Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Romanii uitati din Poroscovo, Ucraina, deschid o biserica baptista in limba romana

Peste 100 de romani din satul ucrainian Poroscovo, din Carpatii Padurosi au participat pe 1 mai 2011 la deschiderea bisericii baptiste din sat. Acolo locuiesc aproape 6000 de oameni din care aproximativ 2000 sunt romani, iar dintre ei aproximativ jumatate sunt copii.
Traiesc intr-o saracie greu de descris sau de imaginat, si fiecare familie are multi copii. Locuiesc la marginea satului, separati de ucrainieni ,si numesc cartierul lor “tabara”, un cuvant care a intrat si in vocabularul ucrainian local. Numiti de catre localnici, in mod peiorativ, “volohi” in loc de romani, romanii din Poroscovo se identifica si ei ca “volohi” asta fiind natural o aluzie la numele de valahi dupa care noi romanii eram cunoscuti in Evul Mediu.

Pana acum in Poroscovo nu a existat nici o biserica in limba romana, iar simtamantul religios al volohilor era, si inca este, foarte atenuat. In 2011, insa “a dat” peste ei, un pastor baptist din Romania, iar in 2008 un grup de credinciosi baptisti romani, au decis sa cladeasca prima biserica romana din Poroscovo. Dupa trei ani, biserica a fost terminata, la constructia ei contribuind Bisericile Romane Baptiste din: Houston, Texas, Hickory, Carolina de Nord, Endeavour Hills si Noble Park, Australia. Cu aceasta ocazie, multumiri sincere sunt adresate acestor biserici si tuturor persoanelor care au contribuit financiar sau prin munca fizica la realizarea acestei constructii.

La deschiderea bisericii au participat numerosi romani, oaspeti din Romania (Sighet, Campu Lung), Ucraina (Cernauti) si Houston, Texas. Au fost de asemenea invitate si personalitati politice din Romania, cat si consulul Romaniei la Cernauti, care insa nu au dat curs invitatiei.

Serviciul religios s-a desfasurat in limba romana, iar serviciile de cult, inclusiv educatia crestina a copiilor, se vor face tot in limba romana. Pastorul bisericii, Ioan Patras si sotia lui, nadajduiesc sa invete copiii sa scrie si sa citeasca in limba romana.

Acest locas apartine de Misiunea Neemia, o misiune a bisericilor baptiste romane din Ucraina, biserica romana din Poroscovo apartinand acestei misiuni.

Poroscovo se afla in Carpatii Padurosi, in regiunea de vest a Ucrainei, Zakarpatska, pe drumul care leaga Svaliava de Perecin. De la Sighet pana acolo sunt aproximativ 200 kilometrii iar din Poroscovo in Slovacia mai sunt 50 kilometri. In jurul lui Poroscov mai sunt cateva sate in care locuiesc “volohi”, printre ele fiind Remeti, Simeria si Mircea. In Mircea mai traiesc doar 60 romani din care 40 sunt copii. Cei care sunt interesati si de alte detalii privind romanii din aceasta parte a Ucrainei, se pot adresa d-lui Petre Costea la costealaw@yahoo.comAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Consemnari facute pentru Romanian Global News de d-l Petre Costea

Lasati un raspuns