistat.

Inchizitia spaniola

Dupa secole petrecute sub dominatie musulmana, peninsula Iberica a devenit un punct fierbinte al credintelor si culturilor, cunoscut pentru toleranta si iluminare. Insa acest lucru cu siguranta s-a schimbat odata ce monarhia spaniola si-a lasant “Recucerirea”.

Cu doar cateva redute musulmane ramase, Consilul Suprem al Inchizitiei, sau Suprema, a fost creat in 1483. Cei care erau cel mai adesea pusi in fata legii erau cei care erau convertiti (iudeii si musulmanii care imbratisau crestinismul), si ale caror noi convertiri ridicau suspiciuni. In timpul proceselor, oamenii erau acuzati de erezie si erau adesea judecati fara consiliu, erau torturati si trimisi la moarte.

Inchizitia a ajuns si in America si s-a incheiat la sfarsitul secolului al XIX-lea, scrie TIME.

Judecata lui Iisus Christos

Judecata lui Iisus Christos http://www.flickr.com/photos/divemasterking2000/3481438921

Procesul lui Iisus ar putea fi cel mai important din istorie si, totusi, nu stim mare lucru despre el, decat  ce s-a scris in Biblie.

Ierusalimul a fost preluat de romani in 63 i.c., si au fost introduse legi impovaratoare in ceea ce priveste censusul, taxele si proprietatea pe pamant. O revolta a iudeilor din anul 6 i.c. s-a incheiat cu rastignirea si transformarea in sclavi a mii de evrei.

La ceva timp dupa aceste evenimente, un nou lider s-a ridicat dintre ei: Ioan Baptistul, care, printre altele, a prevestit venirea lui Dumnezeu. El a fost executat de conducatorul tinuturilor de atunci. Tensiunile dintre romani si evrei erau atat de mari, asa ca atunci cand Iisus a insultat preotii romani acuzandu-i ca iau bani, el a fost imediat arestat. Ceea ce a urmat este greu de zis, mai ales ca cele doua Testamente povestesc lucruri diferite. Intr-un final, Iisus a fost predat lui Pilat pentru a fi executat. Roma nu a vrut sa dea tonul unei noi revolte prin a executa din nou un lider proeminent (mai ales ca acesta era cunoscut sub numele de Mesia), asa ca i-au spus ca il elibereaza. In mod incredibil, gloata a ales sa lase un alt prizonier sa plece. Iisus a fost rastignit. Ce s-a intamplat apoi? Tine numai de credinta ce s-a intamplat.

Indiferent de ceea ce crezi, rastignirea lui Iisus a fost foarte importanta. Fara ea, crestinismul nu ar fi fost asa cum o stim azi. Multe evenimente din istorie au avut in centru credinciosii si sustinatorii crestinismului si pe cei care nu au impartasit aceeasi viziune, asa ca este aproape imposibil sa vedem lumea fara ea in acest moment.

Procesul lui Socrate

Procesul lui Socrate http://www.flickr.com/photos/tiseb/26524203

Este vorba de cel mai cunoscut caz de consum de cucuta din istorie. In 399 i.c., Socrate, tatal filosofiei grecesti, a fost adus in fata judecatei si a fost acuzat de lipsa de pietate si de corupere a tinerilor din Atena. La acel moment, Socrate era o figura controversata a orasului si nu era placut in mod special. El punea la indoiala inteligenta tuturor prin discutiile sale circulare.

  • El a pus la indoiala si zeitatile adorate in acel moment.


Singura lucrare a lui Socrate care a supravietuit, a fost cea scrisa de invatacelul sau, Plato. Potrivit acestora, Socrate ar fi putut sa scape din Atena dupa ce a aflat ca a fost gasit vinovat in proces. In schimb, el a ales sa ramana loial principiilor sale. Se pare ca Socrate a ales sa ia ca atare acuzatiile aduse si nici nu a incercat sa le explice judecatorilor de ce sau ca este nevinovat. El s-a sinucis band cucuta.

Procesul lui Martin Luther

Procesul lui Martin Luther www.flickr.com

Se spune ca acesta a fost procesul in urma caruia s-a nascut lumea moderna.

Pe 15 iunie 1520, Papa Leo al X-lea i-a spus lui Martin Luther, un galugar neamt, ca va fi excomunicat de Biserica Catolica daca nu isi va retrage cele 41 de fraze din scrierile sale, inclusiv cele 95 de teze care criticau elemente de ordin religios si cereau o reforma imediata. Acesta nu s-a lasat intimidat, ci a continuat sa isi sustina cu tarie ideile si sa porneasca un atac la adresa bisericii. El spunea ca nu crede ca omul ar trebui sa-si lase viata in mainile “credintei”. Ca rezultat al sfidarii sale, Luther a fost excomunicat pe 3 ianuarie 1521.

Dar in loc ca el sa fie inlaturat imediat, i s-a dat sansa ca in aprilie sa isi faca aparitia la Dieta din Worms, un ansamblu al Imperiului Roman tinut in orasul Worms(acum in Germania). Inca o data i s-a dat ocazia sa-si retraga cuvintele, insa acesta a refuzat si a spus “Acesta sunt si nu altceva”. Luther a incepui apoi sa se ascunda pe parcursul sedintei.

In ciuda interdictiei lui Luther de a calatori, cuvintele lui au dat startul Reformei protestante. Acesta a fost punctul de pornire al unui razboi care a tinut mai bine de 100 de ani.

Procesul lui Galileo Galilei la Roma

Procesul lui Galileo Galilei la Roma www.flickr.com

Unul din parintii stiintelor moderne a fost judecat de Inchizitie din cauza conflictului vesnic dintre stiinta si religie.

Pe 12 aprilie 1633, Galileo a fost judecat pe baza afirmatiei sale ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, o parere ce a fost condamnata de Biserica Catolica.  (In ciuda faptul ca mai multi eruditi dezbateau de ani de zile aceasta teorie, biserica si-a pastrat viziunea geo-centrica asupra universului. Daca asa spunea scr’+’iptura, asa era. Nimic nu era pus la indoiala.) Desi Papa a respins si viziunea lui Copernicus, acesta a continuat sa scrie si sa aduca dovezi care sa ii intareasca punctul de vedere.

Pe 22 iunie, Biserica l-a gasit pe Galileo vinovat de erezie. El si-a petrecut restul de vietii in arest acasa. La mai mult de 300 de ani dupa acest eveniment, Biserica a recunoscut ca Galileo avea dreptate si si-a retras acuzatiile de erezie.

Lasati un raspuns